10/4/15

Ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστών - Ποιες οι προϋποθέσεις

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής
Η εγγραφή του παιδιού στην Α' δημοτικού και η συνέχιση της παρακολούθησης του σχολείου κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, σε συνδυασμό με την προηγούμενη νομιμότητα ενός εκ των γονέων για τουλάχιστον πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού, αποτελούν τις προϋποθέσεις για την κτήση ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών, όπως διατυπώνονται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εωτερικών, το οποίο τέθηκε από τη Μ.Πέμπτη σε διαβούλευση.
Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, σε περίπτωση που ένα παιδί γεννηθεί πριν ο γονέας κλείσει πέντε έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα (π.χ. εάν το παιδί γεννηθεί όταν ο ένας γονέας έχει από ένα έως τέσσερα χρόνια νόμιμης διαμονής), το δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.
Επίσης, ελληνική ιθαγένεια αποκτούν τα παιδιά, των οποίων τουλάχιστον ένας γονέας διαθέτει «ισχυρή» άδεια διαμονής (π.χ. άδεια διαμονής αορίστου χρόνου ή επί μακρόν διαμένοντος).
Με το σχέδιο νόμου γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ακύρωση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της σχετικής ρύθμισης στον Ν.3838/2010, σύμφωνα με την οποία το παιδί αποκτούσε ιθαγένεια με τη γέννησή του, εφόσον και οι δύο γονείς ήταν νόμιμοι για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στο νέο νομοσχέδιο κύριο ρόλο παίζει η εγγραφή στην Α' Δημοτικού σε συνδυασμό με την πενταετή συνεχή διαμονή ενός εκ των γονέων.
Κατά τα λοιπά, το νομοθέτημα διατηρεί τους άλλους τρόπους κτήσης της ιθαγένειας, όπως προβλέπονταν στο προηγούμενο σχέδιο νόμου που έφερε την υπογραφή υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Αυτοί οι τρόποι κτήσης ιθαγένειας αφορούν παιδιά που έχουν απολυτήριο λυκείου και είναι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, παιδιά που έχουν ολοκληρώσει την εννιαετή υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως ορίζεται από το ελληνικό Σύνταγμα ή έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο και το λύκειο στην Ελλάδα.
Κύριος στόχος του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου είναι τα παιδιά των μεταναστών να αποκτούν ιθαγένεια όσο είναι παιδιά, διότι στην ηλικία αυτή- όπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών- διαμορφώνεται κοινωνική συνείδηση και κατά συνέπεια εθνική ταυτότητα.
BHMA

7 σχόλια:

  1. Μιά μόνο προυπόθεση - αρκεί να είναι λαθραίοι οι γονείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δέν χριεάζεεται χορήγηση ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ιθαγένειας, σέ ἀνθρώπους μέ νωπή τήν θύμιση τῆς προέλευσής τους ἀπό ἄλλη χώρα.
    Ἀρκεῖ ἡ χορήγηση ἄδειας παραμονῆς. Ἐνδεχομένως μακρᾶς διαρκείας. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΕΑ, καί τήν ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ π.χ. πεντήντα χρόνων, ΒΛΕΠΙΟΥΜΕ.
    ΔΕΝ εἴμαστε χώρα χωνευτῆρι ὅπως οἱ ΗΠΑ, ΠΟΥ πρέπει ἤ χριεάζεται νά φτιάξουμε «ἔθνος».
    Οὔτε εἴμαστε αὐτοκρατορία. Ἐκτός καί ἄν κάποιοι ἀποφάσισαν νά ἀνασυστήσουν μία Διαβαλκανική Αὐτοκρατορία.....ἀλλά μέ ποία κύρια συνιστῶσα; Τήν Νέα Τάξη Πραγμάτων;
    Εἴμαστε ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΘΝΟΣ μέ ἕνα ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    Καμία ἀριστερά καί καμία δεξιά δέν δικαιοῦται νά παίζῃ ἤ νά τζογάρῃ πάνω στό θέμα αὐτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο!!!Μία σοβαρή θέση, η οποία χρίζει προσοχής από τους υπεύθυνους μεταναστευτικής πολιτικής.

      Διαγραφή
  3. Το Ελληνικο Συνταγμα νομιζω ,οτι το ξεκαθαριζει το θεμα...
    Δεν ειναι θεμα διαβουλευσεων και νομοσχεδιων.
    Το Ελληνικο κρατος εχει αναπτυξει σε υψιστο βαθμο το "δουλευμα" σκετο ,τοσο των ντοπιων οσο και των ξενων "ιθαγενων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το νομοσχέδιο όπως περιγράφεται παραπάνω είναι εντελώς ηλίθιο και θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα από όσα υπάρχουν, ανισότητες και αδικίες, όπως όλα τα νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης έως τώρα αποδεικνύοντας την πιστή συνέχιση του καταστροφικού μεταπολιτευτικού συστήματος και από την "καινούρια" παλιά κυβέρνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἀπὸ κάτι τέτοιο θὰ τὸ βρῆ ὁ Τσίπρας καὶ θὰ τὸ ἀξίζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καμια αποδοση υπηκοοτητας και ιθαγενειας σε ξενους.
    Το δικαιο του αιματος προβλεπεται ακομα απο το Συνταγμα νομιζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.