13/4/15

Ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στο Βατικανό μετά τις δηλώσεις του Πάπα για τη γενοκτονία των Αρμενίων


REUTERS/TONY GENTILE
Σε ανάκληση του πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις προχώρησε η Άγκυρα, αντιδρώντας έντονα στη χρήση από τον πάπα Φραγκίσκο του όρου «γενοκτονία» για τη σφαγή των Αρμενίων.
«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως "η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα" έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων», δήλωσε νωρίτερα ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπεγράφη το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων. «Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός», πρόσθεσε.
Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917.
Ακόμα κι αν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο στο έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία».
Ωστόσο, φρόντισε να μην χρησιμοποιήσει ο ίδιος τη λέξη αλλά να επικαλεστεί τη γραπτή διακήρυξη του προκατόχου του. 
Πριν από την ανάκληση του πρεσβευτή της η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί. Η κυβέρνηση εξέφρασε «τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή της» για τις δηλώσεις του πάπα οι οποίες προκαλούν «πρόβλημα εμπιστοσύνης».
Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου χαρακτήρισε αβάσιμη και μακριά από την ιστορική πραγματικότητα τη χρήση της λέξης «γενοκτονία». Στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι η σχετική δήλωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.