10/7/15

Βαρουφάκης, ο οικονομικός καταστροφέας της Ελλάδας

Υπάρχει ένα σοβαρό κατηγορητήριο για τον Γιάνη Βαρουφάκη (φωτογραφία), το οποίο ευθύς αμέσως σας το εκθέτω. Κατ' αρχάς γίνεται σε όλους αντιληπτό ότι η  διαπραγματευτική «δεινότητά» του έφερε τη χώρα στον γκρεμό. Διενήργησε την πιο γελοία διαπραγμάτευση, εξαντλώντας όλα τα πλεονεκτήματα της χώρας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, στους πέντε μήνες που ήταν υπουργός Οικονομικών ή άλλως «τσάρος της Οικονομίας», έφυγαν από τις τράπεζες 45 δισ. ευρώ σε καταθέσεις. Τα τραπεζικά ενέχυρα από 45 δισ. ευρώ εξαντλήθηκαν στα 5-6 δισ. και όλα αυτά, όπως σας ανέφερα παραπάνω, μέσα σε πέντε μήνες. Αλλά να 'ταν μονάχα αυτά;
nnn
Απέτυχε παταγωδώς στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις του. Προέβλεψε φέρ' ειπείν ότι θα κατέρρεαν οι αγορές και ότι θα λύγιζαν οι Ευρωπαίοι υπό την απειλή του Grexit και τίποτα απ' αυτά δεν συνέβη. Ανέπτυξε την ιδέα ότι μπορούν να βρεθούν λεφτά από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, αλλά ούτε ένα ευρώ από τις χώρες αυτές εμφανίστηκε, με μια μικρή εξαίρεση των Κινέζων με 250 εκατ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Πληρώνοντας τις δόσεις 7,5 δισ. ευρώ του ΔΝΤ στέρησε 7,5 δισ. ευρώ ρευστότητας από τη χώρα. Αφαίμαξε τα αποθεματικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων οργανισμών, πήγε να κάνει τον τσαμπουκά στους δανειστές με τη χώρα χρεοκοπημένη, δεν φρόντισε εγκαίρως για την ανανέωση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να τα αφήσουν να λήξουν και να πληρωθούν στους ξένους. Θέλετε κι άλλα ώστε να συμπληρωθεί πλήρως το κατηγορητήριο;
nnn
Φέρει, πώς να το κάνουμε, ο κ. Βαρουφάκης ακέραιη την ευθύνη για την απόλυτη απομείωση της τραπεζικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου που από 16 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο σήμερα κινδυνεύει να μηδενιστεί. Υπονόμευε κάθε φορά τη χώρα όταν έφθανε κοντά σε συμφωνία, υπέβαλλε στους δανειστές μας ανεδαφικές, σχεδόν γελοίες προτάσεις (καλωδίωση τουριστών για τον ΦΠΑ στα νησιά, φόρος λίπους, κόφτης εξόδων κ.τ.λ.) ως αντιστάθμισμα μέτρων, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν. Και το χειρότερο απ' όλα; Οι αμερικανοί φίλοι του, οι συνεργάτες του επιφανείς οικονομολόγοι εργάζονταν παράλληλα συμβουλευτικά σε ξένα ερευνητικά funds!
nnn
Αλήθεια, τι απαντά σε όλα αυτά ο οικονομικός καταστροφέας της πατρίδας μας και όλοι αυτοί που τόσο καιρό τον υποστήριζαν; Θα είχε ενδιαφέρον εάν τολμήσουν να δώσουν απαντήσεις τι θα πουν, και είμαι έτοιμος να ακούσω... Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι άμοιροι ευθυνών αυτοί που τον τοποθέτησαν σε αυτή τη θέση, τον ανέχτηκαν, τον προέβαλαν ανά τον κόσμο και υλοποίησαν πολλές φορές τις (καταστροφικές για τη χώρα) προτάσεις του.
BHMA

14 σχόλια:

  1. Αυτά ήταν γνωστά εξ αρχής. Ούτε την στοιχειώδη ειλικρίνεια δεν είχε όταν παρητείτο μετά το όχι. Υπενόησε ότι δεν τον ήθελαν αντί να πεί απέτυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν διαβάζουμε τις επικεφαλίδες και βγάζουμε συμπεράσματα...

    Η πολιτική της Κυβερνήσεως, πριν και μετά τον Βαρουφάκη, είναι αυτή που χάραξε ο Βαρουφάκης.
    Η αντιπάθεια στο πρόσωπο του εκπηγάζει κατά πρώτον από τους Δεξιοκεντρικούς και τους Πασόκους, και κατά δεύτερον από την ανικανότητα των δικηγόρων που είναι υπουργοί οικονομικών των ευρωπαϊκών χωρών και παίζουν τους οικονομολόγους.

    Ο μονός τρόπος ν' αντιδράσουν στα επιστημονικά επιχειρήματα του Βαρουφάκη, ήταν και είναι η επίμονη τους στο «εγώ το λέω και θα το κάνετε».

    Ο Βενιζέλος όταν ήταν υπουργός οικονομικών, μη έχοντας την διαύγεια μαθηματικού και την ικανότητα μαθηματικής αντιλήψεως, κουνούσε καταφατικά την μπάλα που έχει στους ώμους του, αδυνατώντας την εις βάθος εκτίμηση των οικονομικών διαβουλεύσεων.

    Οι δικηγόροι-οικονομολόγοι, μιλούσαν με οδηγίες και πληροφορίες από τους τραπεζίτες τους, αδυνατώντας δε να δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις και παρατηρήσεις του Βαρουφάκη, έκαναν συχνά διαλείμματα καφέ, που τους έδινε τον απαιτούμενο χρόνο για να έλθουν σ' επαφή με τους τραπεζίτες. (Το λεχθέν έρχεται από το στόμα του αλόγου).

    Ο πολύς Σόιμπλε ήταν το πρώτο «θύμα», που ως ειδήμων επάθανε εγκεφαλικές συμφορήσεις κάθε φόρα που αυτά που έλεγε τον γελοιοποιούσαν οι απαντήσεις του Βαρουφάκη. (Και αυτό έρχεται από το στόμα του αλόγου).

    Τα γραφόμενα στο ΒΗΜΑ, είναι τόσο καθαρά και προμελετημένα, που κατά την Αγγλική έκφραση είναι: «διαυγή όσο η λάσπη» (clear as mud).

    Πάντοτε Φιλικά

    Δρ. Ευάγγελος Αρκάς
    Λονδίνο, Η.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη Κύριε Αρκά,

      Δεν ήταν αυτός σύμβουλος του Γεωργίου Παπανδρέου όταν έφερε το πρώτο μνημόνιο, δεν ήταν η Κυρια Παναρίτη στενή του συνεργάτης όπως και επί Γεωργίου Παπανδρέου, δεν είχε συναντηθεί ο Τσίπρας με τον Παπανδρέου poses φορες μέσα στο 5αμίνο της κυβέρνησης? Τι ακριβώς διαπραγματευόταν ο κύριος Βαρουφάκης, τη μετατροπή της Ευρώπης σε ομοσπονδία? Ο ίδιος το μαρτύρησε πως οι παλαιότεροι Ευρωπαίοι πίστευαν πως μια τέτοια κρίση θα οδηγούσε σε "ομοσπονδιοποιησηση", αλλα τελικά δεν έγινε, οποτε ίσως σκέφτηκε να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη! Το ότι βεβαια τον εξέλεξε ο ελληνικός λαός να πάει να διαπραγματευτεί για την Ελλάδα το ξέχασε! Δεν διαπραγματεύτηκε ούτε μια μέρα για την Ελλάδα? Αλλα μήπως αυτά γίνονται για την TTIP, μήπως για αυτό οι Αμερικανοι επιδιώκουν Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, γιατί σιγά μην ψηφίσουν σε κοινοβούλια και δημοψηφίσματα TTIP? Και εμείς να θυσιαστούμε, τι τον νοιάζει τον Γιάννη, αυτός στο Seatle θα πάει η θα κυβερνάει το προλετάριο της Ελλάδας που ήδη θα έχει εμποτιστεί με τα εκατομμύρια των Μουσουλμάνων που έρχονται λαθραίοι και είναι παγιδευμένοι στη χωρα!

      Αυτοί οι τύποι είναι οι πλέον αδίστακτοι τύποι, δε δίστασε εκεί που πηγαίναμε λίγο να βγούμε από το σκοτάδι, να μας ρίξει μια κλωτσιά και να ams πετάξει πάλι πίσω, ο φόβος δεν είναι μήπως τα καταφέρει η Ελλάδα εκτος Euro, αλλα μήπως τα καταφέρει η Ελλάδα εντός!

      Διαγραφή
  3. Βέβαια, αυτός έφερε το ΔΝΤ στην πατρίδα μας, που όλοι οι σημερινοί πατριώτες το ξέχασαν, αυτός υπέγραφε ότι του πλάσαραν οι βανκστερ, αυτός υπέγραψε μνημόνειο με αγγλικό δίκαιο, αυτός καταβαράθρωσε την ελληνική οικονομία και έκανε την Ελλάδα αποικία χρέους των Γερμανών κατα κύριο λόγο, αυτός θα υπογράψει και το καινούργιο Μνημόνειο!!

    Αλλά τι να κάνουμε οι Ελληνες, χάσαμε και την αυτογνωσία μας και την αυτοεκτίμησή μας και την περηφάνεια μας.
    Εγώ πάντως ντρέπομαι τα μάλλα και ντρέπομαι για την σημερινή οικονομική ηγεσία που θα υπογράψει ένα καινούργιο μνημόνειο. Ωστόσο λυπάμαι για τις επόμενες γενιές που θα κληρονομίσουν καμένη γη!

    Αγαπημένε μου Σ¨αββα, η ζημιά έγινε και σ αυτήν βοήθησε ολόκληρο το κατεστημένο, αλλά και το μή κατεστημένο (και δεν εννοώ εσένα) καλό είναι να σταματησουμε τις εμφυλιωτικές κραυγές, οδηγούν στο πουθενά και δεν βοηθούν σε κάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ange-ta

      Εγώ μιλώ με νούμερα και ημερομηνίες.

      Λοιπόν, δώσε μας τις αποδείξεις και σταματά να γράφεις φαντασιοπληξίες.

      Πάντοτε Φιλικά

      Δρ. Ευάγγελος Αρκάς
      Λονδίνο, Η.Β

      Διαγραφή
    2. Κύριε Αρκά

      Επειδή έκατσα και διάβασα ολόκληρο το μήνυμα σας, θα τολμήσω να παρατηρήσω ότι δεν αναφέρετε καθόλου νούμερα και ημερομηνίες.Οπότε ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή όχι με τον/την ange-ta, θα μπορούσε κανείς κάλλιστα να χαρακτηρίσει αυτά που γράφετε επίσης ως φαντασιοπληξίες.

      Χαιρετίσματα από το δροσερό Aberdeen

      Διαγραφή
    3. Ma autos htan o symboulos tou Giwrgou paidi mou!

      Διαγραφή
    4. http://olympia.gr/2015/07/10/%CE%BF-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B5/

      Διαγραφή
  4. Ο Βαρουφάκης αποδείχτηκε όντως πολύ κατώτερος των περιστάσεων, διότι, πρώτα απ' όλα, δεν κατείχε καν την τέχνη της διαπραγμάτευσης. Ο άνθρωπος είναι ένας θεωρητικός, καθηγητής πανεπιστημίου, άσχετος με την πράξη και δεν είναι πολιτικός. Κομπορρήμων, με ύφος δέκα καρδιναλίων και άσχετος με το θέμα, δεν προκαλούσε "εγκεφαλικά" (sic) στον Σόιμπλε, αλλά μάλλον στούς Έλληνες, που πληρώνουν τώρα τις ανοησίες κι αυτού κι εκείνουν που τον διόρισε στην θέση αυτή.

    Το ότι έφταιξαν και οι προηγούμενοι, όπως διαβάζω παραπάνω, δεν τον απαλλάσσει των ευθυνών του. Έδειξε αχαρακτήριστη επιπολαιότητα, διότι δεν ήταν δουλειά του.

    Κατά την γνώμη μου, η μεταπολιτευτική περίοδος στην Ελλάδα, μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

    1974-2010: Σκότωσαν την ελληνική οικονομία και όχι μόνο. Η ζημιά ήταν πολύ ευρύτερη και σοβαρότερη.

    2010-2015: Έβαλαν το πτώμα στον τάφο.

    25/1/2015 και μετά: Μπήκε η ταφόπλακα.

    Αιωνία της η μνήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέ ἐπιφύλαξη στό θέμα τῶν τραπεζικῶν καρτῶν πού πρῶτος προώθησε ὁ Βαρουφάκης γιά ἀφελεῖς οἰκονομικούς λόγους, παρά τούς τεράστιους κινδύνους γιά τήν δημοκρατία πού ἐγκυμονοῦν, αἰσθάνομαι τήν ἠθική ὑποχρεώση νά πῶ ὅτι :
    Οὐδέποτε ὑπονομεύθηκε τόσο πολύ ἡ διαπραγματευτική θέση τῆς Ἑλλάδος ἐντός τῆς Ἑλλάδος, ἀπό κομματικές καί δημοσιογραφικές «γραμμές», ὅσο κατά τήν διάρκεια τῶν προσπαθειῶν τοῦ Βαρουφάκη νά ἀνατρέψῃ μέ ὅρους ἐθνικῆς ἐπιβίωσης τό λίαν ὑπαρκτό σχέδιο τοῦ Σόϊμπλε γιά ἀποπομπή τῆς Ἑλλάδος ἀπό τό εὐρώ καί τήν Εὐρώπη.
    Σήμερα, εἴμαστε οὐσιαστικά χωρίς τόν Βαρουφάκη, αὐτόν τόν ἔμπειρο θεωρητικό οἰκονομολόγο καί ἱκανότατο διαπραγματευτή ἔναντι ἑνός Σόϊμπλε. Ἄλλο τό ὅτι ὁ κ. Βαρουφάκης εἶναι ἄνθρωπος sui generis ἀπό ἀπόψεως ἰδιοσυγκρασίας, πρᾶγμα πού ξένισε ὅλους ὅσους δένἔχουν ψυχική ἄνεση στό νά μετακινοῦνται στήν κατανόση διαφορετικῶν κωδίκων ἐπικοινωνίας.
    Φτάνουμε λοιπόν σήμερα, ὅπως ἐπεδίωκε ὁ Σόϊμπλε ἐξ ἀρχῆς καί τό εἶχε καταλάβει ὁ Βαρουφάκης (μετά συγχωρήσεως καί ἐγώ, καί δέν ξέρω ποῖοι ἄλλοι), στό σημεῖο τῆς ἀποπομπῆς μας ἀπό τό εὐρώ μέ ὅρους οἰκονομικῆς, ἄρα καί ἐθνικῆς, καταστροφῆς μας.
    Τό πρόσφατο ταξίδι στήν Ἀλβανία τῆς Μέρκελ, εἶναι ἑτοιμασία γιά νέα τάξη τῆς Γερμανίας στά Βαλκάνια. Σέ βάρος μας, μέ ἀποπομπή μας ἀπό τό εὐρω ἀρχικά. Αὐτό προσπάθησε νά προλάβῃ ὁ Βαρουφάκκης, μέ ὅρους οἰκονομίας, κι ἄς εἶναι καλά ὅσοι τό(ν) εἶδαν μόνο κομματικά....καί μέ μοναδική θέση τους: "«εὐρώ, πάση θυσία» ! ".
    Ἀλλά δέν φταῖνε ἀκριβῶς αὐτοί. Φταίει τό ὅτι διαμορφώθηκαν οἱ πολιτκές συνειδήσεις τους μέ διαχωριστική τήν γραμμή δεξιᾶς-ἀριστερᾶς. Μέ ἀποτέλεσμα νά παθαίνουν σύγχυση ὅταν βλέπουν ἕναν ἄνθρωπο νά μήν προσαρμόζεται στά σχήματά τους. Νομίζουν ὅτι πράττει καί μιλάει «ἀντιφατικά»...
    Π.χ. μπορεῖ νά εἶναι ἀκόμη καί συνομιλητής τοῦ Σῶρος ὁ Βαρουφάκης, ὅπως λένε. Ἀλλά ἀπό καλόπιστη ἀφέλεια, διότι ὑπάρχει αὐτό τό ὀλίσθημα συχνά σέ καθηγητές πανεπιστημίων. Συζητοῦν μέ ὅλους καί γιά ὅλα. Δέν εἶναι πολιτικοί. Ὕστερα, τό νά εἶναι παιδί πλουσίας ο'iκογένειας, καί νά προκαλῆ, μέ τόν πλοῦτο του, χωρίς νά τό καταλαβαίνῃ, δέν λέει τίποτα γιά τήν καλοπιστία του καί τήν φιλοπατρία του, ἀλλά λέει κάτι σχετικά μέ τήν ἔλλειψη κοινωνικῆς ἐμπειρίας του.
    Τό θέμα εἶναι ὅτι προσπάθησε φιλότιμα νά διαπραγματευθῆ μέ ἀνορθόδοξους τρόπους τούς μόνους δυνατούς ἔναντι τοῦ ΣόΙμπλε, καί θεωρητικῶς ἐπιτυχεῖς. Ἐπέτυχε νά τεθῆ (καί θά τεθῆ πάλι) τό θέμα τῆς μειώσεως ἤ κουρέματος τοῦ χρέους. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ἀντέχεται ἡ ἐρήμωση τῆς Ἑλλάδος ἀπό νέα πρόσθετα σκληρότερα καί ΑΔΙΚΑ μέτρα. Ἀπό νέα πρόσθετα ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΑ μέτρα, ναί, ἀποφεύγεται ἡ ἐρήμωση.
    Πρακτικά ἡ ὅποια ἀποτυχία τοῦ κ. Βαρουφάκη, ὀφείλεται νομίζω στήν ἔλλειψη ὑποστηρίξεως ἀπό τό ἐσωτερικό τῶν θε΄σεων τῆς ἐπισήμου Ἑλλάδος, πολύ λιγότερο ἀπό ὅ,τι στήν ἰσχύ τοῦ Σόϊμπλε. Διότι εἶναι θέση διαπραγματεύσεως, καί ὑπεύθυνη ἐθνικῶς στάση, εἶναι ρεαλισμός, τό συνεχές πετροβολητό, «γιατί καθυστερεῖς, δῶσ'τα ὅλα τώρα»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To lathos pou kaneis einai oti nomizeis oti yphrkse pote ellhnikh diapragmateutikh thesh! Dystyxws den yphrkse tetoia oute gia ena deuterolepto!

      Διαγραφή
    2. O Baroufakhs eixe olh thn ypothriksh pou mporouse na exei apo to eswteriko, alla autoi nomizan oti diapragmateuotan gia thn Ellada h gia kommounistikh Eurwph kai autos diapragmateuotan gia omospondiakh Eurwph ypoxeirio ths Amerikhs!

      Διαγραφή
    3. Καλό θα ήταν να μην γράφει κανείς ανοησίες.

      "Σήμερα, εἴμαστε οὐσιαστικά χωρίς τόν Βαρουφάκη, αὐτόν τόν ἔμπειρο θεωρητικό οἰκονομολόγο καί ἱκανότατο διαπραγματευτή ἔναντι ἑνός Σόϊμπλε"

      "Έμπειρος θεωρητικός", ... δηλαδή; Έχει εμπειρία στις θεωρίες;

      "Σέ βάρος μας, μέ ἀποπομπή μας ἀπό τό εὐρω ἀρχικά"

      Μιλάς για την "ανακάλυψή" σου, ότι σκοπεύουν να μάς αποπέμψουν από το € αρχικά, πράγμα αδύνατον, βάσει της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Τόσες μέρες αυτά κουβεντιάζαμε εδώ μέσα, δεν τα είδες;

      α) Δεν προβλέπεται αποπομπή ούτε από την ΟΝΕ, ούτε από την ΕΕ. Πρέπει να γίνει τροποποίηση τής Συνθήκης και αυτό είναι πολύ δύσκολο και φοβερά χρονοβόρο, διότι πρέπει να περάσει από 28 κοινοβούλια και σε ορισμένα κράτη από δημοψήφισμα.

      β) Μία χώρα μπορεί να αποχωρήσει οικειοθελώς από το €, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Δεν μπορεί να αποχωρεί κανείς κατά το δοκούν από Συνθήκες που υπέγραψε και στις οποίες προσχώρησε.

      Όλα τα άλλα είναι απλώς φλυαρίες, εικασίες και καθαρά προσωπικές απόψεις.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.