11/10/15

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ!

Καταργούνται μετά από 118 χρόνια ζωής στην Ελλάδα – Διαβάστε την άγνωστη ιστορία τους

Η Ελληνική πρωτοτυπία πλέον καταργήθηκε με το Πολυνομοσχέδιο. Τέλος λοιπόν και ο θεσμός των περίπτερων στην Ελλάδα. Κάθε περιπτερούχος που βγαίνει στην σύνταξη θα κλείνει και την επιχείρηση.

Σε ανεργία υποχρεώνει η κυβέρνηση δώδεκα χιλιάδες περιπτερούχους μαζί με τις οικογένειές τους, αφού με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα περίπτερα καταργούνται.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο ανάπτυξης για τις διατάξεις των περιπτέρων που αφορούν τις μισθώσεις, η οποία είναι πλέον νόμος (μέσω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου), η άδεια δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του κατόχου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να κλείνει οριστικά!
periptero23

Όπως γίνεται κατανοητό, τα πάντα γίνονται προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και των Super Markets, με αντάλλαγμα το αίμα, την ανέχεια και τη δυστυχία των Ελλήνων.

Η άγνωστη ιστορία του περίπτερου
Τα περίπτερα αποτελούν ιστορικό χαρακτηριστικό της αστικής ζωής στην Ελλάδα και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της Αθήνας.
Τα πρώτα περίπτερα έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές του 20ου αιώνα, ως ελάχιστη μορφή οικονομικής βοήθειας προς τους τραυματίες και τους ανάπηρους των συνεχιζόμενων πολέμων στους οποίους συμμετείχε, η Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα περίπτερα εμφανίστηκαν, μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα της περιφέρειας. Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο έκανε την εμφάνισή του στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911.

periptero7

Ένα μικρό πρόχειρα κατασκευασμένο ξύλινο κουβούκλιο με ελάχιστα προϊόντα, προσπαθούσε να καλύψει τις ελάχιστες οικονομικές ανάγκες της εποχής και να δώσει μια ανάσα σε ανθρώπους που είχαν δώσει σημαντικό κομμάτι της ζωής τους για την Ελλάδα.

Ο γνωστός χρονογράφος και ποιητής των αρχών του 20ου αιώνα Σωτήρης Σκίπης σε άρθρο του στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠΤ στις 20 Οκτωβρίου 1919 γράφει για τα πρώτα περίπτερα που έκανα την εμφάνισή τους στην Αθήνα: «Άξιος συγχαρητηρίων έγινε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος αποφάσισε την ανέγερσιν πολλών περιπτέρων εις τας Αθήνας, τα οποία θα εκχωρήσει εις τους τραυματίας του πολέμου, η εις μέλη οικογενειών φονευθέντων πολεμιστών».

«Δεν φαντάζεται κανείς πόσα καλά θα προκύψουν αμέσως-αμέσως, εκ της ανεγέρσεως των περιπτέρων. Τα περίπτερα θα είναι ένας στολισμός της πόλεως, θα εξυπηρετηθούν δι’ αυτών και θα εύρουν πόρον ζωής πλειστοί ανάπηροι των δύο πολέμων. Θα εξαπλωθή δια του μέσου τούτου το ελληνικόν έντυπον, είτε εφημερίς, είτε περιοδικόν, είτε φυλλάδιον, είτε βιβλίο. Και θα γίνουν αίτια όπως οι μεγάλαι επαρχιακαί μας πόλεις θα κουνηθούν λιγάκι και θα μιμηθούν λιγάκι των πρωτεύουσαν».

http://www.briefingnews.gr/ellada/o-thanatos-toy-peripteroy-katargoyntai-meta-apo-118-hronia-zois-stin-ellada-diavaste-tin

10 σχόλια:

  1. Αίσχος, αίσχος και πάλι αίσχος, ειδικά στα συρίζια και ανέλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επιτελους να τελειωνουμε με τα περιπτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί; Σε τι σε πειράζουν; Άσε που σχεδόν τα μισά και παραπάνω έχουν ήδη κλείσει εδώ και χρόνια.

      Διαγραφή
  3. Κάποτε οι πόλεμοι τελειώνουν, άρα και τα περίπτερα, εκτός αν εφαρμόζεται το γνωστό "ουδέν μονιμώτερο του προσωρινού". Και ο πόλεμος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό είναι αυτό, εφ' όσον οι άδειες δίνονταν προνομιακώς σε αναπήρους πολέμου. Αυτό θα μπορούσε να τροποποιηθεί. Κατά τ' άλλα, περίπτερα υπάρχουν σ' όλο τον κόσμο.

      Διαγραφή
    2. Τελικά, περί αυτού πρόκειται. Δεν καταργούνται τα περίπτερα αυτά καθ' εαυτά, αλλά οι προνομιακές άδειες.

      Αυτή είναι η διάταξη που «καταργεί» τα περίπτερα

      Διαγραφή
  4. Τὸ γνωστὸ "οὐδὲν μονιμώτερον τοῦ προσωρινοῦ" ὡς πρὸς τὰ περίπτερα δὲν βλάπτεἰ,ὡς πρὸς τὸν
    ἘΝΦΙΑ βλάπτει.

    Ἀλλὰ γιατὶ αἶσχος στοὺς Συριζανέλ;

    Ὃσοι τοὺς ψηφίσανε, ἀς μὴν παραπονοῦνται τώρα.

    Οἱ ὑπόλοιποι τὶ φταῖμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ μεγάλο λάθος. Σταματούσαμε στα γρήγορα και πέρναμε ένα μπουκαλάκι νερό στο περίπτερο. Τώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιός ἀνόητος δέν σκέφθηκε, ἤ παληάνθρωπος τό γνώριζε καί τό ἀγνόησε, ὅτι ὁ ἀέρας μιᾶς ἐπιχειρήσεως, ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ, ὅπως κάθε περιουσιακό δικαίωμα, καί ἄρα σύμφωνα μέ τήν ΕΣΔΑ θά πρέπει νά πληρωθούν σέ ἀποζημίωση ἀπό λεφτά τῶν φορολογουμένων, οἱ συγγενείς-κληρονόμοι πού μέχρι σήμερα είχαν νόμιμα κατοχυρωμένο δικαίωμα προσδοκίας , ὅτι σέ περίπτωση θανάτου τοῦ ἀδειούχου, θα συνέχιζαν ἤ θά μίσθωναν τήν ἐπιχείρηση περιπτέρου;
    Τό μεταβατικό καθεστώς γιά νά παύση μετά τόν θάνατο τοῦ αδειούχου ἡ λειτουργία καί ἡ ἄδεια τοῦ περιπτέρου,ἐκτιμῶ ὅτι δέν μπορεῖ νά εἶναι μικρότερο ἀπό 10 χρόνια, και πάντως ὄχι μικρότερο ἀπό τά χρόνια πού χρειάζεται ὁ/ἡ σύζυγος τοῦ ἀδειούχου-περιπτεριούχου γιά νά φθάσῃ σέ συνταξιοδοητήσιμη ἡλικία.
    Παρόμοια πρέπει νά γίνουν καί ὅταν ἄλλος εἶναι ὁ ἀδειούχος (πού πεθαίνει) και ἄλλος ὁ ἐκμεταλλευόμενος τό περίπτερο λόγω μισθώσεως, και πού ἔχει ἄρα περιουσιακό δικαίωμα, τό ὁποῖο χάνει μέ νομοθετική ρύθμιση, ἄνευ λόγου δημοσίου συμφέροντος, αἰφνιδίως, χωρίς προηγούμενη νομοθετική πρόβλεψη, και χωρίς νά μποροῦσε νά τό προβλέψῃ ὅταν μίσθωνε τό περίπτερο, ὅ,τι πρέπει δηλαδή γιά πρόσθετες ωἀγωγές ἀποζημιώσεων, ἄν δέν ὑπάρχῃ μεγάλη μεταβατική περίοδος.
    Αὐτός πού τυχόν ρύθμισε τέτοια θέματα χωρίς νά θεσπίσῃ ἐπαρκῆ καί μεγάλη (10 χρόνια εἴᾶμε τουλάχιστον) μεταβατική περίοδο, θέλει ξύλο τόσο, ὅσο δέν ἔφαγε μικρός ἀπό τό πατέρα του, ὅταν ἄρχισε νά κλέβη καί νά ἐξαπατᾶ τούς ἄλλους. Διότι ἔντιμος ἄνθρωπος δέν εἰσάγει τέτοια μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.