11/10/15

Non papers για κοινές περιπολίες με τους Τούρκους

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο και λεπτές παραμέτρους που αφορούν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας υποκρύπτουν οι θορυβώδεις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών σε Βρυξέλλες και Βερολίνο σχετικά με την ανάγκη φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων και την ανάληψη κοινής δράσης των δύο χωρών με κοινές περιπολίες. Οι ιδέες αυτές δεν ήταν τυχαίες αλλά ήταν καταγεγραμμένες σε κείμενα εργασίας της Επιτροπής και σε non paper τα οποία βρίσκονταν σε γνώση της ελληνικής πλευράς.

Η ελληνική διπλωματία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί από τις προτάσεις που διακινούνται, καθώς θεωρεί ότι με το πρόσχημα του προσφυγικού προβλήματος και των πιέσεων για γρήγορες λύσεις, υπάρχει κίνδυνος να διαβρωθούν οι πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και να περάσουν, έστω έμμεσα, κάποιες θέσεις της Αγκυρας περί γκρίζων ζωνών. Η αναφορά στο κοινό σχέδιο δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας για ένταση των προσπαθειών της Αγκυρας, ως προς την αντιμετώπιση των διακινητών και την έρευνα και διάσωση, εντείνουν τον προβληματισμό, καθώς την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο έχει η Ελλάδα σε συντριπτικό ποσοστό. Οι συγκεκριμένες ιδέες, διατυπωμένες σε έγγραφα και σε συζητήσεις, έχουν αδρανοποιηθεί προς το παρόν, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πηγές θα επανέλθουν, καθώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα θα οξυνθεί εξαιτίας της κλιμάκωσης της σύρραξης στη Συρία.
Ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες στις 5-6 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφιέρωσε πολύ χρόνο για την προετοιμασία της, προκειμένου να πιέσει και να πείσει την Τουρκία ώστε να αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας και συνεργασίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, στην οποία συμμετείχαν και Τούρκοι διπλωμάτες, διατυπώθηκαν ιδέες τόσο από γερμανικής πλευράς όσο και από την Κομισιόν σχετικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν και οι οποίες, για να εφαρμοστούν, θα έπρεπε να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει εξαρχής κάθε ιδέα για κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων με το απλό σκεπτικό ότι αν η Τουρκία φυλάσσει τα χωρικά της ύδατα και τα περάσματα των δουλεμπόρων που γνωρίζουν οι πάντες, οι προσφυγικές ροές θα ελεγχθούν πολύ καλά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Frontex είναι πλήρως ενημερωμένη, έχει καταγράψει δορυφορικά και με φωτογραφίες τις κινήσεις αυτές και, κατά συνέπεια, οι κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων είναι εφεύρημα και μάλιστα περίεργο και όχι κάποια λύση. Εμμεσος στόχος της Ε.Ε., κυρίως της Γερμανίας και της Αυστρίας, είναι να καταστήσει συνυπεύθυνες την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι προτάσεις μπορεί να μην πέρασαν προς το παρόν, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθουν, καθώς η προσφυγική κρίση θα είναι μακροχρόνια.
Οπως παρατηρεί έμπειρος διπλωμάτης, είναι ωστόσο περίεργο ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν συνομίλησαν απευθείας για να διευθετήσουν, όσο αυτό ήταν δυνατό, το ζήτημα της μεταξύ τους συνεργασίας, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να διαπραγματευθεί εφ’ όλης της ύλης και δη πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε στο παρασκήνιο να ασκηθεί πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να άρει το βέτο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων 15 (Ενέργεια), 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια) και 31 (Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα), καθώς και το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 (Οικονομική και Νομισματική Πολιτική) που έχει μπλοκάρει η Γαλλία.
Επίσης, ο Ερντογάν ζήτησε να επισπευσθεί η άρση του μέτρου των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ώστε να ταξιδεύουν στις χώρες της Ε.Ε. χωρίς βίζα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούν Γάλλοι και Γερμανοί. Ο Ερντογάν πήρε ασαφείς διαβεβαιώσεις ως προς τα θέματα αυτά, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει ενημερωθεί σχετικά, δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έτσι και αλλιώς διέρχονται περίοδο παρατεταμένης ακινησίας, καθώς η πολύμηνη ακυβερνησία στην Τουρκία έχει καθηλώσει και τα ΜΟΕ και τις συνομιλίες για το Αιγαίο.
Έντυπη

7 σχόλια:

  1. Πως θα λυσης το προβλημα συνεργαζομενος με τους τουρκους , οταν το ιδιο το προβλημα ειναι οι τουρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει εξαρχής κάθε ιδέα για κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων με το απλό σκεπτικό ότι αν η Τουρκία φυλάσσει τα χωρικά της ύδατα και τα περάσματα των δουλεμπόρων που γνωρίζουν οι πάντες, οι προσφυγικές ροές θα ελεγχθούν πολύ καλά"

    Καλώς απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση τις κοινές περιπολίες, που το μόνο που θα καταφέρουν είναι να βάλουν την Τουρκία βαθύτερα στο Αιγαίο. Είναι η ΕΕ διατεθειμένη, αντί να χαϊδεύει την Τουρκία, η οποία μάλιστα, ως συνήθως, ζητά ανταλλάγματα, να τής ασκήσει σοβαρή πίεση, ώστε να ελέγξει τα σύνορά της; Να επιβάλει τέτοιες εξοντωτικές ποινές στους "δουλεμπόρους", ώστε να υπάρξουν ανασταλτικά αποτελέσματα; Πολύ φοβούμαι πως όχι, άρα ουδέν δύναται γενέσθαι των δεόντων.

    Η λαθρομετανάστευση δεν θα σταματήσει ποτέ, όπως έχω ξαναγράψει, αν δεν εκλείψουν οι αιτίες που την προκαλούν. Το θέμα είναι βαθύτερο και πάει πολύ πιο μακριά. Ίσως τώρα να είναι πολύ αργά πια, διότι το κακό έχει παραγίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμάμαι τις δεκαετίες '80 και '90 που όλοι οι..."ειδήμονες" ψέλλιζαν ότι για να εξαλειφθεί η τρομοκρατία θα έπρεπε να εξαλείψουμε τα κοινωνικά φαινόμενα που την προκαλουν,δηλαδή οι κοινωνικές ανισότητες,η ανεργία, η φτώχια κλπ.
      Με τον τρόπο αυτόν προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την ασύγγνωστη αδράνεια του κράτους και των υπηρεσιών του απέναντι στον ΕΛΑ,την 17Ν.
      Έτσι κι εσύ που λες ότι η λαθρομετανάστευση δεν θα σταματήσει,αν δεν πάψουν οι αιτίες που την προκαλούν.
      Η χώρα μας δεν πρέπει να ενεργεί αποτρεπτικά;
      Η χώρα μας πρέπει να ακολουθεί πολιτική ανοιχτών συνόρων;

      Διαγραφή
    2. Δεν είπα να μην ενεργεί η χώρα μας και κάθε άλλη χώρα αποτρεπτικά και να φυλά τα σύνορά της. Αφήνω να υπονοηθεί κάτι τέτοιο;

      Όμως το φαινόμενο τής λαθρομετανάστευσης δεν θα εκλείψει, αν δεν εκλείψουν οι αιτίες που το προκαλούν (πόλεμοι, υπογεννητικότητα, πείνα). Όσα μέτρα κι αν πάρεις, πάντα θα τούς έχεις να σε πολιορκούν και να σε ταλαιπωρούν. Γι αυτό είπα ότι "Το θέμα είναι βαθύτερο και πάει πολύ πιο μακριά". Έχουν γίνει φοβερά λάθη και παραλείψεις προς την κατεύθυνση αυτή, που καλούμαστε τώρα να πληρώσομε και θα τα πληρώσομε.

      Διαγραφή
    3. Το φαινόμενοτ της λαθρομετανάστευσης προκαλείται απο το γεγονός πως δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία και στην Αφρική βλέπουν στην τηλεόραση την Ευρώπη με τα ωραία αυτοκίνητα ,τα ωραία σπίτια και (κυρίως) τις ωραίες γυναίκες και, εφόσον έχουν την δυνατότητα να κάνουν ντού ,κάνουν. Απλά. Αυτή η "αιτία" δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ποτέ.

      Διαγραφή
    4. Διαφωνώ, Στέλιο. Πολύ επιπόλαιο αυτό που γράφεις. Δεν εγκαταλείπει κανείς τόσο εύκολα την πατρογονική του εστία, με κινδύνους, έξοδα (αυτά ίσως να μην τα πληρώνει εξ ολοκλήρου, άλλο μεγάλο συζητήσιμο θέμα) κλπ., για να πάει στο άγνωστο γυρεύοντας ... ωραίες γυναίκες. Ποιος σού είπε ότι δεν υπάρχουν στον τόπο του, ή ότι ο Πακιστανός βλέπει μία γυναίκα με τα ίδια μάτια (κριτήρια), που την βλέπει ο Ευρωπαίος.

      Δεν υπάρχουν υποδομές στις χώρες αυτές, δεν υπάρχει τεχνογνωσία, υπάρχει φτώχεια, αρρώστια, πείνα και απίστευτη κακομοιριά, αν δεν υπάρχουν βέβαια και πόλεμοι, που αναγκάζουν τούς κατοίκους να ξεριζωθούν.

      Το φαινόμενο τής λαθρομετανάστευσης το προκαλεί ότι μία χούφτα Δυτικών κερδίζει όσα όλος ο υπόλοιπος πλανήτης μαζί.

      Διαγραφή
  3. Ἡ λαθρομετανάστευσις θὰ σταματήση ἄν ἀποδυναμωθοῦν οἱ USA καὶ U.K.

    Αὐτὰ τὰ δύο mongrel κράτη κάνουν τὸ κακὸ καὶ εὔχομαι ὁ Θεὸς νὰ δίνη δύναμι καὶ χρόνια στὸν Πούτιν νὰ τοὺς κάνη παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.