21/10/15

Η Λευκωσία διαμηνύει προς όλους πως δεν «ξεπαγώνει» κεφάλαια - Άρση βέτο μόνο με Βαρώσι- See more at:

Λευκωσία: Η Λευκωσία δεν πρόκειται να άρει το βέτο στα κεφάλαια που έχει παγώσει μονομερώς το 2009, εκτός κι εάν η Τουρκία προχωρήσει και επιστρέψει την Αμμόχωστο.Την ίδια ώρα το κεφάλαιο 17 είναι το μόνο που μπορεί αυτή τη στιγμή να ανοίξει προς συζήτηση και αφορά θέματα οικονομίας και νομισματικής πολιτικής. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο κεφάλαιο έχει παγώσει το 2007 από τη Γαλλία. Το σκηνικό όπως διαμορφώνεται παραπέμπει σε μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις προς τη Λευκωσία, ώστε να διευκολυνθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Κι αυτό για να εκπληρωθεί η δέσμευση που δόθηκε στην Άγκυρα με αντάλλαγμα να συνεργασθεί στην προσφυγική κρίση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε πως «εναπόκειται στην Τουρκία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων».

Για τα κεφάλαια 23 και 24 υπέδειξε ότι υπάρχει και η πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, «κάτι που θα επέτρεπε στη Λευκωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο ανοίγματος» των δύο κεφαλαίων.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως θα συζητήσει το θέμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τις επόμενες μέρες, κατά τη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη.
 
Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Κασκάνη, στη Δημοσιογραφική Εστία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση τις επόμενες των ημερών με την κα Μέρκελ κατά τη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη και θα συζητήσουν επ’ αυτού.

«Να σας υπενθυμίσω ότι είχα, από την εκλογή μου, αλλά και στις προτάσεις που υπέβαλα στον κ. Έρογλου τότε, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το άνοιγμα των λιμένων της Τουρκίας, εν τη ουσία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που υπαγόρευαν την επιβολή του βέτο από κυπριακής πλευράς. Δεν νομίζω να τίθεται ανάλογο θέμα αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ερωτηθείς είπε ότι είναι βέβαιος ότι (η κ. Μέρκελ) θα προσπαθήσει να πείσει και την Τουρκία για τα όσα ο ίδιος έχει αναφέρει.

Σκηνικό για άνοιγμα κεφαλαίων

Το κεφάλαιο 17 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μόνο που μπορεί αυτή τη στιγμή να ανοίξει προς συζήτηση και αφορά θέματα οικονομίας και νομισματικής πολιτικής.

Η Λευκωσία δεν είναι αρνητική ούτε και φαίνεται διατεθειμένη να φέρει οποιαδήποτε ένσταση στο να ανοίξει το συγκεκριμένο κεφάλαιο λαμβάνοντας υπόψη ότι, α) το 17 είχε μπλοκαριστεί από τη Γαλλία και όχι από την Κύπρο, και β) η διαδικασία ανοίγματος του κεφαλαίου προσφέρει την ευκαιρία σ’ όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, να θέσουν τις δικές τους προϋποθέσεις προς την Τουρκία με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθεί πριν προχωρήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. 

Απ’ εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τέσσερα κεφάλαια για τα οποία η Τουρκία επιχειρεί, μέσω της προσφυγικής κρίσης, να πετύχει «ξεπάγωμά» τους, η κυπριακή κυβέρνηση είναι κάθετα εναντίον καθ’ ότι οι λόγοι για τους οποίους είχαν παγώσει δεν έχουν εκλείψει.

Πρόκειται για το κεφάλαιο 15 που αφορά στην ενέργεια, το 23 που αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα, το 24 για τη δικαιοσύνη και το 31 που αναφέρεται στην κοινή εξωτερική πολιτική.  Τέσσερα δηλαδή ζητήματα για τα οποία η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά της αλλά συνεχίζει να είναι προκλητική και απειλητική έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων τέθηκε εκ νέου από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια των συνομιλιών του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίστηκε θετική στο να ξεκινήσει η συζήτηση για τα κεφάλαια 17, 23 και 24.

Άμεση όμως ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας η οποία υπενθύμισε πως οι λόγοι για τους οποίους έχουν παγώσει τα κεφάλαια 23 και 24 δεν έχουν εκλείψει.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα των δύο κεφαλαίων «αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα».

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως «εναπόκειται στην Τουρκία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων».

Παράλληλα υπενθύμισε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια διακυβερνητική διαδικασία και για το άνοιγμα ή κλείσιμο του όποιου κεφαλαίου χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών της ΕΕ. 

Αντιδράσεςις των κομμάτων

Κάθετα εναντίον στο άνοιγμα κεφαλαίων εμφανίζονται τα πολιτικά κόμματα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ διαμήνυσε πως το κόμμα του «δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ το άνοιγμα των όποιων κεφαλαίων από τη στιγμή που η Τουρκία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται κατά τρόπο αδιάλλακτο και προκλητικό». Ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε την κυβέρνηση όπως δώσει αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες προκειμένου «να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να στραφεί η προσοχή τους προς την Τουρκία και η Τουρκία να υιοθετήσει και να εφαρμόσει εκείνα που η ίδια η ΕΕ αποφάσισε για την Κύπρο».
 
Το ΔΗΚΟ έκανε λόγο για εκβιαστική στάση από μέρους της Τουρκίας, η οποία «αξιώνει από την ΕΕ το ξεπάγωμα κυπρογενών κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της».

Για υποσχέσεις της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκαν οι Οικολόγοι, τονίζοντας πως «φαίνεται ότι οι ισχυροί φίλοι του Προέδρου Αναστασιάδη ετοιμάζονται για χάριν των δικών τους συμφερόντων να του βάλουν ξανά το πιστόλι στον κράταφο».

Η Συμμαχία Πολιτών ζητά να μάθει τι εννοεί η κ. Μέρκελ όταν δηλώνει πως θα βοηθήσει την Κύπρο και αν αυτή η βοήθεια θα είναι η ίδια όπως και τον Μάρτη του 2013. Υποστηρίζει πως «σ’ αυτό αποσκοπεί η πολυδιαφημιζόμενη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα». 
 
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.