18/11/15

Κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή - ακτοφυλακή θα προτείνει η Κομισιόν

EPA/LAURENT DUBRULE
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να αμφισβητείται η Συνθήκη Σένγκεν, διότι, όπως είπε, αν τα εργαλεία που διαθέτει χρησιμοποιηθούν σωστά, δίνει λύσεις στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων. 
Κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος. 
«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία στο θέμα των συνόρων», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι σκοπός της δημιουργίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας.
Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να αμφισβητείται η Συνθήκη Σένγκεν, διότι, όπως είπε, αν τα εργαλεία που διαθέτει χρησιμοποιηθούν σωστά, δίνει λύσεις στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Εντούτοις παραδέχθηκε ότι κάποια θέματα χρειάζονται βελτίωση ή αναθεώρηση, υπογράμμισε όμως ότι η Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η αμφισβήτησή της θα ήταν οπισθοδρόμηση για την ΕΕ.
Ερωτηθείς για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή εκεί.
«Κανείς δεν μπορεί να εγείρει ένα φράχτη στο Αιγαίο», δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος και προσέθεσε ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται διεθνή προστασία, πρέπει να αντιμετωπιστούν με ανθρωπιστικό τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επισήμανε, παράλληλα ότι πρέπει να γίνεται καταγραφή των προσφύγων και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των hot spots και υπενθύμισε ότι σε αυτήν την προσπάθεια εργάζονται ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως Frontex, Εurojust και Εuropol.
Σημείωσε, τέλος, ότι η ανταπόκριση των κρατών-μελών στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής είναι πολύ θετική, γιατί όλες οι χώρες συνειδητοποιούν τη χρησιμότητά της.
Πηγή: ΑΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Ερωτηθείς για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή εκεί........
    δεν υπαρχουν λογια για να σχολιασεις.....αυτο το ατομο ηταν Ελληνας Διπλωματης πριν μερικα χρονια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Εντούτοις παραδέχθηκε ότι κάποια θέματα χρειάζονται βελτίωση ή αναθεώρηση, υπογράμμισε όμως ότι η Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η αμφισβήτησή της θα ήταν οπισθοδρόμηση για την ΕΕ."


    Εφιαλτικό σενάριο από την Daily Mail για την Ελλάδα μετά το μακελειό στο Παρίσι - Πέντε χώρες εξετάζουν να μας πετάξουν έξω από τη Ζώνη Σένγκεν

    Ομολογώ πως δεν βλέπω πού ακριβώς είναι ο εφιάλτης, ίσως επειδή δεν κατάλαβα τι ωφεληθήκαμε από την προσχώρηση στην Ζώνη Schengen. Θα μάς ωφελούσε, αν διευκολύναμε τούς λαθρομετανάστες, που ταξιδεύουν με πλαστά χαρτιά, να περνάνε στην Ευρώπη. Εμείς, όμως, σαν κράτος νομοταγές, δεν το κάνομε ούτως ή άλλως. Οπότε;

    Η Μ. Βρετανία και η Ιρλανδία, που ποτέ δεν προσχώρησαν στην εν λόγω ζώνη, τι έπαθαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.