6/12/15

Χαστούκι στην Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ζήτησε απαλλαγή από υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου και πήρε αρνητική απάντηση

Τα χαμόγελα και οι χειραψίες του Αχμέτ Νταβούτογλου διήρκεσαν πολύ λίγο. Όσο ακριβώς χρειάστηκε ώστε τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βάλουν την υπογραφή τους στα ανταλλάγματα που εξασφάλισε η ʼγκυρα, στο προσφυγικό. Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρώντας να αδειάσει τη Λευκωσία.
Η επιστολή την οποία εξασφαλίσαμε, αναφέρει: «Η δέσμευση της Τουρκίας να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως να διαφοροποιεί τη διαχρονική και καλά εδραιωμένη θέση σε σχέση με τη νήσο της Κύπρου, όπως έχει επανειλημμένα διατυπωθεί στις δηλώσεις, της 1η Μαϊου 2004 και της 29η Ιουλίου 2005», οπότε η Άγκυρα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν αναγνωρίζει, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία άλλωστε θεωρεί ως «εκλιπούσα».

Με άλλα λόγια η Άγκυρα δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών, με την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων.

Η επιστολή της ʼγκυρας συνοδεύεται και από διαβιβαστικό σημείωμα, στο οποίο επαναλαμβάνεται η γνωστή τουρκική ρητορική, περί δήθεν αποφασιστικότητας για λύση του Κυπριακού και περί δήθεν στήριξης των προσπαθειών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η τουρκική επιστολή στάλθηκε στις 29 Νοεμβρίου και 3 μέρες αργότερα, στις 2 Δεκεμβρίου, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Γιέπε Τράνχολμ Μίκελσεν, απάντησε εκ μέρους των «28», επίσης δια επιστολής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση 28 κρατών-μελών και όλες οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιούνται από και προς όλα τα 28 κράτη-μέλη», σημείωσε ο κ. Μίκελσεν, παραπέμποντας και σε παλαιότερη θέση που είχε εκφραστεί επί του θέματος από την Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει ενώπιον όλων των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Άγκυρα δεν θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής στην περίπτωση της Κύπρου και ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε απαντήσει υπενθυμίζοντας προς την Άγκυρα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό της πλαίσιο, θέση η οποία κοινοποιήθηκε προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Αντ1

1 σχόλιο:

  1. Προφανώς, Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι άλλος οργανισμός, ξέχωρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.