19/12/15

Ο Ερντογάν της Ελλάδας και τα κόκκινα δάνεια

Σερένα Νομικού
Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Όλα θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα, ενώ θα ακολουθήσει μία ανάπτυξη ανάλογη με αυτή της Τουρκίας.
«Μεταξύ των ετών 2002 και 2005 η οικονομία αυξανόταν με έναν ρυθμό της τάξης του 7,2% ετήσια, με τις εξαγωγές να διπλασιάζονται στο ίδιο χρονικό διάστημα (μία μάλλον μέτρια «επίδοση», εάν υπολογίσει κανείς την τεράστια υποτίμηση του νομίσματος κατά 96%, καθώς επίσης τις μειώσεις των μισθών). Φυσικά δε, μόλις το 20% του πληθυσμού της χώρας είχε κάποιο όφελος από  την ανάπτυξη, με την περιοχή της Κωνσταντινούπολης να απολαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των «νέων» εισοδημάτων της χώρας.
Οι αμοιβές των εργαζομένων συνέχισαν να μειώνονται μέχρι και το 2006, ενώ η διαφορά τους, σε σχέση με το 2000, διαμορφώθηκε στο -30,2%. Δηλαδή, οι ονομαστικοί μισθοί των εργαζομένων στην Τουρκία το 2006 ήταν κατά 30% περίπου χαμηλότεροι, σε σχέση με το 2000 (οι πραγματικές αμοιβές το 2007 ήταν χαμηλότερες κατά -21,5%, σε σχέση με το 1979, παρά τη συνεχή αύξηση της παραγωγικότητας και του ΑΕΠ της χώρας).
Στο παράδειγμα της Τουρκίας, η νέα κυβέρνηση και όχι η παλαιά, ήταν αυτή που αφενός μεν «διεύρυνε» την εξαθλίωση των Πολιτών της, αφετέρου ξεπούλησε σχεδόν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, παραμένοντας σταθερά «υποτελής» του Καρτέλ και των τοκογλύφων, χωρίς παραδόξως να διακινδυνεύει την εκλογική της δύναμη. Φυσικά το ξεπούλημα έγινε έντεχνα, αφού ακολούθησε 2-3 έτη μετά την εκλογική της νίκη και τη σταθεροποίηση της στην εξουσία» (Η λεηλασία της Τουρκίας).
.
Ο παραλληλισμός του πρωθυπουργού με τον Α. Παπανδρέου που συντηρείται, για να διευκολυνθεί το θλιβερό του έργο, δεν είναι ο καλύτερος. Κατά την άποψη μου, θυμίζοντας πως οι Κινέζοι είχαν αναφερθεί σε έναν νέο Φαέθωνα όταν κατέλαβε την εξουσία (άρθρο), θα εξελιχθεί στον Ερντογάν της Ελλάδας.
Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από την πλευρά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, μαζί με την παράδοση της ιδιωτικής στις ύαινες των αγορών. Ύαινες επειδή τρέφονται από τα ψόφια κουφάρια που έχουν θανατώσει προηγουμένως τα παλικάρια της συμμορίας της Τρόικας.
Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία γίνονται πολλές συζητήσεις, παρά το ότι πρόκειται πια για τετελεσμένο γεγονός, θυμίζω τα εξής: Όταν ξεκίνησε η κρίση, η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο συνολικό (δημόσιο και ιδιωτικό) χρέος μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωζώνης. Επίσης τον υγιέστερο ιδιωτικό τομέα, αφού τόσο οι τράπεζες, όσο και τα νοικοκυριά είχαν πολύ χαμηλά χρέη. Με εντολή όμως των δανειστών, ο ιδιωτικός τομέας της χώρας βυθίστηκε στα κόκκινα νούμερα εξαιτίας των παρακάτω:
(Ι)   Από την ύφεση, σε συνδυασμό με τους υπερβολικούς φόρους, χρεοκόπησαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατακόρυφα η ανεργία και μειώθηκαν οι μισθοί. Ως εκ τούτου, οι δανειολήπτες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ κατέρρευσαν παράλληλα οι αξίες των περιουσιακών τους στοιχείων (ακίνητα, οικόπεδα κλπ.).
(ΙΙ)  Μετά το PSI χρεοκόπησαν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πια να δανείσουν την οικονομία. Μετά χρειάστηκαν νέα κεφάλαια. οπότε μεταβιβάστηκε η ιδιοκτησία τους στο ΤΧΣ. Στη συνέχεια ληστεύτηκαν (άρθρο) και ότι απέμεινε δόθηκε στο ΤΧΣ που υπήχθη στο Υπερταμείο της Γερμανίας, μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι ολοκληρώθηκε το σκάνδαλο των σκανδάλων που προσπαθούν να το δικαιολογήσουν αυτοί που δεν θέλουν να το γνωρίζουμε.
Τα κόκκινα δάνεια σήμερα έχουν φτάσει στα 110 δις €, έχοντας αυξηθεί μετά την πρώτη εκλογή της κυβέρνησης, επειδή όλοι πίστεψαν στις υποσχέσεις της. Νόμιζαν δηλαδή πως δεν θα πληρώσουν τίποτα, μέχρι που έκλεισαν οι τράπεζες και ολοκληρώθηκε η καταστροφή της Ελλάδας.
Πρόσφατα τώρα το ΔΝΤ, μετά τα εγκλήματα του με θύμα την Ελλάδα, παραδέχτηκε τα λάθη του. Χωρίς όμως να μετανιώσει, αφού επιμένει στην ίδια συνταγή, στο ίδιο πικρό φάρμακο που σκοτώνει. Δεν αναφέρει φυσικά πως το ίδιο προκάλεσε την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο την κλοπή της περιουσίας των Ελλήνων. Επίσης την αύξηση του δημοσίου χρέους, με στόχο το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.
Όλα αυτά είναι βέβαια παρελθόν. Με την κυβέρνηση πια έρμαιο των ξένων, να εγκληματεί στην πραγματικότητα αντί να νομοθετεί, υπογράφοντας ότι τις δίνουν, τα πάντα απελευθερώνονται. Ξεκίνησε με τις μεγάλες επιχειρήσεις για λόγους τακτικής και σύντομα θα έλθει η σειρά των απλών ανθρώπων που νομίζουν ακόμη πως θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία τους. Καλώς ή κακώς παραπλανήθηκαν και ξόδεψαν τα χρήματα τους, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να γλυτώσουν τα σπίτια τους χωρίς να πληρώσουν. Σύντομα όμως θα διαπιστώσουν πως ήταν άνθρακας οι ελπίδες τους, παλάτια στην άμμο.
Η Τράπεζα της Ελλάδας, τα ξένα fund, οι εισπρακτικές εταιρίες των 100.000 € κεφαλαίου, όλοι είναι σε αναβρασμό. Σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο κατασχέσεων και πλειστηριασμών που θα αλλάξει εντελώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και σπίτια θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα, χειρότερα από την Ισπανία (εικόνα, 250.000 κατασχέσεις από το 2008 έως το 2012), ενώ θα ακολουθήσει μία ανάπτυξη ανάλογη με αυτή της Τουρκίας.
.
196
.
Αυτό που περιμένουν ακόμη οι ξένοι είναι η ψήφιση των μέτρων για το ασφαλιστικό και τους αγρότες. Εάν επιτευχθεί χωρίς απώλειες, χωρίς να πέσει η κυβέρνηση και χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις, με τη βοήθεια των μύθων των παράλληλων προγραμμάτων, θα ακολουθήσει ο νόμος που θα δίνει το δικαίωμα να κατάσχεται η πρώτη κατοικία.
Τότε θα ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο και θα ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, προς όφελος μίας μικρής μειοψηφίας και εις βάρος όλων των υπολοίπων. Αυτό θα είναι το μέλλον της αποικίας, στο οποίο αναφέρθηκε ο συνάδελφος (άρθρο), ενώ είτε μας αρέσει, είτε όχι, η Ελλάδα θα πάψει να είναι κράτος.
Θα μετατραπεί σε μία περιοχή χαμηλού εργατικού κόστους και μηδενικών κοινωνικών παροχών της γερμανικής βιομηχανίας, όπως η Πορτογαλία. Σε μία χώρα της Lidl, η οποία δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με το κράτος που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, δημιουργώντας οικογένεια και παιδιά.
Λυπάμαι που το γράφω, θλίβομαι για τις διαπιστώσεις μου, προσεύχομαι στο Θεό να μη συμβούν, εύχομαι και ελπίζω να διαψευσθώ. Καλύτερα όμως να είναι κάποια κυνικά ειλικρινής, αφού μόνο έτσι υπάρχει μία αμυδρή έστω ελπίδα να μην πραγματοποιηθούν οι δυσάρεστες προβλέψεις.
.
© Copyright 2015 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.