9/12/15

Τι συμφωνήθηκε στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν την κοινή δήλωση των Αθηνών στην οποία τονίζεται η σημασία μίας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.
Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη τριμερή συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτο πρόεδρο αλ Σίσι. 
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο πλαίσιο της τριμερούς αλλά και των διμερών συναντήσεων επιβεβαιώθηκε εκ νέου η σταθερή ανάπτυξη της πολύπλευρης και ευρύτατης συνεργασίας των τριών χωρών, μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμούς. 
Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν την κοινή δήλωση των Αθηνών στην οποία τονίζεται η σημασία μίας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.
Στο πλαίσιο της δήλωσης εκφράζεται η υποστήριξή στις προσπάθειες του ΟΗΕ σε Συρία, Λιβύη και Υεμένη και υπογραμμίζεται η ανάγκη ειρήνης στη Συρία με όρους που θα επιτρέψουν την ανοικοδόμηση και συμφιλίωση της χώρας.
Διατυπώθηκε η συμφωνία για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών όπως ο ISIS καθώς και η ανάγκη για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης, της καταπολέμησης των δικτύων διακινητών.
Ζητείται επίσης η δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.
Ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, για την την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, καθώς και για την προώθηση αγωγών ενεργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαιού. Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συνεργασία αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.
Επιπλεόν, υπήρξε συμφωνία για τη δημιορυγία εξειδικευμένεης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που αφορά τομείς συνεργασίας ναυτικού περιεχομένου, όπως και της διαλιμενικής συνεργασίας, ενώ συζητήθηκαν οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει η καταστκευή της νέας διώρυγας του Σουέζ, καθώς και οι δυνανότητες για αμοιβαίες επενδύσεις.
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ανέφερε ακόμη ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός μόνιμου συνεννόησης και συνεργασίας, με ένα συμβούλιο που θα συναντιέται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. 
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός οι τρεις πλευρές συμφώνησαν οι συναντήσεις να μην έχουν μόνο έναν θεωρητικό χαρακτήρα αλλά να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν γίνει.
Στην επόμενη συνάντηση στο Κάιρο θα έχουμε να παρουσιάσουμε αποτελέσματα, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας ότι πιθανώς να εξειδικευτούν με εγκαίνια συγκεκριμένων έργων στο έδαφος της Αιγύπτου και αργότερα στο κυπριακό έδαφος και στο ελληνικό.
Κλείνοντας επανέλαβε ότι στόχος η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κοιτίδα ειρήνης και ανάπτυξης όπως αρμόζει στην ιστορία της. «Θέλουμε την Μεσόγειο μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Βάζουμε σήμερα γερά θεμέλια» ανέφερε.
Απόλυτα επιτυχή χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Διακήρυξη της Αθήνας προάγει το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Κύπρος και Ελλάδα αποφασίσαμε να στηρίζουμε τα ζητήματα που προωθούν τις σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου».
Επίσης, σημείωσε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.
«Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Οι ενεργειακές πηγές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων», τόνισε.
Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΜΟΝΑΔΙΚΑΕΛΛΗΝΙΚΑ

    Οι δηλώσεις τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού όσο και του Κύπριου Προέδρου προδίδουν αγωνία κατευνασμού κάποιων κρατών με το να λένε τα αυτονόητα ή όπως η τελευταία φράση του Κύπρου Προέδρου με το να στερείται κάθε στρατηγικής λογικής. Είναι ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος χωρίς να προτάσσει την διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα (http://www.ifestosedu.gr/32RuleofLaw.htm ) και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποκατάσταση της διεθνούς τάξης, σέρνει την Κύπρο σε ένα νέου είδους ή και χειρότερο σχέδιο Αναν κάτι που βρίσκεται σε αντίφαση με τα στρατηγικά δεδομένα της περιοχής μας.

    Για να είμαστε πιο σαφείς, θεωρούμε την θέση του Νταβούτογλου όταν επισκέφτηκε την Κύπρο πολύ "στρατηγικά υποψιασμένη": Όπως ανέφερε μια "λύση" (βέβαια ανανική ή και χειρότερο όπως την περιέγραψε με ακρίβεια ο ίδιος και ο κ Ακιντζί) θα έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία για την Άγκυρα καθότι θα επηρεάσει την θέση και τον ρόλο της Τουρκίας στα στρατηγικά δρώμενα της περιφέρειας. Οι δε Τ/Κ, συνέχισε ο Νταβούτογλου, σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα «προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

    Το "αποκωδικοποιούμε" συντομογραφικά. Εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών ανακατατάξεων στην περιοχή η Τουρκία είναι επικίνδυνα μπερδεμένη. Μέσω «πολιτικής ισότητας», κάποιων «επεισοδίων θερμοκεφάλων» - «ξέρουμε πως γίνονται αυτά» είπε ο Αμερικανός ΑΓΕΕΘΑ όταν το 1964 συζητούσαν την απόβαση και προέλαση των Τούρκων στην Καρπασία εν μέσω αβεβαιότητας τι σημαίνει αυτό και πιθανότητας «επεισοδίων» από «θερμοκέφαλους» - και την Ελλάδα να λέει «η Κύπρος είναι μακριά» η Άγκυρα θα νέμεται πλέον τελεσίδικα καια ολιστικά την στρατηγική σημασία της Κύπρου.

    Αυτά βέβαια ακαριαία επηρεάζει τις στρατηγικές αποφάσεις όλων συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών, των Αιγυπτίων και όλων των άλλων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

    Γι’ αυτό βρίσκουμε ιλαροτραγικές αυτές τις συναντήσεις εάν αληθεύει όπως όλα δείχνουν ότι οι Κύπριοι με ηγέτες που φορούν Περικεφαλαία σέρνονται από την μύτη σε δημοψηφίσματα τα οποία θα καταστήσουν μιας και δια παντός την Μεγαλόνησο στρατηγικό κτήμα των ισλαμιστών και μέχρι να εκδιώξουν πλήρως τους Έλληνες θα τους κρατάνε στρατηγικούς όμηρους των στρατηγικών ελιγμών της Άγκυρας.

    Τον Μάρτιο λένε κάποιοι και όχι τυχαίοι θα έχει δημοψήφισμα για το «σχέδιο λύσης». Το ερμηνεύουμε: οι προαναφερθέντες φορείς Περικεφαλαίας θα καταργήσουν την ΚΔ με μυστικές βασικά διαπραγματεύσεις (πρωτάκουστο κάποιος να εκλέγεται για να καταργήσει το κράτος) και στην συνέχεια θα θέσουν τους κύπριους προ ενός εκβιαστικού δημοψηφίσματος. Αν πουν ναι τέλειωσαν και αν πουν όχι ξανά θα υποστούν πολύ μεγάλο κόστος ίσως και ασήκωτο.

    Κατά τα άλλα κάνουμε τριμερείς …. Ακατανόητα πράγματα, μοναδικά Ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνήθηκε να σκιστούν ελλάδα-κύπρος να συμφιλιώσουν αίγυπτο-τουρκία και να ξαναγίνουν γιουσουφάκια που τους αρέσει τόσο πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.