13/12/15

Γενικός διευθυντής του Frontex, Ε. Leggeri: «Ημασταν έτοιμοι από τον Οκτώβριο, αλλά...»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των συνόρων της. Εμείς βρισκόμαστε εκεί μόνο για να βοηθήσουμε», τονίζει ο κ. Leggeri.
Από τον Οκτώβριο «είχαμε διαθέσιμους συνοριοφύλακες από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έτοιμους να σταλούν στην Ελλάδα, αλλά καθυστερούσαμε γιατί δεν είχαν οριστεί ακόμη οι Ελληνες επικεφαλής των ομάδων», λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Fabrice Leggeri, γενικός διευθυντής του Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού που συντονίζει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Στις 2 Οκτωβρίου ο Frontex ζήτησε 775 συνοριοφύλακες από κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκ των οποίων οι 600 θα βοηθούσαν στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και στην καταγραφή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κρατών δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς τελικά προσφέρθηκαν 447 άτομα. Παράλληλα, όπως λέει στην «Κ» ο κ. Leggeri, ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να διαθέσουν 31 επικεφαλής που θα ηγούνταν των ομάδων του Frontex. «Οι ελληνικές αρχές μάς πληροφόρησαν ότι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να τους βρουν», λέει ο κ. Leggeri και προσθέτει ότι τελικά αυτή την εβδομάδα διατέθηκαν 19 Ελληνες και λείπουν άλλοι 12. «Κατανοούμε τη δυσκολία, ότι άλλες ελληνικές υπηρεσίες θα στερηθούν αυτά τα στελέχη. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν μπορούμε να στείλουμε συνοριοφύλακες χωρίς Ελληνες επικεφαλής. Χρειάζεται η παρουσία τους για να επιβλέπουν τη δουλειά μας. Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των συνόρων της. Εμείς βρισκόμαστε εκεί μόνο για να βοηθήσουμε».

Ελεγχοι σε νησιά και Ειδομένη

Οπως τονίζει ο γενικός διευθυντής του Frontex, το ακόμη υπό κατάρτιση σχέδιο του ευρωπαϊκού οργανισμού εστιάζει κυρίως στην καταγραφή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Για την ώρα, 448 στελέχη του Frontex (τα οποία έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής από κράτη-μέλη της Ε.Ε. μετά από κλήσεις του Frontex) αναμένεται να σταλούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο μετά το ελληνικό αίτημα για ενεργοποίηση των ομάδων ταχείας αντίδρασης στο πλαίσιο του μηχανισμού RΑΒΙΤ. Ο τελικός αριθμός των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων που θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα θα προκύψει τις επόμενες ημέρες μετά και την τελική κατάρτιση του σχεδίου σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Παράλληλα, ο κ. Leggeri δηλώνει στην «Κ» ότι τουλάχιστον 50 στελέχη του Frontex θα μπορούσαν να μεταβούν στην Ειδομένη, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. «Σκοπός είναι, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σένγκεν, να καταγράφονται οι μετανάστες και κατά την είσοδο αλλά και κατά την έξοδό τους», λέει. «Ηδη έχουμε μειώσει την παρουσία μας στην Ουγγαρία, οπότε κάποια από αυτά τα στελέχη θα μπορούσαν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα».

Προς το παρόν γίνονται συσκέψεις με τις ελληνικές αρχές για να λυθούν ζητήματα υποδομών στην Ειδομένη, που περιλαμβάνουν και το στήσιμο γραμμών για γρήγορο Ιντερνετ. «Εχουμε ενημερώσει τις ελληνικές αρχές ότι αν χρειαστεί μπορούμε να επεκτείνουμε τον ίδιο έλεγχο και στα ελληνοαλβανικά σύνορα», λέει.

Πιλοτικό σύστημα στη Λέσβο

Εδώ και τουλάχιστον 2,5 μήνες ο Frontex εφαρμόζει ένα πιλοτικό σύστημα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο. «Σκοπός μας είναι να το επεκτείνουμε μέχρι τον Ιανουάριο σε περιορισμένο αριθμό νεοαφιχθέντων», λέει ο κ. Leggeri. «Είχαμε ζητήσει το καλοκαίρι από ευρωπαϊκά κράτη να στείλουν συσκευές δακτυλοσκόπησης Eurodac για την Ελλάδα, αλλά δεν είχαμε ανταπόκριση. Διαπιστώσαμε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν κάποιες χώρες δεν είναι συμβατή με αυτή άλλων χωρών. Γι’ αυτό και εφαρμόζουμε τώρα αυτό το πρόγραμμα στη Λέσβο τεστάροντας νέα μηχανήματα», προσθέτει.

Παράλληλα τονίζει ότι θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να βρεθεί μια νομική οδός που θα επιτρέπει σε στελέχη του Frontex να έχουν πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). Πρόκειται για ένα κοινό ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων που μοιράζονται οι χώρες εντός της ζώνης Σένγκεν και περιλαμβάνει αναζητούμενα πρόσωπα, οχήματα, έγγραφα ταυτότητας ή άδειες κυκλοφορίας οχημάτων που έχουν κλαπεί ή απολεσθεί. Ο Frontex δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές τις βάσεις δεδομένων, παρά μόνο οι αστυνομικές αρχές κάθε χώρας.

Προς το παρόν ο Frontex έχει στείλει στην Ελλάδα μια ομάδα τουλάχιστον 10 ειδικών για τον έλεγχο της αυθεντικότητας διαβατηρίων και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων. Οπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί εφόσον το ζητήσουν οι ελληνικές αρχές. «Εχουμε διαπιστώσει ότι το 30% όσων δηλώνουν ότι είναι από τη Συρία, στην πραγματικότητα, έχουν άλλη εθνικότητα», λέει. «Εχουμε πληροφορίες ότι κυκλώματα πλαστογράφων σε κάποιο μέρος της Συρίας χρησιμοποιούν τα μηχανήματα που κάποτε ήταν στη διάθεση του συριακού κράτους για να εκδίδουν διαβατήρια που φαίνονται σαν αυθεντικά αλλά δεν είναι».

Οι δυσκολίες στις απελάσεις

Στις αρχές Δεκεμβρίου η «Κ» κατέγραψε την περιπετειώδη πτήση απέλασης Πακιστανών μεταναστών από την Αθήνα στο Ισλαμαμπάντ. Από τους 39 απελαθέντες οι 26 επέστρεψαν στην Ελλάδα με την ίδια πτήση, καθώς δεν τους δέχθηκαν οι Αρχές της χώρας τους. Ο Frontex και η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής είχαν διοργανώσει από κοινού εκείνη την αποστολή.

«Ηταν ατυχές αυτό που συνέβη», λέει ο κ. Leggeri. «Δουλεύαμε αρκετές εβδομάδες με τις ελληνικές αρχές για αυτή την πτήση. Πρόσφατα όμως το Πακιστάν αποφάσισε να αναστείλει τη συμφωνία επανεισδοχής που είχε με την Ε.Ε. Για να είναι επιτυχείς οι επιστροφές, χρειάζονται πολιτική και διπλωματική στήριξη».
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.