15/6/16

Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. για το κίνημα των «Παραιτηθείτε»

Δυο συγκεντρώσεις το απόγευμα της Τετάρτης, σε πλατεία Συντάγματος και σε Λευκό Πύργο
 Ραβανός Αρης 
Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύονται οι σημερινές δυο συγκεντρώσεις της κίνησης «Παραιτηθείτε» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και κυριολεκτικά μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας. Οι δυο συγκεντρώσεις το απόγευμα της Τετάρτης, σε πλατεία Συντάγματος και σε Λευκό Πύργο, που αποτελούν συνταγματικό δικαίωμα του οποιοδήποτε πολίτη, προκάλεσαν πρωτοφανή ένταση και ιδιαίτερα επιθετική ρητορική μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, των δυο κομμάτων εξουσίας, που παραπέμπει σε άλλες, αλήστου μνήμης εποχές.

Το πολιτικό θερμόμετρο είναι στα ύψη, με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει σχέδιο να δημιουργήσει κλίμα «αντιδημοκρατικής εκτροπής» και «οικονομικής δυσπραγίας», ενόψει της συγκέντρωσης «Παραιτηθείτε», ενώ τον τόνο, πέρα από τις δηλώσεις των υπουργών Νίκου Φίλη και Πάνου Σκουρλέτη, έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος με την προκλητική της, κατά τη Ν.Δ., δήλωση, ότι η συγκέντρωση κινείται εχθρικά στη χώρα αυτή τη στιγμή.
Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. επιτίθεται συνολικά στην κυβέρνηση, με κατηγορίες για αυταρχική και καθεστωτική συμπεριφορά και την καθιστά απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών του κινήματος «Παραιτηθείτε» και την καλεί, όσο και αν ενοχλείται από τη διαμαρτυρία της κοινωνίας, είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει πλήρως στην πράξη το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση.
Το Μέγαρο Μαξίμου, την παραμονή της συγκέντρωσης αποφάσισε να περάσει πιο δυναμικά στην επίθεση έναντι της Ν.Δ. και ενώ, όλες τις προηγούμενες ημέρες, αντιδρούσαν μόνο ορισμένοι υπουργοί και μιλούσαν από το πρωθυπουργικό γραφείο για το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, χθες αναφέρεται σε σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι, όπως αναφέρει, πολύ της μόδας, αυτή την περίοδο, εναντίον αριστερών κυβερνήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου.
«Επειδή το σχέδιο αυτό δεν κολλάει στην ελληνική πραγματικότητα η ΝΔ προσπαθεί με το ζόρι να προσαρμόσει την πραγματικότητα στο σχέδιό της.  Έτσι, μια ημέρα πριν από την κινητοποίηση των απίθανων «παραιτηθείτε», σπεύδει να ανακαλύψει κλίμα «αντιδημοκρατικής εκτροπής» και «οικονομικής δυσπραγίας», (παρακάμπτοντας φυσικά την περίοδο 2010 – 2014) ώστε να το συνδέσει με το αντικυβερνητικό event και να της βγει το αφήγημα».
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιδημοκρατικές απόψεις και ανέφερε ότι η δήλωση, για εχθρική ενέργεια προς τη χώρα, είναι πρωτάκουστη και επιχειρείται η τρομοκράτηση του κόσμου, ώστε να μην πάει στο Σύνταγμα και πρόσθεσε: «Οι αντιδημοκρατικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να προβληματίσουν νομίζω κάθε εχέφρων Έλληνα, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης και πολιτικής άποψης. Αυτοί είναι κανονικοί φασίστες…Αυτά τα έλεγε ο Στάλιν, ο Τσαουσέσκου, τέτοιου είδους καθεστώτα. Φαίνεται τα νιάτα τους, τους κατατρέχουν ακόμη» είπε από τα Γιάννενα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης τα πυρά εκτοξεύουν συνεχώς οι κκ. Φίλης και Σκουρλέτης, με τον δεύτερο να λέει (Ρ/Σ Real fm) ότι οι «Παραιτηθείτε», όπως τους χαρακτήρισε, έχουν το…«σπέρμα μιας αντιδημοκρατικής και ακροδεξιάς λογικής».
Άλλος υπουργός, προερχόμενος από το ΠαΣοΚ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενθυμήθηκε το 1983 και είπε ότι η εκδήλωση του θυμίζει μια παρόμοια πριν 33 χρόνια, όταν βγήκαν ορισμένες κυρίες με τα γουνάκια και με τα βραχιόλια να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου».
Πιο ειρωνικός ήταν ο βουλευτής και συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο Γιώργος Κυρίτσης, που είπε: «Να πάνε οι άνθρωποι, να το ευχαριστηθούν. Καπελάκι και νεράκι να έχουν, γιατί έχει ζέστη».
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης όμως υπάρχουν και πιο ψύχραιμες φωνές, όπως του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη που τόνισε πως δεν θεωρεί ότι αρνητική η συγκέντρωση για τα συμφέροντα της χώρας, διευκρινίζοντας όμως, πως «δεν θεωρώ αυτήν τη στιγμή ότι η παραίτηση της κυβέρνησης οδηγεί σε κάποια λύση».
Την ίδια στιγμή, από το χώρο της αντιπολίτευσης, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, στηρίζουν τις δυο κινητοποιήσεις, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη και βουλευτές που θα παραστούν στις συγκεντρώσεις.
Από τη Συγγρού, παρά τις κατηγορίες της κυβέρνησης, επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία ανάμειξη ή εμπλοκή και επισημαίνουν ότι «κάθε πολίτης θα κάνει αυτό που πιστεύει και όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε υποχρέωση να ακούμε τους πολίτες». Πάντως αρκετά προβεβλημένα στελέχη λένε ότι θα συμμετείχαν αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση η παρουσία τους και να επιτεθεί στη ΝΔ, κατηγορώντας την ως δύναμη υποκίνηση «κινημάτων κατσαρόλας».
Το πολεμικό κλίμα επιβαρύνθηκε και άλλο, όταν κυκλοφόρησε η είδηση το βράδυ της Τρίτης, ότι αναρχικοί προγραμματίζουν συγκέντρωση στο ίδιο μέρος, στην πλατεία Συντάγματος, την ίδια ώρα. Η Ν.Δ. που ταλαντεύτηκε μέρες για τη στάση της έναντι της κινητοποίησης, αντέδρασε άμεσα.
«Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, αναρχικοί ανακοινώνουν συγκέντρωση για να υπερασπιστούν την Κυβέρνηση. Καθιστούμε την Κυβέρνηση απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών του κινήματος "Παραιτηθείτε", στην αυριανή τους συγκέντρωση, στην πλατεία Συντάγματος» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, λίγες ώρες πριν από τη συγκέντρωση εστάλη αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, από την εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής του «Παραιτηθείτε, Ούτε Χρώματα, Ούτε Κόμματα, Ούτε Συνδικάτα, Πολίτες Μόνο», την Ελένη Κριτσιδήμα.
Με την αναφορά - την οποία υπογράφει και ο δικηγόρος της κυρίας Κριτσιδήμα, Αντώνης Βγόντζας - γνωστοποιεί στην κυρία Κουτζαμάνη ότι το «Παραιτηθείτε.....» οργανώνει μια «ειρηνική συγκέντρωση με αιτήματα και μηνύματα στο πλαίσιο του Συντάγματος, με πλήρη σεβασμό στους θεσμούς και χωρίς πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων».
Επίσης ανέφερε ότι υπέβαλε αίτηση στον γενικό αστυνομικό διευθυντή, προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία εκείνα μέτρα για την προστασία της συνάθροισης και των πολιτών που θα συγκεντρωθούν. 
BHMA

1 σχόλιο:

  1. Μεινετε μακρια απο αυτα τα "κινηματα" ειναι κατασκευασμενα απο ξενες υπηρεσιες και βρωμανε μπαρουτι. Θυμιζουν Μεϊνταν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.