18/6/16

Κυπριακό: Τα βρίσκουν στην Εσωτερική Διακυβέρνηση Αναστασιάδης - Ακκιντζί

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε ο νέος κύκλος των εντατικών συνομιλιών ανάμεσα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων  Μουσταφά Ακκιντζί.
Επιστρέφοντας στο προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την πρώτη  5ωρη συνάντηση που είχε με τον κ. Ακκιντζί , είπε πως «ήταν μία παραγωγική συνάντηση».
«Ασχοληθήκαμε με θέματα αρμοδιοτήτων της Κεντρικής  Κυβέρνησης και των συνιστωσών  Πολιτειών . Υπήρξε ο πρόοδος και υπάρχει καλό έδαφος για να καταλήξουμε» είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όπως ανακοίνωσε στην επόμενη συνάντηση θα συζητηθούν οι αρμοδιότητες του κράτους για σύναψη διεθνών συνθηκών και το θέμα των συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ κεντρικού κράτους και συνιστωσών Πολιτειών.

«Δεν θα διαθέσουμε τον φυσικό πλούτο για να πληρώσουμε υποχρεώσεις άλλων»
Στις δηλώσεις του, ερωτηθείς για τον απόηχο των αναφορών του Υπουργού Εξωτερικών σε σχέση με το φυσικό αέριο και την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για το θέμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε να μην προτρέχουμε, σημειώνοντας πως θα υπάρξει διεθνής εκστρατεία για να υπάρξει η πραγματική οικονομική βοήθεια σε περίπτωση λύσης. «Για να αντιμετωπίσουμε», εξήγησε, «το κόστος των αποζημιώσεων, το κόστος της επανεγκατάστασης, αλλά και μέσα από τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες».

Μια από τις δυνατότητες 
«Εάν υπάρξει», είπε, «ανάγκη για βοήθεια επί δανεισμού για να συμπληρώσουμε, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο λαός με φορολογίες κ.λπ. ενδέχεται μια από τις δυνατότητες που έχουμε, και ιδιαίτερα εάν διαφανεί ότι υπάρχει περισσότερος πλούτος φυσικού αερίου, τότε ένα ελάχιστο μέρος, να συνδράμει στο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα πρέπει αντιμετωπιστούν με όσους ενδεχόμενα επιλέξουν ως θεραπεία την αποζημίωση».
«Δεν σημαίνει», επισήμανε, «ότι θα διαθέσουμε τον φυσικό πλούτο για να πληρώσουμε υποχρεώσεις άλλων. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεισφέρει. Θα επιζητήσουμε διεθνή βοήθεια, όχι μέσα από διεθνή διάσκεψη δωρητών, αλλά μέσα από διμερείς επαφές και εάν εναπομένει κάποιο ποσό, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που είναι δίκαιο ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ενδεχόμενα να προκύψουν από οικονομικής πλευράς, να διατεθεί μακροχρόνια ένα μέρος από τις εισροές του φυσικού πλούτου».

Εν’ αναμονή των συμπερασμάτων
Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε πως ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καθορίσει πώς θα διανεμηθεί αυτός ο φυσικός πλούτος μέσα από τη δημιουργία του εθνικού ταμείου από τις εισροές μέσα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. «Συνεπώς, δεν χρειάζεται να δημιουργείται θόρυβος χωρίς λόγο για θέματα που θα διαφανούν, εάν και εφόσον υπάρξει λύση, το τι ποσοστό, ελάχιστο, προς συμπλήρωση, ώστε να είμαστε συνεπείς σε όσους το κράτος και όχι μόνο, ιδιαίτερα εκείνοι που ευθύνονται θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να είμαστε δίκαιοι στις υποχρεώσεις μας», υπογράμμισε. Ερωτηθείς πόσο θα είναι περίπου το ποσό αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί και οποιαδήποτε ποσά ακούγονται είναι αυθαίρετα. «Αναμένουμε τα συμπεράσματα ή τα πορίσματα ή την έκθεση τόσο της διεθνούς τράπεζας όσο και του ΔΝΤ», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.