24/6/16

Πολιτικό «Αρμαγεδδώνα» βλέπουν οι Βρυξέλλες μετά την επικράτηση του Brexit

REUTERS/NEIL HALL
Για πολιτικό «Αρμαγεδδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.
Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αλλά και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε θα συναντηθούν στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) στην έδρα της Κομισιόν όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη θέση της Ε.Ε. επί του αποτελέσματος.
«Από σήμερα η Ε.Ε. μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η Ε.Ε. και η Μ. Βρετανία.
Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Μ. Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την Ε.Ε. στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Μ. Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Τρίτον, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την Ε.Ε..
«Καλό κουράγιο», σχολίαζαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ, μερικές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα.
Ναυτεμπορική

3 σχόλια:

  1. Τι είχαμε; τί χάσαμε; Τίποτε δεν προσέφεραν ποτέ στην Ευρώπη, μήτε στην Ευρωπαϊκή υπόθεση. Να πάρουν την σημαία τους και να πάνε εκεί από όπου ήρθαν!Πάντα απαιτούσαν προνομιακή μεταχείρηση, δημιουργούσαν προβλήματα και έπαιζαν πάντα ένα παιχνίδι μόνο προς όφελός τους και εναντίον τής Ευρώπης. Πιστοί στο δόγμα τού γνωστού αλκοολικού Λόρδου Αρχιναυάρχου:«Όταν θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ των Γάλλων και των Αμερικανών, πάντα θα προτιμήσουμε τους Αμερικανούς!Όταν θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και της ανοιχτής θάλασσας, θα επιλέξουμε πάντα την ανοιχτή θάλασσα!»

    Σημείωση: Από αφήγηση τού Charles-de-Gaulle για τις παραμονες τής απόβασης στην Γαλλική Νορμανδία: "Ο Τσώρτσιλ μού φώναξε με όλη τη δύναμη των πνευμόνων του: «Ντε Γκωλ, να ξέρετε ότι αν έχω να επιλέξω ανάμεσα σε εσάς και τον Ρούσβελτ, πάντα θα προτιμήσω τον Ρούσβελτ! Όταν θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ των Γάλλων και των Αμερικανών, πάντα θα προτιμήσουμε τους Αμερικανούς! Όταν θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και της ανοιχτής θάλασσας, θα επιλέξουμε πάντα την ανοιχτή θάλασσα!» (Μου το έχει ξαναπεί. Αυτή η σκηνή είναι ανεξίτηλη.)"

    Η Ευρώπη με όσα προβλήματα και αν εχουμε γλύτωσε από έναν κακό μπελά, υπονομευτικό προβοκάτορα των Η.Π.Α.

    Charles-de-Gaulle : "Η Αγγλία είναι και θα είναι πάντα το σιδερένιο αμερικάνικο χέρι μέσα στο βελούδινο αγγλικό γάντι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλη η ολιγαρχική κλίκα των Βρυξελών, απειλεί με πολιτικό Αρμαγεδώνα.
    Εννοεί, το ψαλίδισμα της έπαρσης και της αλαζονείας της και το χάσιμο του προνομίου να κουνάει το δάκτυλο σε κάθε έναν που δεν υπακούει στις προσταγές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από όσα βίντεο είδα και όσες δηλώσεις Βρεττανών διάβασα ο κύριος λόγος της αντίθεσης τους δεν ήταν τα οικονομικά αλλά η απόλυτη άρνηση τους να δεχθούν ότι οι νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα γράφονταν στις Βρυξέλλες και θα ίσχυαν στην Βρεταννία χωρίς την δυνατότητα της Βουλής των Κοινοτήτων να τους ανακαλέσει.

    Με θλίψη βέβαια θυμήθηκα την πρόσφατη ψηφοφορία στην Βουλή όπου κείμενο 7.000 σελίδων που γράφηκε εξ΄ ολοκλήρου στις Βρυξέλλες από δικηγορικά γραφεία, ψηφίστηκε μονορούφι από την συμβολική Ελληνική Βουλή, γιατί αν όχι, οι "εταίροι" δεν θα έδιναν κάτι δίς σε εμάς, για να τα ξαναπάρουν στο λεπτό και να πληρωθούν τα πανωτόκια των τοκογλύφων.

    Ευτυχώς που το οικοδόμημα σακατεύτηκε ανεπανόρθωτα και δεν πρόκειται να αντέξει στο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.