17/8/16

«Η Ρόζα της Σμύρνης»: Ένα μυστικό από τη Σμύρνη του 1922 (φωτο)

Η Λήδα Πρωτοψάλτη στο ρόλο της Ρόζας της Σμύρνης (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης / Facebook)
Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό λερωμένο με αίμα γίνονται αφορμή για να ανασυρθεί, 60 χρόνια μετά, μια ερωτική ιστορία από το παρελθόν… Η αινιγματική Σμυρνιά αρχόντισσα Ρόζα ζει επί δεκαετίες με το βάρος ενός μυστικού, που κρατά πεισματικά σφραγισμένο ακόμη και από την 28χρονη εγγονή της Μαριάννα, τον μοναδικό άνθρωπο που έχει στον κόσμο.

Ένα μυστικό που έρχεται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σμύρνη του 1922.
Το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη, ενός αρχιτέκτονα που αναζητεί στα παράλια της Μικράς Ασίας ίχνη από τις χαμένες πατρίδες, θα τον οδηγήσει στο ματωμένο νυφικό και στην αποκάλυψη μιας ερωτικής ιστορίας από το παρελθόν που θα αλλάξει για πάντα τόσο τη δική του ζωή όσο και της Μαριάννας.
Αυτή είναι η ιστορία της νέας ταινίας του Γιώργου Κορδέλλα Η Ρόζα της Σμύρνης. Τέσσερις ήρωες στις δυο πλευρές του Αιγαίου μέσα στην ατμόσφαιρα που συνθέτουν «η μυρωδιά των παλαιοπωλείων, η πρόκληση του μυστηρίου, η γοητεία του ταξιδιού και η δύναμη του έρωτα», συνειδητοποιούν πως οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων είναι αυτές που σφραγίζουν τη μεγάλη Ιστορία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σημείωμα των παραγωγών της ταινίας.

Ευγενία Δημητροπούλου (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης / Facebook)
Το σενάριο της Ρόζας της Σμύρνης υπογράφει η Χριστίνα Λαζαρίδη και είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη Ισμαήλ και Ρόζα. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κορδέλλα (πιο γνωστός από επιτυχημένες τηλεοπτικές παραγωγές όπως οι «Αναστασία», «Απών», «Τζιβαέρι»).
Το κινηματογραφικό συνεργείο ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και από κει στη Σμύρνη –όπου μάλιστα τους πρόλαβε και η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου–, πέρασε στη Μυτιλήνη και μετά στην Αθήνα, μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της ταινίας, περίπου στα τέλη Ιουλίου.
Μέρος των γυρισμάτων στην Αθήνα μάλιστα έγιναν στην Μικρασιατική Κιβωτό του Ιστορικού Μεγάρου της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Τάσος Νούσιας και Γιλμάζ Γκρουντά (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης / Facebook)
Στην όμορφη ιστορία δίνει σάρκα και οστά ένα καστ αξιόλογων ηθοποιών από την Ελλάδα και την Τουρκία, με πρώτη τη Λήδα Πρωτοψάλτη που υποδύεται τη Ρόζα. Μαζί της οι: Τάσος Νούσιας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιλμάζ Γκρουντά, Γιούλικα Σκαφιδά, Πέτρος Λαγούτης, Τζεμ Ακσακάλ, Χάρης Εμμανουήλ, Κώστας Καζανάς, Αϊσάν Σουμερτζάν, Γιάννης Θωμάς και Σήφης Πολυζωίδης. Eλληνοτουρκική σύμπραξη, άλλωστε, έχουμε και στην παραγωγή της ταινίας.
Λίγη υπομονή μέχρι το χειμώνα, οπότε θα απολαύσουμε την ταινία στη μεγάλη οθόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.