16/8/16

Ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο - Επίδειξη ισχύος

Απόβαση τη Μεσόγειο
Δόνα Καπαρτή
Προγραμματισμένες ασκήσεις ανατολικά της Μεσογείου, οι οποίες έχουν ως στόχο να ελεγχθεί η ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού σε κατάσταση κρίσης "τρομοκρατικής φύσεως" ανακοίνωσε η Ρωσία.
Όπως αναφέρει το Reuters, που επικαλείται την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ομάδα κρούσης του Ναυτικού θα πραγματοποιήσει τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά, βάσει ενός σεναρίου, που ήταν «όσο το δυνατόν πιο κοντά» σε μια πραγματική επίθεση.
"Επίδειξη ισχύος και λόγος στο τραπέζι"
 
Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο Διεθνολόγος, Ζήνωνας Τζιάρας, τα γυμνάσια των Ρώσων στην Ανατολική Μεσόγειο, αδιαμφισβήτητα, αποτελούν επίδειξη ισχύος.
 
Από τότε που ενεπλάκη στον πόλεμο στην Συρία, η Ρωσία θέλει να δείξει ότι έχει επιστρέψει και, πλέον, δεν είναι απούσα. «Θέλει να δείξει ότι έχει λόγο βαρύνουσας σημασίας στις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση Άσαντ και τον πόλεμο κατά της ISIS», σχολιάζει ο Διεθνολόγος.
 
"Η Ρωσία μέσα από τις ασκήσεις που κάνει στην Μεσόγειο, διατηρεί  την στάση προβολής ισχύος, που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παίζει σημαντικό ρόλο", προσθέτει.
 
Συνεπώς, καταλήγει, το θέμα της τρομοκρατίας είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις στην Συρία, ενώ, σημαντική παράμετρος είναι και ο ανταγωνισμός έναντι δυτικών συμφερόντων.
 
Σημειώνεται, ότι οι ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυξημένες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Γυμνάσια πραγματοποίησαν κι άλλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και ο Λίβανος.
 
Αργοναύτης 2016: Πολυεθνική άσκηση με επίκεντρο την Κύπρο
 
Εθνικά σχέδια που αφορούν στην τρομοκρατία, στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφαρμόζει και η Κύπρος μέσα από την άσκηση "Αργοναύτης".
 
Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Μαΐου μέχρι τις 31 Μαΐου διεξήχθη σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σχεδιάστηκε με συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς, του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, της Πολιτικής Άμυνας, της Αστυνομίας, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες από τα υπόλοιπα υπουργεία και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και από άλλα κράτη.
 
Στην άσκηση συμμετείχαν πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό από την Κύπρο, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία τη Βρετανία και το Ισραήλ καθώς και άλλες χώρες.
 
Στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ 
 
Εξάλλου, τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΟΝΗΣΙΛΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ 1 – 2016» εντός του FIR Λευκωσίας. Στην άσκηση των Ένοπλων Δυνάμεων Κύπρου και Ισραήλ συμμετείχαν επίγεια και εναέρια μέσα. Η διεξαγωγή της άσκησης είχε γίνει στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.