4/8/16

FT : Στη σκιά Ερντογάν οι συζητήσεις για το κυπριακό

Οι πρόσφατες αναταραχές στην Τουρκία εντείνουν τους φόβους για την διαπραγμάτευση. Οι συγκλίσεις, τα «αγκάθια» του εδαφικού και της ασφάλειας και οι ανησυχίες για την στάση Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι Κύπριοι ηγέτες έχουν αρχίσει να συζητούν θέματα ασφαλείας που θα περιλαμβάνουν την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί, καθώς επανεκκινούν οι συνομιλίες ενοποίησης εν μέσω φόβων ότι οι πολιτικές αναταράξεις στην Άγκυρα θα μπορούσαν να απειλήσουν την όποια τελική συμφωνία.
Oι συζητήσεις με διαμεσολαβητή τα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων ηγετών βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Μάιο του 2015. Οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως η κατανομή της πολιτικής εξουσίας και η εξεύρεση μηχανισμού για τους εκτοπισμένους ανθρώπους προκειμένου να επιλυθούν διενέξεις ιδιοκτησίας.
Αλλά οι διαπραγματευτές μόνο τώρα στρέφονται σε ευαίσθητα ερωτήματα σχετικά με εδαφικές ανταλλαγές και την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.
Καθώς οι συνομιλίες εισέρχονται σε αυτή την κρίσιμη φάση, το αποτυχημένο πραξικόπημα του προηγούμενου μήνα στην Τουρκία έχει ενισχύσει την ανησυχία πως ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan μπορεί να αρνηθεί την υποστήριξη μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Ο κος Ερντογάν έχει γίνει αυστηρός με τον στρατό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος καθαιρώντας 3.000 αξιωματικούς, αλλά η στρατιωτική υποστήριξη θα συνέχιζε να είναι απαραίτητη για την εκτέλεση οποιασδήποτε κυπριακής συμφωνίας.
Ο Espen Barth Eide, ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες, δήλωσε ότι παρακολουθούσε τα γεγονότα στην Τουρκία «με μεγάλη ανησυχία», παρά το γεγονός ότι δεν είχε ακόμα δει καμία αλλαγή στην υποστηρικτική θέση της Αγκυρας.


Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.