7/9/16

Τα 6 τρίμηνα που θα κρίνουν την τύχη των ελληνικών τραπεζών

Μάρκου Αγης   
Σε συνεχή επιτήρηση από την ΕΚΤ για την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων
Μηδενικά περιθώρια απόκλισης από τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων έχει ο τραπεζικός κλάδος. Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι καλούνται μέσα σε λίγα τρίμηνα να πετύχουν τον ουσιαστικό περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, υπό το άγρυπνο βλέμμα του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) σε αντίθεση με την πιο χαλαρή εποπτεία που υπήρχε στο ζήτημα αυτό τα προηγούμενα χρόνια, έχει θέσει σε συνεχή επιτήρηση τις διοικήσεις των τραπεζών, παρακολουθώντας σχεδόν... online τις επιδόσεις τους στη διαχείριση των επισφαλειών.
«Είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα συνεχές stress test, όπου σε κάθε "στραβοπάτημά" μας ο επόπτης θα μας υποχρεώνει σε διορθωτικές κινήσεις (επιπλέον προβλέψεις, άμεσες ρευστοποιήσεις δανείων ή εκκαθαρίσεις επιχειρήσεων), οι οποίες θα αποτελούν στην πράξη πέναλτι που θα τρώει την οργανική μας κερδοφορία» τονίζει σχετικά γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου.
Ενδεικτική της κρισιμότητας των χειρισμών των τραπεζών στο μέτωπο των «κόκκινων» χορηγήσεων είναι η τελευταία δημόσια παρέμβαση του προέδρου της Eurobank Νίκου Καραμούζη, ο οποίος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για άμεσες και συντονισμένες κινήσεις εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, οι οποίες θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση ενδεχόμενες μαζικές πωλήσεις προβληματικών δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές «υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες στη χώρα, μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό».
Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της Eurobank, «μια τέτοια πολιτική μπορεί να εγείρει ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια, να πυροδοτήσει ξανά εκροές καταθέσεων, παρατεταμένους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) και να περιορίσει την πρόσβαση στις αγορές. Επίσης θα θέσει το ερώτημα εάν θα υπάρχουν διαθέσιμα ιδιωτικά κεφάλαια για μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση».

Οι στόχοι που έχουν τεθεί

Με βάση τη γενική στοχοθεσία, τα προβληματικά χαρτοφυλάκια πρέπει να μειωθούν έως και το τέλος του 2019 κατά 40-45 δισ. ευρώ από τα επίπεδα των 110 δισ. ευρώ στα οποία βρίσκονται σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια υποχώρηση των επισφαλειών θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τα 10 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από το 2017.
«Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης για τις ελληνικές τράπεζες, μετά από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης και την αλλαγή του νόμου για τις διασώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, στις οποίες πλέον συμμετέχουν και οι καταθέτες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις»αναφέρει τραπεζική πηγή. Και προσθέτει πώς εάν δεν υπάρξουν άμεσα κινήσεις προς την κατεύθυνση της επιθετικότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «το τρένο χάθηκε».
«Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να έχουν μειωθεί έως και τις αρχές του 2018, δηλαδή στα επόμενα 6 τρίμηνα, κατά τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε αποτύχει και ο κλάδος θα οδεύσει προς μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, την τέταρτη από το ξέσπασμα της κρίσης» υποστηρίζει η ίδια πηγή.

Η νέα στρατηγική

Μιλώντας για το θέμα ο κ. Καραμούζης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ενιαίας «κακής τράπεζας» που θα αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων στην επιχειρηματική πίστη.
Πρόκειται για μία πρόταση που κινείται στη λογική της στρατηγικής που έχει εκπονήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για... ομαδική αντιμετώπιση του προβλήματος στα μεγάλα εταιρικά δάνεια, μέσω αναδιάρθρωσης ολόκληρων κλάδων.
Πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η McKinsey & Co για λογαριασμό του ΤΧΣ, έδειξε πως το ύψος των κοινών επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι 4 συστημικοί όμιλοι αποτελεί το 1/3 των χαρτοφυλακίων τους.
Σύμφωνα με το ΤΧΣ, σε ενιαίο μηχανισμό δράσης θα μπορούσαν να συμμετάσχουν συνολικά 170 επιχειρηματικοί ομίλοι (με 11 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και 15 δισ ευρώ συνολική έκθεση) και συνολικά 5 κλάδοι.
Υπενθυμίζεται ότι στη λογική αυτή έχει συσταθεί από Eurobank, Alpha Bank και το επενδυτικό fund KKR, ενιαίο σχήμα στο οποίο έχουν μεταφερθεί προς διαχείριση κοινά επιχειρηματικά δάνεια των δύο τραπεζών ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.