16/9/16

Τέσσερα ερωτήματα για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Αναπτύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, καθώς η Κίνα δεν πρόκειται να στραφεί εναντίον της
Hτελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους πάντες. Αλλά καθώς έρχεται μόλις εννέα μήνες μετά την τελευταία πυρηνική έκρηξη και έπειτα από όλο και πιο προηγμένες δοκιμές πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς υποβρύχιας εκτόξευσης πριν από δύο εβδομάδες, οι διεθνείς ηγέτες θα είναι δύσκολο να αγνοήσουν την τελευταία πρόκληση του Κιμ Γιονγκ ουν.
Αλλά γιατί τώρα; Και τι σημαίνει αυτή η τελευταία δοκιμή για τη σταθερότητα στην Πιονγκγιάνγκ; Ειδικοί επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις στην εφημερίδα «The Guardian». Ακολουθούν αποσπάσματα από το ρεπορτάζ:
1. Γιατί τώρα;
«Αυτή η φαινομενική πυρηνική δοκιμή δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή πρέπει να περιμένουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει τις δοκιμές πυρηνικών συσκευών και πυραύλων» λέει ο Duyeon Kim, αναλυτής στο Φόρουμ για το Μέλλον της Κορεατικής Χερσονήσου.
«Η Πιονγκγιάνγκ έχει κάθε τεχνολογικό, πολιτικό και στρατηγικό λόγο να συνεχίσει τις δοκιμές, και οι συνεχιζόμενες εκτοξεύσεις θα τη βοηθήσουν να τελειοποιήσει την τεχνολογία της. Η σημερινή χρονική στιγμή είναι επίσης πολιτικά επωφελής, διότι συμπίπτει με την επέτειο ίδρυσης του καθεστώτος, καθώς και με μια σειρά από διεθνείς συνόδους κορυφής στην περιοχή».
Για τον Bruce Klingner, ερευνητή στο The Heritage Foundation, «η έμφαση πρέπει να δοθεί στις ενέργειες της Βόρειας Κορέας - που είναι προκλήσεις, παραβιάσεις των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ή των νόμων, ή θανατηφόρες επιθέσεις - παρά στην ποικιλία των πιθανών κινήτρων του καθεστώτος. Πιο σημαντικό από τη χρονική στιγμή είναι ότι η δοκιμή είναι άλλη μια κραυγαλέα περιφρόνηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει».

2. Τι δείχνει αυτή η δοκιμή για το καθεστώς;
«Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της βασιλείας του Κιμ η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε 37 δοκιμές πυραύλων, διπλάσιες από όσες έκανε ο πατέρας του νυν ηγέτη, ο Κιμ Γιονγκ ιλ, κατά τη διάρκεια των 17 ετών του στην εξουσία» λέει ο Bruce Bennet από το RAND. «Η πυρηνική δοκιμή δεν απηχεί τη σταθερότητα ή την αστάθεια του καθεστώτος, αλλά είναι μάλλον η εκδήλωση της μακράς αναζήτησης της Πιονγκγιάνγκ για να αναπτύξει, να αυξήσει και να βελτιώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και τους πυραύλους της κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».
Ο Eom Sang-Yoon, από το Ινστιτούτο Sejong, εκτιμά ότι «η δοκιμή μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική ενότητα, καθώς ο Κιμ Γιονγκ ουν δεν έχει καμία άλλη επιλογή στη διάθεσή του για να εδραιώσει την εξουσία του. Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος τρόπος για να σταθεροποιηθεί το καθεστώς είναι με την ανάπτυξη της οικονομίας και κάνοντας τους ανθρώπους να ζουν καλά. Αλλά ο Κιμ έχει περιορισμένες επιλογές και μπορεί να υπερηφανεύεται για την ηγεσία του μέσα από στρατιωτικούς εξοπλισμούς».

3. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ;
Κατά τον John Delury, καθηγητή Κινεζικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yonsei, «το καθεστώς της Βόρειας Κορέας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Αμερικανοί θα εκλέξουν νέο πρόεδρο σε δύο μήνες. Ο Κιμ προχώρησε σε μια πέμπτη δοκιμή προτού αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος, βάζοντας επίσης ένα είδος θαυμαστικού στο τέλος των οκτώ ετών της πολιτικής της "στρατηγικής υπομονής" του Ομπάμα».

4. Θα πείσει αυτή η δοκιμή την Κίνα να συμφωνήσει με τις κυρώσεις;
«Η Λαϊκή Κίνα είναι απίθανο να στραφεί εναντίον της Πιονγκγιάνγκ με τον τρόπο που επιθυμεί η διεθνής κοινότητα, εξαιτίας των δικών της στρατηγικών συμφερόντων και επειδή πιστεύει στη θετική προτροπή, όπως ο διάλογος και μια συνθήκη ειρήνης για να αλλάξει τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας» λέει ο Βruce Bennet. Και συμπληρώνει: «Η Κίνα έχει πρόσφατα ασκήσει μεγάλη πίεση στη Νότια Κορέα για να εμποδίσει την ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στην Κορέα - ενός συστήματος που έχει σχεδιαστεί για την προστασία από την αυξανόμενη απειλή του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Ως μέρος αυτής της πίεσης, η Κίνα φαίνεται να έχει χαλαρώσει την επιβολή των κυρώσεων από το ψήφισμα 2270 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας αυξήθηκε στην πραγματικότητα κατά 9% το 2016 σε σχέση με το 2015).

Είναι δύσκολο να πει κανείς αν η Κίνα θα αναλάβει τον ρόλο της περιφερειακής μεγάλης δύναμης και θα επιδιώξει να περιορίσει την προκλητική συμπεριφορά της Β. Κορέας - μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφασίσει να το πράξει».
ΒΗΜΑ

14 σχόλια:

  1. Προς τον Κος. Σάββα Καλεντερίδη

    Σάββα το YouTube έχει γεμίσει με αξιόλογα βίντεο που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν και δεν είναι δυνατών με τους φυσικούς νόμους που ισχύουν στην γη να λειτουργήσει μια πυρηνική βόμβα όπως μας έχουν μάθει, απλά είναι μια ακόμα προπαγάνδα για να έχουν το κόσμο φοβισμένο για τις δικές τους σκοπιμότητες. Θα με ενδιέφερε η γνώμη σου πάνω σ αυτό αν έχεις τον χρόνο και όποτε έχεις να μου απαντήσεις.

    Ένα απο τα βίντεο
    https://youtu.be/sULjMjK5lCI

    Θ. Χαραλαμπίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο.
      Οι νεκροι της Χιροσιμα και του Ναγκασακι, δεν γνωριζαν "οτι το YouTube έχει γεμίσει με αξιόλογα βίντεο που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν και δεν είναι δυνατών με τους φυσικούς νόμους που ισχύουν στην γη να λειτουργήσει μια πυρηνική βόμβα όπως μας έχουν μάθει, απλά είναι μια ακόμα προπαγάνδα για να έχουν το κόσμο φοβισμένο" για τις δικές τους σκοπιμότητες" και πεθαναν αδικα, οι "ανοητοι". Δεν καταλαβαν οτι αντιμετωπιζαν μια "εικονικη πραγματικοτητα" και θα μπορουσαν να κατσουν στον καναπε τους και να διασκεδασουν με το "θεαμα".

      Διαγραφή
    2. Φίλε δεν χρειάζεται ειρωνεία αλλά σκέψη, κανείς δεν είπε ότι δεν έπεσε βόμβα στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι με χιλιάδες νεκρούς αλλά ηταν όντος Πυρηνική βόμβα αν ναι γιατί μετά από ένα μήνα άρχισαν να φυτρώνουν πάλι λουλούδια και διάφορα φυτά αφού η ραδιενέργεια όπως μας λένε κάνει εκεί που έχει πέσει πυρηνική βόμβα πάνω
      από εκατό χρόνια να φυτρώσει οτιδήποτε και πως ζούνε οι άνθρωποι 70 χρόνια τώρα με τόση ραδιενέργεια; Άσε τις ειρωνείες και σκέψου λιγάκι!

      Διαγραφή
    3. Εσυ που μου συστηνεις "να σκεφτω", πρεπει να εξηγησεις και στους επιζωντες της Χιροσιμα και του Ναγκασακι, που αργοτερα πεθαναν απο τις συνεπειες της ραδιενεργειας, οτι δεν γνωριζουμε αν "οντος" (sic), ηταν Πυρηνικη βομβα ή κατι άλλο, που ισως το γνωριζεις εσυ αλλά μας το κρυβεις.
      Και κατι ακομη: Στο Τσερνομπιλ, που αποδεδειγμενα (*)ηταν εκρηξη πυρηνικου εργοστασιου, σημερα τα παντα εχουν καλυφθει απο οργιωδη βλαστηση, καθως απαγορευεται η προσβαση στην ευρυτερη περιοχη.

      (*) Εκτος πια, αν θεωρεις οτι ουτε στο Τσερνομπιλ, εγινε πυρηνικη εκρηξη και ηταν κι΄ εκει εικονικη πραγματικοτητα.

      Διαγραφή
    4. Φίλε άλλο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κι άλλο πυρηνική βόμβα, είναι δυο διαφορετικά πράγματα! Τέλος πάντως εγώ ζήτησα την γνώμη αλλουνού κι όχι την δικιά σου γιατί σίγουρα μ αυτά που λες δεν έχεις ιδέα και ούτε μπαίνεις στον κόπο να το ψάξεις πρώτα!

      Διαγραφή
    5. "Ψαγμενε", ακριβως το ιδιο πραγμα ειναι. Στην βομβα εχουμε εκρηξη Ουρανιου ή Πλουτωνιου, στο εργοστασιο εχουμε ελεγχομενη σχαση, που στην περιπτωση του Τσερνομπιλ, εγινε ανεξελεκτη εκρηξη.
      Τωρα ποιος "δεν εχει ιδεα" και απλως μεταφερει βλακωδεις θεωριες συνωμοσιας (....."απλά είναι μια ακόμα προπαγάνδα για να έχουν το κόσμο φοβισμένο για τις δικές τους σκοπιμότητες"...γραφεις), αφηνω σε αλλους να το καταλαβουν.

      Διαγραφή
    6. να σε καλά ρε φίλε με έκανες και γελάω, οκ ότι πεις και όπως ήπιαμε δεν με ενδιαφέρει η δική σου γνώμη

      Διαγραφή
    7. Αφου "ηπιατε", εξηγουντε αυτα που γραφεις.

      Διαγραφή
  2. στον καταλογο με τις κεντρικες τραπεζες που ανηκουν στην οικογενεια ροθτσαϊλντ(=παιδι της οργης),δεν υπαρχουν οι Συρια και η Β.Κορεα.
    https://realitieswatch.com/complete-list-of-banks-ownedcontrolled-by-the-rothschild-family/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και ο αντιλογος: https://realcurrencies.wordpress.com/2013/07/15/does-rothschild-own-all-central-banks/

      Διαγραφή
  3. Αποδειξη της τρομερης "πλυσεως εγκεφαλου" που εχουν υποστει οι Ελληνες, απο τα κομμουνιστικα "Μεσα Μαζικης Αποβλακωσης", ειναι οτι οι περισσοτεροι αντιμετωπιζουν με συμπαθεια το απεχθες τερας που καταδυναστευει και εξοντωνει τον ταλαιπωρο Βορειοκορεατικο λαο, και ο λογος της συμπαθειας ειναι επειδη ο τρελλος ειναι αντιαμερικανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιστορικά, όλοι οι παλαβοί δικτάτορες εκτός από εχθρούς έχουν και θαυμαστές:

    Μουσολίνι, Χίτλερ, Στάλιν κ.α.

    Μερικές βασικές πληροφορίες για τον τρελό χοντρό "σύντροφο" με το όνομα Κιμ Γιονγκ Ουν:

    1) Εκτός από Κορεάτικα μιλάει και γράφει τρεις ξένες γλώσσες. Αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Τα γερμανικά του είναι άθλια όσες φορές κι αν προσπάθησε να τα βελτιώσει.

    2) Είναι φανατικός οπαδός του μπάσκετ και παίζει καλό μπάσκετ.

    3) Δεν του αρέσει ιδιαίτερα το αλκοόλ όπως άλλοι συγγενείς του. Δεν έχει πάρει διάφορες άλλες ουσίες.Δεν έχει κάποιο πάθος/αδυναμία σε αυτά. Του αρέσουν όμως αρκετά οι γυναίκες αν και κατά τη διάρκεια σπουδών(Ελβετία) του (με ψεύτικο ονοματεπώνυμο φυσικά)στο εξωτερικό ήταν πολύ προσεκτικός ακόμα και σε αυτό.

    4) Ήταν πολύ μέτριος μαθητής, δεν διάβαζε, δεν συμμετείχε αρκετά στην τάξη. Το μόνο μάθημα το οποίο του άρεσε (και ήταν αρκετά καλός)ήταν τα μαθηματικά.

    5) Έχει πτυχίο φυσικού από Βορειοκορεάτικο πανεπιστήμιο που έχει το όνομα του παππού του(Κιμ Ιλ Σουνγκ).

    6) Έχει πτυχίο στρατιωτικού από Βορειοκορεάτικο στρατιωτικό πανεπιστήμιο που επίσης έχει το όνομα του παππού του...

    7) Έχει αυξήσει την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας στη χώρα του στα...13 χρόνια. Από 17 εως 30 χρονών. Οι υπόλοιποι δουλεύουν για το κράτος. Ανεργία 0% :)
    Ο ίδιος δεν έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία.

    8) Είναι φανατικός εχθρός της Ιαπωνίας από πολύ μικρός σε ηλικία(νήπιο). Μισεί την Ιαπωνία περισσότερο από τις ΗΠΑ.

    9) Στη Βόρεια Κορέα οι μαθητές διδάσκονται μάθημα που περιέχει:
    α) Στοιχεία για την ζωή του
    β) Την ατελείωτη αγάπη του για τη χώρα
    γ) Τι έχει προσφέρει στη χώρα τα λίγα χρόνια που κυβερνά

    Το μάθημα το διδάσκονται 3 χρόνια κάθε μέρα για μία σχολική ώρα και ναι γράφουν και διαγωνίσματα όπως στα υπόλοιπα μαθήματα! Όχι δεν είναι αστείο, συμβαίνει.

    10) Είναι άτομο που πληροί τα μισά και άνω από τα 12 βασικά κριτήρια αντικοινωνικής συμπεριφοράς με βάση τα κριτήρια της American Psychology Association και την διεθνή βιβλιογραφία. Το μικρότερο σκορ που συγκεντρώνει είναι 72%...

    11) Έχει μία μικρή κόρη (Κιμ Τζου ε). Καταλαβαίνετε όταν μεγαλώσει η μικρή και βρεθεί το γενναίο(πραγματικά όμως) παλληκαράκι που θα θελήσει να τη φλερτάρει τι έχει να γίνει αν κάποια στιγμή αργότερα τη χωρίσει ή τη στεναχωρήσει. Τον περιμένει κάτι από φλογοβόλο, πολυβόλα, πεινασμένα σκυλιά, δηλητήριο σκορπιού, δηλητήριο κόμπρας, στρατόπεδο ιδεολογικής επιμόρφωσης ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στρατιωτική θητεία. Έχουμε και λέμε βορειοκορεάτικη στρατιωτική θητεία 13 ετών + ότι "φυλακές" θα φροντίσει ο "ηγέτης"...τον βλέπω τον πρώην της κόρης του φαντάρο σε μονάδα σκαπανέων μέχρι τα 60 του :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάνετε το λάθος να συγκρίνετε μια εμφανή δικτατορία, αυτή της δυναστείας των Κιμ, με μια αφανή, αυτή των Δυτικών. Οι Δυτικοί μας έχουν επιβάλλει την δικτατορία των αγορών, δηλαδή των Τραπεζών. Όποιος δεν δανείζεται πρέπει να εξαφανίζεται ... με δημοκρατικές διαδικασίες. Όπως εξαφανίστηκαν οι Σαντάμ Χουσείν, ο Καντάφι, ο Μιλόσεβιτς και τώρα (σε αναμονή) ο Άσαντ της Συρίας. Με τον Φιντέλ Κάστρο (πενήντα χρόνια εμπάργκο) δεν τα κατάφεραν° δεν ξέρουμε τι θα γίνει με Αργεντινή και Βραζιλία. Όσο για εμάς εδώ, που κακίζουμε την δυναστεία των Κιμ, δεν βλέπουμε τις δικές μας δυναστείες. Εναλλάσονται στην εξουσία με δημοκρατικές διαδικασίες - από συμφώνου - κι έτσι "ξελασπώνουμε" σπό δικτατορίες και δικτάτορες, επαληθεύοντας όμως το αγιογραφικό «ὁ ζῆλος (τῆς δημοκρατίας) τοῦ οἴκου σου καταφάγεταί με».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.