20/9/16

Παράλληλη τράπεζα με λεφτά ασφαλισμένων

Το να επενδύει ένα ασφαλιστικό ταμείο τα αποθεματικά του αγοράζοντας μετοχές σε εξωπραγματικές τιμές πέρα από κάθε μέτρο αποτίμησης, εξυπηρετώντας συμφέροντα αλλότρια από την αξιοποίηση της περιουσίας του είναι όχι μόνο πρωτοφανές αλλά επικίνδυνο

 Επιπροσθέτως, είναι τουλάχιστον απογοητευτικό ότι έπειτα από έξι χρόνια κρίσης, εν μέσω μιας επώδυνης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η κεντρική εξουσία διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ταμείων για αλλότριους σκοπούς με ανευθυνότητα. Ωσάν να προσπαθεί η κυβέρνηση, με ζήλο νεοφώτιστου, να ξεπεράσει τους προηγούμενους σε όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης.

Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής είναι παλιά ιστορία. Πριν από δύο χρόνια ουδείς επενδυτής, εγχώριος, διεθνής ή εξωχώριος, θεώρησε ελκυστική την επένδυση σε ελληνικές τράπεζες και, ως εκ τούτου, ανακεφαλαιοποιήθηκαν από το κράτος. Η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ όμως διέκρινε την επενδυτική ευκαιρία! Και επένδυσε 200 εκατ. ευρώ από τα χρήματα των ασφαλισμένων στην Τράπεζα Αττικής. Αξιοθαύμαστο το ψυχικό σθένος των ανθρώπων που έλαβαν την απόφαση. Στον κόσμο των επενδύσεων είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξεις μια επενδυτική επιλογή κόντρα στην επικρατούσα αντίληψη, ειδικά όταν το επενδυτικό κλίμα είναι βαρύ και οι αποτιμήσεις καταρρέουν.
Και πιο αξιοθαύμαστοι ακόμη, επειδή έφεραν βαρύτερη ηθική ευθύνη από τους επαγγελματίες των επενδύσεων: δεν επένδυαν κεφάλαια πελατών αλλά των συναδέλφων τους ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ. Και είχαν το επενδυτικό και ηθικό ανάστημα να κινηθούν αντίθετα από το καθολικό ρεύμα και μάλιστα αψηφώντας τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για ιδιοτελή κίνητρα, όπως η διατήρηση εξουσίας, πόστων και προνομίων, από εκείνα που προσφέρει η άμεση ή έμμεση συμμετοχή στη διοίκηση μιας τράπεζας. Βλέπετε, αν δεν έβαζε τα κεφάλαια το ΤΣΜΕΔΕ, η Τράπεζα Αττικής θα είχε την τύχη των υπόλοιπων μη συστημικών εμπορικών τραπεζών της χώρας, θα την απορροφούσε κάποια συστημική τράπεζα.
Για τη συνέχεια Protagon

1 σχόλιο:

  1. την σωστή λειτουργία ενός κράτους την εγγυάται η δικαιοσύνη, όταν η δικαιοσύνη είναι ανύπαρκτη τότε το κράτος παραπαίει !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.