17/9/16

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Deutsche Bank αποζημιώσεις $14 δισ.

  Καψύλης Αλέξανδρος  
Η γερμανική τράπεζα απορρίπτει τη ρύθμιση που θεωρεί υπερβολική
Ισχυρές πιέσεις δέχονται από το πρωί της Παρασκευής οι τραπεζικές μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την απαίτηση που διατύπωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προς την Deutsche Bank να καταβάλει αποζημιώσεις 14 δισ. ευρώ για τις πωλήσεις από τη γερμανική τράπεζα τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων που βασίζονταν στην αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου.
«Η Deutsche Bank δεν έχει την πρόθεση να ρυθμίσει αυτές τις πιθανές πολιτικές αγωγές στα ύψη των συγκεκριμένων χρηματικών απαιτήσεων», διεμήνυσε νωρίς της Παρασκευής η γερμανική τράπεζα. Και προσθέτει ότι «οι διαπραγματεύσεις μόλις τώρα ξεκινούν» και ότι «η τράπεζα περιμένει αυτές οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα ανάλογο με εκείνο άλλων τραπεζών, που ρύθμισαν τις υποθέσεις τους καταβάλλοντας αισθητά χαμηλότερα ποσά».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης Πίτερ Καρ αρνήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό της τράπεζας ότι «τώρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις». Από το 2008 που έσκασε η φούσκα της συγκεκριμένης αγοράς με αποτέλεσμα να ξεσπάσει παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση η Deutsche Bank έχει καταβάλει πρόστιμα και εξωδικαστικές αποζημιώσεις συνολικού ύψους 9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Όπως μεταδίδει εξάλλου το αμερικανικό πρακτορείο, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζον Κράιαν «έχει καταβάλει προσπάθειες για να τονώσει την κερδοφορία της Deutsche Bank εκποιώντας περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου και περικόπτοντας θέσεις εργασίας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίων αν υποχρεωθεί σε δαπανηρές νομικές ρυθμίσεις και αγωγές αποζημιώσεων».

Οι ρυθμίσεις των άλλων


Το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι για να ρυθμίσει ανάλογες υποθέσεις το 2014 η Bank of America Corp. κατέβαλε 17 δισ. δολάρια (πρόκειται για την ακριβότερη ως τώρα ρύθμιση για τον τζόγο με τα τοξικά της subprime market). Νωρίτερα εφέτος η Goldman Sachs συμφώνησε να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές 5,1 δισ. δολάρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πρόστιμο 2,4 δισ. δολ. για αστική ευθύνη και πληρωμές ύψους 875 εκατ. δολαρίων σε μετρητά. Στο πλαίσιο της ρύθμισης η τράπεζα έπρεπε να παραδεχθεί δημοσίως ότι προέβη σε αδικοπραγίες.

Την Πέμπτη αναλυτές της JPMorgan Chase σε σημείωμα προς τους πελάτες τους είχαν εκτιμήσει ότι μια ρύθμιση για τις εκκρεμότητες της Deutsche Bank με τις αμερικανικές αρχές που θα κυμαίνονται στα 2,4 δισ. δολάρια θα πρέπει να εκληφθεί ως πολύ θετική απ’ αυτούς. Αντίθετα, μια ρύθμιση που θα ξεπερνά τα 4 δισ. δολάρια θα έθετε ερωτήματα αναφορικά με τις κεφαλαιακές θέσεις της γερμανικής τράπεζας.

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου είχε γίνει γνωστό ότι η Deutsche Bank έχει βάλει στην άκρη 5,5 δισ. δολάρια για να πληρώσει πρόστιμα και να ρυθμίσει ανάλογες υποθέσεις. Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Τόνι Πλαθ έχει προβλέψει ότι το κόστος της τελικής ρύθμισης της εκκρεμότητας της γερμανικής τράπεζας με τις αμερικανικές αρχές θα κυμαίνεται από 4 έως 5 δισ. δολάρια.

Ξεπούλημα τραπεζών

Λίγο πριν το μεσημέρι η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρούσε κατά 6,7% στα 12,22 ευρώ στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, αφού νωρίτερα οι απώλειές της είχαν φθάσει στο 8,2%. Οι μετοχές όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών που είχαν εμπλακεί στα τοξικά χρηματοοικονομικά προϊόντα της λεγόμενης subprime market βρίσκονταν την Παρασκευή στο κόκκινο. Η μετοχή των ελβετικών UBS Group και Credit Suisse Group υποχωρούσαν κατά 2,2% και 4,4% αντιστοίχως, ενώ στο Λονδίνο οι μετοχές των βρετανικών Royal Bank of Scotland και Barclays Plc υποχωρούσαν κατά 2,9% και 1,8% αντιστοίχως.

«Οι τραπεζικές μετοχές πέφτουν σήμερα σαν πέτρες. Οι χρηματικές απαιτήσεις έναντι της Deutsche Bank, ακόμα κι αν μειωθούν, θα ξεπερνούν κατά πολύ όλα τα σενάρια που έχει προβλέψει η τράπεζα, ακόμα και τα πιο απαισιόδοξα», εξήγησε μιλώντας στο Bloomberg ο Τόμας Κίνμονθ, στρατηγικός αναλυτής της ABN Amro Bank στο Άμστερνταμ.
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

  1. ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ ΠΡΙΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΑΓΝΟΕΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ.
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΜΟΙΑΖΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 3ου ΡΑΙΧ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 4ου ΡΑΙΧ ΤΟΥ ΣΑΚΑΤΗ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ.ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΡΩΣΣΙΚΑ ΤΑΝΚΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιήστε γραφή με κεφαλαία γράμματα στα σχόλια.

      Διαγραφή
    2. Αυτό είναι ρε φίλε, κι αναρωτιόμουν τόσο καιρό τί μας λείπει για να φάμε πάλι με χρυσά κουτάλια, να πέφτει βαρβάτος ο μισθός και τα επιδόματα ολόκληρα... Τα ρωσικά τανκς στο Βερολίνο μας λείπουν!

      Διαγραφή
  2. Ενδιαφερον ξεκαθαρισμα του νεφελωδους τοπιου...εχουμε ομως και μια καινουργια παραμετρο: Τους τζιχαντιστες τουρκους και μη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.