22/9/16

To Kυπριακό στη ΝΥ - Επίκεντρο η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

 Μάριος Αδάμου
Πυρετώδεις διεργασίες, με φόντο τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Κύκλο συναντήσεων με τις εγγυήτριες δυνάμεις έχει ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, απόψε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σκηνικό έντονου ενδιαφέροντος και επαφών για το Κυπριακό, έχει στηθεί στο περιθώριο της εβδομηκοστής πρώτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ο οποίος είχε χθες συνάντηση διάρκειας μιας ώρας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, χαρακτήρισε παράλληλη τροχιά της διαδικασίας των συνομιλιών, τις επαφές που έχει με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα θα έχει, τις επόμενες ημέρες, και νέα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο συναντήθηκε την Κυριακή.

 "Συνομιλώ με τους σχετικούς παίκτες, για να δούμε πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για τη στιγμή που αυτά τα θέματα θα βρίσκονται πραγματικά στο κέντρο της προσοχής." είπε ο Ειντε

Ο Νορβηγός διπλωμάτης χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση της Κυριακής, ως μη κομβικής σημασίας. Ενώ ο κύριος Κοτζιάς επανέλαβε την ανάγκη για συμφωνία χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.

Η προσοχή είναι σήμερα στραμμένη στη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα τεθεί και το Κυπριακό. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις τέσσερις το απόγευμα, τοπική ώρα Νέας Υόρκης.

Μιλώντας, πάντως, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είπε ούτε λέξη για το Κυπριακό, εξαπολύοντας μύδρους κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για αθέτηση των υποσχέσεων της για το προσφυγικό και κατά των Κούρδων ανταρτών σε Συρία και Τουρκία, για τρομοκρατική δράση.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση διάρκειας 35 λεπτών με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, προς τον οποίο ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπέδειξε πως το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα κατοχής και ασφάλειας.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας είπε "Ενα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα είναι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, το οποίο είναι το μεγάλο αγκάθι για τη λύση."

Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος, αναφέρει ότι οι κύριοι Μπάιντεν και Τσίπρας καλωσόρισαν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

 Η Ανακοίνωση του Λευκού οίκου λέει ότι και τη δέσμευση των ηγετών, όπως εκφράστηκε στην κοινή ανακοίνωση τύπου της 14ης Σεπτεμβρίου, να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να φτάσουν σε συνολική διευθέτηση εντός του 2016.

Η Ρωσία υποστηρίζει μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, χωρίς έξωθεν πιέσεις, δηλώνει το υπουργείο εξωτερικών της χώρας, σε ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Ενώ στο Κυπριακό αναφέρθηκε, για πρώτη φορά από πλευράς Βρετανίας έπειτα από αρκετά χρόνια, στην ομιλία της στη Γενική Συνέλευση, η νέα πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι.

Τις επαφές του στη Νέα Υόρκη εγκαινιάζει από απόψε ο Μουσταφά Ακιντζί, κάνοντας αρχή με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Μπορίς Τζόνσον.

2 σχόλια:

  1. νομιζω λοιπον,οτι με τον εθισμο μας στην παραχωρηση της ιχυος μας δεξια και αριστερα,ειναι νομοτελειακα καθορισμενο το αποτελεσμα στο κυπριακο:Ολη ηυ κυπρος στην τουρκια...(οσον αφορα εμας).Απομενει η αντισταση των κυπριων...
    Δεν καταλαβαινω ομως,τι μας τα δειχνετε αυτες τις εικονες για να ξερναμε κιοταν δεν εχουμε γαστρεντεριτιδα; το αλλο με το περιστερακι και τον κουμπαρο κωστα που τοχετε χωμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μονο που στη συναντηση με τον βλοσυρο Ερντογαν, ο δικος μας εκανε χαζογελακια και παρασταση. Κι αυτα στη σκια δυο μεγαλων τουρκικων σημαιων στην πλατη τους (αν προσεξατε ) και μονο μιας μικρης Ελληνικης (παντα με ομοια Τουρκικη) πανω στο τραπεζι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.