19/10/16

Κυπριακό - Αντίστροφη μέτρηση για τους… χάρτες

Θέμα χρόνου είναι η διευθέτηση της διάσκεψης για το εδαφικό, η οποία όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθεί εκτός Κύπρου. Αυτό έδειξαν με τις χθεσινές τους δηλώσεις Αναστασιάδης και Ακιντζί, οι οποίοι εμμέσως πλην σαφώς άρχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος.
Από τη μια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί ότι είναι η ώρα να γίνει μια συνάντηση με αντικείμενο το εδαφικό σε συσχετισμό με το περιουσιακό. Από την άλλη ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε πως το πρώτο μισό Νοεμβρίου θα γίνει εντατική διαδικασία για το εδαφικό στο εξωτερικό.
Μέχρι τότε μεσολαβούν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις των ηγετών, υπό το μικροσκόπιο των οποίων θα τεθούν εκκρεμότητες στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, της ΕΕ και της οικονομίας. Δεν αποκλείεται να διευθετηθούν πρόσθετες συναντήσεις για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Όσες περισσότερες συγκλίσεις καταγραφούν στην παρούσα φάση, τόσο πιο κοντά θα βρεθούν οι δύο ηγέτες στην ανακοίνωση της μετάβασης στο εξωτερικό για το εδαφικό.
Και μπορεί να μην έχει ακόμη αποφασιστεί εάν σε αυτή την περίπτωση τους ηγέτες θα συνοδεύουν οι πολιτικοί αρχηγοί, μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και τεχνοκράτες ειδικοί επί του θέματος έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν βαλίτσες.
Στα κατεχόμενα θεωρείται βέβαιο ότι τον Μουσταφά Ακιντζί θα συνοδεύουν και… ειδικοί απεσταλμένοι από την Άγκυρα, οι οποίοι βεβαίως δεν θα συμμετέχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Εάν υπάρξει συμφωνία για το εδαφικό, οι δύο πλευρές θα έχουν φτάσει ένα βήμα πριν το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι άλλο από μια πολυμερή διάσκεψη για το κεφάλαιο ασφάλεια-εγγυήσεις. Προαπαιτούμενο είναι να προηγηθεί μια συνολική αποτίμηση της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι δικαιολογείται η μετάβαση στην επόμενη, κρίσιμη φάση.
Πληθυσμιακό
Σε ό,τι αφορά τα όσα συζητήθηκαν στις τελευταίες συναντήσεις για το πληθυσμιακό και την αποχώρηση εποίκων, η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εγγυημένων πλειοψηφιών. Επιπρόσθετα ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στα θέματα της διακίνησης, της διαμονής και της εργασίας εντός της επικράτειας της Κύπρου.
Στη βάση του όρου legal domicile (νόμιμη κατοικία) γίνεται συζήτηση για το δικαίωμα ψήφου, πτυχή η οποία παραμένει ανοιχτή. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει όπως σε δημοτικές και ευρωεκλογές, να έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου αλλά να γίνεται στάθμιση. Συζήτηση γίνεται και ως προς το να έχει δικαίωμα ψήφου το 20% των πολιτών που θα μετακινηθεί σε περιοχή της πολιτείας από την οποία δεν θα προέρχεται.
Πάντως, ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν θα ανέρχεται στις 40 χιλιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.