19/10/16

Διαφωνία Κασουλίδη με Κομισιόν για προαπαιτούμενα Τουρκίας - Για το θέμα της βίζας

Βρυξέλλες: Τη διαφωνία της Κύπρου επί της ερμηνείας της Κομισιόν, για το αν και κατά πόσο η Τουρκία έχει εκπληρώσει 65 από τα 72 κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για την είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών  Ιωάννης Κασουλίδης σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Αναφερόμενος στην 3η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο Υπουργός επεσήμανε στους ομολόγους του ότι η Κύπρος θεωρεί ότι τα κριτήρια 4, 22, 44, και 49 τα οποία σχετίζονται με θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων δεν έχουν εκπληρωθεί από πλευράς της Τουρκίας. 

Κατέστησε μάλιστα σαφές στους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Κύπρος διαφωνεί και με την ερμηνεία της Κομισιόν ότι η Τουρκία πληροί μερικώς τα κριτήρια 47 και 68, καθώς, όπως τόνισε "δεν είναι δυνατόν τα εν λόγω κριτήρια να θεωρούνται ότι έχουν εκπληρωθεί τη στιγμή που η Τουρκία δεν συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία στους τομείς αυτούς".

Είναι πασιφανές, πρόσθεσε ο  Ι.Κασουλίδης ότι η εν λόγω ερμηνεία της Επιτροπής αντιβαίνει της αρχής που διέπει τον Οδικό Χάρτη και η οποία αφορά την άνευ διακρίσεων εκπλήρωση όλων των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη και επιφυλασσόμαστε να ενεργήσουμε ανάλογα σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης εκπλήρωση των κριτηρίων από πλευράς της Τουρκίας, κατέληξε ο  Ι.Κασουλίδης.

Εκτός από τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, μεταξύ άλλων το Συμβούλιο απασχόλησαν  η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής και 21ης Οκτωβρίου 2016 και η ενδιάμεση επανεξέταση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ).

Στο κομμάτι της συζήτησης για τον "οδικό χάρτη της Μπρατισλάβας", ο Υπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου, διευκρινίζοντας σε σχέση με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, τη σημασία που έχει η τήρηση της βασικής αρχής του μη αποκλεισμού κανενός κράτους μέλους της Ένωσης από αυτή τη συνεργασία.

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τις διέπει ο ρεαλισμός έτσι ώστε να μπορούν να παραμείνουν ανοικτά τα κανάλια διαλόγου μεταξύ της Ένωσης και της σημαντικής αυτής χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε τη στήριξή του για ενδεχόμενη επίσκεψη της Υπάτης Εκπροσώπου Federica Mogherini στη Μόσχα.

Ο Ι. Κασουλίδης εκπροσώπησε την Κύπρο και στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων για το Εμπόριο που προηγήθηκε του ΣΓΥ και το οποίο απασχόλησε αποκλειστικά η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Κασουλίδης, αφού εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην εν λόγω Συμφωνία, σημείωσε ότι ευελπιστεί ότι τα εναπομείναντα προβλήματα θα ξεπεραστούν έτσι ώστε να υπάρξει υπογραφή της Συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Καναδά που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.