17/10/16

Οι υπόγειοι δεσμοί της παραεξουσίας

Κρουστάλλη Δήμητρα  
Η βόμβα στην Ιπποκράτους, η «πεζοδρομιακή ανάκριση» Στουρνάρα, η περίεργη υποκλοπή των e-mail, οι ατάκες Παπαγγελόπουλου και τα κυβερνητικά «πιστόλια»  
Οι υπόγειοι δεσμοί της παραεξουσίας
Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων ο κ. Παππάς φαίνεται να αναβάλλει για λίγο την ψήφιση της τροπολογίας για το μαύρο στα κανάλια
Η έκρηξη στην οδό Ιπποκράτους δεν ανατίναξε μόνο την είσοδο στην πολυκατοικία της Γεωργίας Τσατάνη. Αποκάλυψε ταυτόχρονα περίεργες διαδρομές και διαπλεκόμενες σχέσεις. Η επικαιρότητα έξυσε τον πάτο της παρακμής την περασμένη εβδομάδα. Την Τρίτη το κανάλι της Βουλής μετέδωσε ζωντανά την απροκάλυπτη συμμαχία του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου με τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής και τον Νίκο Νικολόπουλο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ώστε να μετατρέψει σε «γουέστερν» την ακρόαση του Γιάννη Στουρνάρα. Την Τετάρτη το βράδυ έσκασε η βόμβα εκφοβισμού των δικαστών με την υπογραφή των «Πυρήνων της Φωτιάς». Την Πέμπτη έγινε η διαρροή υποκλαπέντων e-mail που φανέρωναν την εξωσυζυγική σχέση ανώτατου δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αντιτάχθηκε στη χειραγώγηση του Σώματος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Εκ πρώτης όψεως οι υποθέσεις ίσως φαντάζουν ασύνδετες. Είναι όμως;
Υπό πίεση
Κατ' αρχάς υπάρχει η αναντίρρητη πραγματικότητα: Η κυβέρνηση πιέζεται από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι διογκώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών, από τους εταίρους για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και από τους δικούς της ατυχείς χειρισμούς στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Τυχόν κήρυξη ως αντισυνταγματικού του νόμου Παππά από το ΣτΕ θα είναι σαν προαναγγελία τυφώνα για την κυβέρνηση. Η συγκυρία στην οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα είναι εκ των πραγμάτων ύποπτη. Οι αδέξιοι χειριστές της ωστόσο πρωταγωνιστούν σε ένα χοντροκομμένο σενάριο τρόμου και εκδικητικότητας από αυτά που δεν αξίζουν ούτε τα λεφτά του ποπ κορν.

Ο κ. Στουρνάρας είναι το πρόσωπο που αγαπάει να μισεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιτάχθηκε στην τοποθέτησή του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας τού ασκήθηκαν επίμονες εξωθεσμικές πιέσεις να παραβεί το καταστατικό της Τράπεζας και τους κανονισμούς της ΕΚΤ ώστε να διευκολυνθεί η σκληρή διαπραγμάτευση της περιόδου Βαρουφάκη. Ο κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε να κάνει τα χατίρια της κυβέρνησης, αλλά παρότι ο Πρωθυπουργός εξεδίωξε τον Γιάνη Βαρουφάκη και υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο οι σχέσεις τους δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ.

Η βόμβα Ολάντ
Τώρα όμως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκμυστηρεύεται στο βιβλίο του «Ενας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά» ότι είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον ρώσο πρόεδρο, ο οποίος τού αποκάλυψε ότι κ. Τσίπρας τον ρώτησε αν μπορούσε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία! Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αποκαλύπτει ο κ. Ολάντ, του είπε: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε». Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ιδιαίτερα αμήχανη: «Υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον έλληνα πρωθυπουργό». Το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας ζητεί τη βοήθειά του για τις τράπεζες, για την ποσοτική χαλάρωση και το χρέος, αλλά αντί να συμβάλλει σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης επιτρέπει τα χτυπήματα κάτω από τη μέση στη Βουλή. Η ενδεκάωρη ακρόασή του στην Εξεταστική Επιτροπή θρυμμάτισε το κυβερνητικό αφήγημα για τους εκβιασμούς που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός ώστε να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο, αλλά και για το αντικείμενο της ίδιας της Επιτροπής. Δεν ήταν μόνο τα επιχειρήματα του κ. Στουρνάρα αλλά και η επιμονή των κυβερνητικών βουλευτών σε μια «γραμμή» που τους άφηνε εκτεθειμένους και φανερά αμήχανους σε κάθε απάντηση που έπαιρναν. Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε στοιχεία ότι τα συνολικά δάνεια των ΜΜΕ είναι 1,3 δισ. ευρώ και μόνο το 25% από αυτά, δηλαδή 317 εκατ. ευρώ, κάτω από τον μέσο όρο των «κόκκινων» δανείων, βρίσκονται σε καθυστέρηση - χλωμή αιτιολόγηση για τη σύσταση ολόκληρης Εξεταστικής Επιτροπής η οποία λειτουργεί επί επτά μήνες.

Στις 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μια τιμητική εκδήλωση για τον Στέλιο Παπαθεμελή. Στο ακροατήριο παραβρέθηκε και ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος κάποια στιγμή εις επήκοον όσων κάθονταν δίπλα του σήκωσε το κινητό τηλέφωνό του και υποσχόταν σε έντονο ύφος: «Νίκο, θα το γ... το κωλόπαιδο στην Εξεταστική». «Με ποιον Νίκο μιλούσες;» τον ρώτησε ένας γνωστός του που απόρησε με όσα άκουσε. «Με τον Παππά για τον Στουρνάρα» του απάντησε εκείνος χωρίς υπεκφυγές.    

Σόου στην Εξεταστική
Η συνέχεια δόθηκε στη Βουλή. Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε επίθεση σε υψηλά ντεσιμπέλ και ύβρεις πεζοδρομίου από τους Κασιδιάρη και Νικολόπουλο, με πανομοιότυπα επιχειρήματα για τον αιφνιδιαστικό έλεγχο στην εταιρεία της συζύγου του σχετικά με καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και επειδή διόρισε «υπόδικο» να διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια. Στις 22 Σεπτεμβρίου το περιοδικό «Hot Doc» του Κώστα Βαξεβάνη  δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ο Στουρνάρας διόρισε υπόδικο να χειρίζεται τα "κόκκινα" δάνεια των υπό εκκαθάριση τραπεζών» και αναφερόταν το όνομα του Γιάννη Πεχλιβανίδη. Ο Νικολόπουλος ανέμιζε φωτοτυπημένες σελίδες του περιοδικού τις οποίες κατέθεσε στα πρακτικά, παρότι ο κ. Στουρνάρας ματαίως προσπαθούσε να εξηγήσει ότι δεν είχε διορίσει κανέναν και ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο επελέγη από την κοινοπραξία των εταιρειών που προέκυψε από τον διαγωνισμό.

Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα σε ό,τι αφορά τη σύζυγο του κ. Στουρνάρα. Ο έλεγχος στην εταιρεία της προαναγγέλθηκε από τον Βαξεβάνη ως «έφοδος εισαγγελέων στο σπίτι των Στουρνάρα». Ο κεντρικός τραπεζίτης αποκάλυψε στην Εξεταστική ότι ο έλεγχος έγινε από αναρμόδια όργανα, τα οποία δήλωσαν ότι ανήκουν στην οικονομική αστυνομία αλλά τα ονόματά τους παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό και ότι η σύζυγός του κατέθεσε αναφορά στον Αρειο Πάγο. Από την εταιρεία της αφαιρέθηκαν όλα τα λογιστικά βιβλία και όχι τα έγγραφα που αφορούν τον επίμαχο διαγωνισμό και τα οποία είναι άγνωστο πού φυλάσσονται. Πληροφορίες που έφτασαν στο ζεύγος Στουρνάρα επιμένουν ότι τα λογιστικά βιβλία φυλάσσονται σε κάποιον οργανισμό του υπουργείου Υγείας (!), γεγονός που εγείρει εύλογα ερωτήματα για τον κίνδυνο αλλοίωσής τους. Ο Βαξεβάνης προαναγγέλλει και νέο έλεγχο ενώ έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Μάριο Ντράγκι με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό στην οποία κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα πως επέπληξε έλληνες βουλευτές λέγοντας ότι «δεν είναι τιμητικό για τη Βουλή να αναφέρεται και να διαβάζει αυτό το περιοδικό» και ζητεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ να διαφυλάξει τη Δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.              

Διαπλοκή και παρακράτος
Το ίδιο περιοδικό είχε ως Βίβλο του και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος στην προσπάθειά του να εξηγήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «το σκοτεινό παρασκήνιο» που αφορούσε τη διαχείριση της δικογραφίας Βγενόπουλου από την κυρία Τσατάνη παραδέχθηκε ότι αυτά που έλεγε τα διάβασε «στις εφημερίδες. Στο "Hot Doc"», είπε.

Τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου στο υπερυπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης διετέλεσε διοικητής της ΕΥΠ, στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τη διαφθορά και τη διαπλοκή επέλεξε να εξισώσει τη διαπλοκή με το παρακράτος. «Η διαπλοκή είναι γάγγραινα, είναι καρκίνωμα, είναι λερναία ύδρα. Είναι και άλλα πολλά, αλλά και κάτι πολύ πιο επικίνδυνο: είναι παρακράτος, σκέτο παρακράτος, που προσβάλλει και αλλοιώνει το δημοκρατικό πολίτευμα» δήλωσε.


Στη συνέχεια απαρίθμησε τα εγκλήματα του - κυρίως μιντιακού - παρακράτους: εξοβέλισε τον Τσοβόλα από την πολιτική, έριξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πολέμησε τον Κώστα Καραμανλή, καθαίρεσε τον Γιώργο Παπανδρέου, ωφελήθηκε από το μεγάλο πάρτι με τα Εξοπλιστικά και την Υγεία την περίοδο 1996-2005, ευθύνεται για την κραιπάλη που οδήγησε στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και εν έτει 2016 επιχειρεί την παλινόρθωση των ορφανών του εκσυγχρονισμού. Αγνωστο τι εννοούσε ο υπουργός, καθώς τα ορφανά του εκσυγχρονισμού «παλινορθώθηκαν» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι περιπτώσεις των Νίκου ΜουζέληΑντώνη ΛιάκουΚωνσταντίνου Τσουκαλά.      


Πιέσεις στη Δικαιοσύνη

Η στοχοποίηση της Γεωργίας Τσατάνη
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, κατά την οποία συζητήθηκε το μισθολογικό και το ενδεχόμενο παράτασης της ηλικίας συνταξιοδότησής τους από τα 67 στα 70 έτη, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον νομικό κόσμο και στο δικαστικό σώμα. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ηχηρές δηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι είναι πρόβλημα για τη Δικαιοσύνη οι πιέσεις της πολιτικής εξουσίας που μετατρέπονται σε πιέσεις των ανώτερων προς τους κατώτερους δικαστές, ο Π. Πικραμμένος τόνισε ότι «μόνο άτολμοι και ανάξιοι δικαστές απειλούν το κύρος της Δικαιοσύνης», ο Ν. Αλιβιζάτος σημείωσε ότι «είναι άλλο η αναγνώριση του προβαδίσματος της πολιτικής εξουσίας και άλλο οι κραυγαλέες αντισυνταγματικότητες να μην ελέγχονται εν ονόματι του κλίματος», ο Β. Μαρκήςυπογράμμισε ότι «η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για αυξήσεις στους δικαστές είναι άμεση και ξεκάθαρη συναλλαγή».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε «ντροπή» τις κατηγορίες για συναλλαγή. Για τη βόμβα κατά της κυρίας Τσατάνη εξέφρασε τυπικά τη στενοχώρια του. Ισως να επηρεάστηκε από την άποψη Βαξεβάνη ότι «επειδή η Τσατάνη κάνει δηλώσεις πως είναι στόχος, οι "τρομοκράτες" ή τρομοκράτες, μαθαίνουν πως "χτύπησαν" και την Τσατάνη. Είναι ή όχι λογικό να επιχειρήσουν να αναβαθμίσουν εκ των υστέρων την επιχείρησή τους δηλώνοντας τιμωροί της Τσατάνη; Η εκ των υστέρων αναβάθμιση μπορεί να συμπληρωθεί με αναλύσεις για τη "διεφθαρμένη Τσατάνη" και όλα τα σχετικά. (...) Για να το πούμε πιο πρακτικά, όποιος και αν είναι ο στόχος της βόμβας, όποιος και αν την έβαλε, αυτός που βολεύεται είναι η Τσατάνη».

Η προκήρυξη των «Πυρήνων της Φωτιάς» πράγματι μιλά για την Τσατάνη «μέλος του παραδικαστικού κυκλώματος», η οποία «εξαφανίζει δικογραφίες που θίγουν τα συμφέροντα της επιχειρηματικής και πολιτικής μαφίας (με το αζημίωτο βέβαια)». Η συνέχεια της προκήρυξης μοιάζει με copy paste από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Κουτί της Πανδώρας» (ιδιοκτησίας Βαξεβάνη) με τίτλο «Ποια είναι η αξιότιμη εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη». Σε αυτό, όπως και στην προκήρυξη, αναφέρονται οι υποθέσεις Βγενόπουλου, Μεϊμαράκη και εξοπλιστικών και Βατοπαιδίου, επίσης η σχέση του συζύγου και της κόρης της με τη ΝΔ. «Πρόκειται για μια εισαγγελέα, το όνομα της οποίας εμπλέκεται σε σοβαρές υποθέσεις τις οποίες φρόντιζε να χειρίζεται με... ιδιαίτερο τρόπο» έγραφε το «Κουτί της Πανδώρας» στις 7 Μαρτίου 2016.         

Παράγοντες που ασχολούνται σε βάθος με το φαινόμενο της τρομοκρατίας αξιολογούν το χτύπημα αυτό ως πολύ σοβαρό καθώς εκτιμούν ότι «γεννιέται κάτι καινούργιο. Εχουμε επανεκκίνηση της τρομοκρατίας με μια αξιόμαχη οργάνωση, η οποία προσανατολίζεται σε ενέργειες που παρεμβαίνουν στις πολιτικές εξελίξεις όπως η 17Ν».

Ως ωμός εκβιασμός και δράση παρακρατικών κύκλων ερμηνεύεται η διαρροή των e-mail για την εξωσυζυγική σχέση ανώτατου δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Πέμπτη το βράδυ, παραμονή της κρίσιμης διάσκεψης της Ολομέλειας από την οποία θα κρινόταν η συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Η απόφαση ματαιώθηκε για τρίτη φορά και, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προηγούμενες συνεδριάσεις ο εν λόγω δικαστής, ο οποίος θεωρείται υψηλότατου κύρους, αντιτάχθηκε με ατράνταχτα επιχειρήματα στον πρόεδρο του δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου και στην εισήγηση περί συνταγματικότητας του νόμου. Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση υποκλοπής e-mail και συνομιλιών. Τον Απρίλιο διέρρευσαν στα WikiLeaks συνομιλίες του Πόουλ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Χίλτον, και πολλά δάχτυλα έδειξαν τότε προς την κατεύθυνση της ΕΥΠ. Και τον Μάιο του 2015 ξέσπασε πολιτική θύελλα όταν διέρρευσαν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, τα οποία κατά την κυβέρνηση ήταν «επιλεγμένα ώστε να εμφανίζεται μια εικόνα "κατάρρευσης"» όσο κρατούσαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στοχευμένες επιθέσειςΗ κυβέρνηση πιέζεται από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι διογκώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών, από τους εταίρους για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και από τους δικούς της ατυχείς χειρισμούς στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε επίθεση σε υψηλά ντεσιμπέλ και ύβρεις πεζοδρομίου από τους Κασιδιάρη και Νικολόπουλο.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. "Ξιφίρ-Φαλέρ!"
    https://www.google.gr/search?q=images+premonitions+of+civil+war&rlz=1C1AOHY_elGR709GR709&biw=1422&bih=938&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj4teLBteHPAhWBvRoKHcelB3UQsAQIGQ&dpr=0.9

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπα...θα πηραν οι αμερικανοι φραγκα απο τον σαουντ αλ-σαουντ γνωστο βασηλια της σαουντ @ κομπανυ και φαινεται, ειπαν να λαδωσουν το γκρετσια μεσω του Λορντ Μπαρουφ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.