11/10/16

Πειραιάς: κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας

Βυθούλκας Διονύσης  
Με πυρήνα το Bluegrowth, φορέα ανάδειξης startup επιχειρήσεων
Αντίστροφη μέτρηση για το κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με «πυρήνα» το Bluegrowth, τον φορέα ανάδειξης start up επιχειρήσεων με αντικείμενο τη θαλάσσια οικονομία και έδρα τον Πειραιά.
Συναντήσαμε τα στελέχη του Bluegrowth σε ένα νεοκλασικό κτίριο της οδού Κανθάρου, στο κέντρο του Πειραιά. Για πολύ καιρό έμενε ανεκμετάλλευτο, ωστόσο βρέθηκε ο τρόπος να λειτουργήσει μέσω του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Πειραιά για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα κ. Πέτρου Κόκκαλη και, αφού έγιναν οι απαραίτητες επισκευές, έγινε το «μαιευτήριο» νέων ιδεών σχετικά με τη γαλάζια οικονομία.
Οπως μας έλεγαν, το Βluegrowth «γεννήθηκε» πριν από δύο χρόνια ως μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη startup επιχειρήσεων που το αντικείμενό τους σχετίζεται με τη γαλάζια οικονομία, αλλά πλέον μετά από δυο χρόνια δραστηριοποίησης και με βάση το διαρκές αυξημένο ενδιαφέρον άλλων φορέων και επιχειρήσεων να συνδράμουν στο έργο τους αποφασίστηκε να περάσουν στο επόμενο βήμα και να γίνει μια μόνιμη βάση που θα αποτελέσει αφορμή για την προσέλκυση στον Πειραιά ατόμων που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία γύρω από τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την αλιεία, τη διαχείριση υδάτινων πόρων και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.
Ηδη βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς, όπως επιμελητήρια, ενώσεις πλοιοκτητών, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά., ενώ παράλληλα υπάρχει και συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σχέδιο για τη σύσταση του μεγάλου, σύγχρονου Κέντρου Επιχειρηματικότητας. Σημειώνεται ότι κατά την παρουσίαση του πλάνου ανάπτυξης του Πειραιά, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), είχε ειπωθεί ότι στόχος είναι η πόλη να αναδειχθεί ως «έξυπνη» με ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους επισκέπτες, τις επιχειρήσεις κ.λπ., προσελκύουν τους νέους και δημιουργούν νεοφυείς επιχειρήσεις.
Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Κόκκαλης είχε μιλήσει στο διήμερο φόρουμ Επιχειρήσεων και Επιστημών για τη Γαλάζια Ανάπτυξη που διοργάνωσε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Αμβούργο της Γερμανίας και στην ομιλία του αναφέρθηκε στον θεσμό «Bluegrowth», που υλοποιείται στον Δήμο Πειραιά, έχοντας επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ανέδειξαν τις καινοτόμες ιδέες τους για την ενίσχυση της θαλάσσιας οικονομίας.
Οπως είχε τονίσει: «Στον Πειραιά μια τολμηρή νοοτροπία εκκίνησης διαμορφώθηκε πριν από δύο χρόνια. Το πρόγραμμα επώασης νέων βιώσιμων επιχειρηματικών ιδεών Bluegrowth (http://www.bluegrowth.gr/) με συνεργασία της Aephoria (http://www.aephoria.net/) και του Δήμου Πειραιά. Στον Πειραιά λειτουργούμε σε αυτό το ίδιο μήκος κύματος ιδεών υποστηρίζοντας τις ομάδες (startups) που τολμούν και επιχειρούν. Οι επιχειρηματικές ιδέες τους εισάγονται στην κυψέλη του δικτύου Aephoria, ένα πρόγραμμα εκκόλαψης που βασίζεται στο τρίπτυχο άνθρωποι - πλανήτης - κέρδος. Στα δύο χρόνια λειτουργίας του, το δίκτυό μας έχει εκπαιδεύσει 50 και πλέον ομάδες και έχει στηρίξει με τις υπηρεσίες του τα τελευταία δύο χρόνια του Bluegrowth 12 startups που πλέον έχουν δημιουργήσει τις πρώτες νέες θέσεις εργασίας, εκπληρώνοντας και έναν από τους τους βασικούς σκοπούς του διαγωνισμού καινοτομίας Bluegrowth».
Εν τω μεταξύ, στις 15 Οκτωβρίου 2016 λήγει η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για τον 3ο διαγωνισμό για καινοτόμες ιδέες γύρω από τη θαλάσσια οικονομία του Bluegrowth, και όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μπορεί να το κάνει συμπληρώνοντας τα στοιχεία του στο http://bluegrowth.gr/account.
Επίσης από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου και για περίπου έναν μήνα βρίσκεται στον Πειραιά τριμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον οργανισμό SAP όπου πρόκειται να αναπτύξει στρατηγικές ανάπτυξης και επέκτασης του Bluegrowth για τα επόμενα χρόνια, αλλά παράλληλα μια άλλη ομάδα από τον ίδιο φορέα θα συνεργαστεί με τους ανθρώπους της «Οργάνωσης Γη» (http://www.organizationearth.org) για την πρόσφατη πρωτοβουλία «Earth Refugee», ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη των προσφύγων.
Επιπροσθέτως, οι άνθρωποι του Bluegrowth αναμένεται στις αρχές του επόμενου μήνα να παρουσιάσουν το σχήμα «Στρατηγίς» (https://strategis-cluster.com/), το οποίο θα είναι η δημιουργία ενός παγκοσμίου τάξεως Maritime ICT cluster  που σχετίζεται με τη γαλάζια οικονομία και τη σύγχρονη τεχνολογία. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και ο Δήμος Πειραιά.
To Bluegrowth όμως θα ταξιδέψει και εκτός Πειραιά με πρώτο σταθμό την Πάτρα ενώ αναμένεται να βρεθεί και στην Κρήτη. Οπως έγινε γνωστό, «στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας / Global Entrepreneurship Week, o Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Δυτικής Ελλάδας και η ESYNE / Hellenic Associations of Young Entrepreneurs, σε συνεργασία με την Aephoria.net, διοργανώνουν στην Πάτρα τον διαγωνισμό καινοτομίας στη θαλάσσια οικονομία  "BlueGrowth - Patras Competition". Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις πρωτότυπες ιδέες γαλάζιας επιχειρηματικότητας, έτσι ώστε να εξελιχθούν, να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση».
Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό μέχρι την Τρίτη 1η Νοεμβρίου στέλνοντας e-mail στο bluegrowth@aephoria.net με τίτλο «Bluegrowth Patras». Οι επικρατέστερες ομάδες θα ανακοινωθούν το Σάββατο 12  Νοεμβρίου.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.