14/10/16

Μια ιστορία δύο χωρών: Η άνοδος της δημαγωγίας στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ


Τα τελευταία χρόνια η άνοδος της δημαγωγίας έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο έχοντας πάρει τη μορφή εθνικιστικών κινημάτων, αντίθεσης στην παγκοσμιοποίηση και ίσως και κάτι πιο δυσοίωνο, την άνοδο συγκεκαλυμμένων απειλών κατά των μειοψηφιών. Παρότι κάτι τέτοιο συμβαίνει πρακτικά σε όλες τις χώρες του κόσμου, θα περιοριστώ στη σύγκριση των δύο χωρών που ξέρω καλύτερα: την Ελλάδα, στην οποία γεννήθηκα και τις ΗΠΑ, όπου ζω τα τελευταία 47 χρόνια. Το εκλογικό σώμα και των δύο χωρών έχει δείξει ανυπολόγιστη ανωριμότητα με διαφορά ενός έτους. Το 2015, οι Έλληνες εξέλεξαν ένα δημαγωγό για Πρωθυπουργό τους. Το 2016, οι Ρεπουμπλικάνοι Αμερικανοί εξέλεξαν ένα δημαγωγό για προεδρικό υποψήφιο.
Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές σε αυτά τα παραδείγματα; Τι ήταν αυτό που πυροδότησε την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στο υψηλότερο αξίωμα στην Ελλάδα και του Ντόναλντ Τραμπ στην υψηλότερη θέση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σε μια χρονιά εθνικών εκλογών; Υπάρχει κάποια κοινή εξήγηση πίσω από τα γεγονότα; Μπορεί να βρει κάποιος μια κοινή αιτία για την άνοδο της δημαγωγίας στις χώρες της Δύσης στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα;
Η απάντηση είναι «ναι». Αυτά τα φαινόμενα, και οι άμεσα συνδεδεμένες με αυτά πολιτικές τους διαστάσεις, κυρίως η άνοδος των εθνικιστικών κομμάτων, έχουν μια πάρα πολύ γνωστή αιτία: την παγκοσμιοποίηση. Στην πιο απλή μορφή της, η παγκοσμιοποίηση είναι η σχετικά εύκολη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από λιγότερο ανεπτυγμένες προς τις πιο ανεπτυγμένες χώρες, και η μετακίνηση κεφαλαίων από υψηλόμισθες σε χώρες σε χαμηλόμισθες χώρες, σε αναζήτηση της ελαχιστοποίησης του κόστους της παραγωγικής διαδικασίας.

Για τη συνέχεια  ΗP

6 σχόλια:

  1. Ενδιαφερον αρθρο,μονο που στο τελος μας τα χαλαει λιγο.Αντιλαμβανομαι,οτι το HP,ειναι εδω και χρονια συστημικο μεσο,αλλα,ν αναφερεται στις Αμερικανικες εκλογες και να μην κανει κουβεντα για την Χιλαρι και το ποσο κοντα ειμαστε σε ΠΠ,ειναι ανεπιτρεπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο είναι επιεικώς αφελές στα περί της συγκριτικής της δημαγωγίας Τσίπρα και Τράμπ, πλέον φυσικά της κλασσικής προώθησης του σάπιου προιόντος της παγκοσμιοποίησης.

    Αύτη κατά τον πεφωτισμένο είναι απλώς έως εξαιρετικά απλώς "η σχετικά εύκολη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από λιγότερο ανεπτυγμένες προς τις πιο ανεπτυγμένες χώρες, και η μετακίνηση κεφαλαίων από υψηλόμισθες σε χώρες σε χαμηλόμισθες χώρες".

    Ω Παράδεισε που σε πολεμάνε αδίκως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. HP ειναι(συστημικο μεσο),λογικο να γραφει τετοια αρθρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η συγκριση του κομμουνιστη και λαθρολατρη Τσιπρα με τον πατριωτη Τραμπ, απευθυνεται σε ηλιθιους καταναλωτες του σανου, που παρεχουν αφθονως οι "Οχετοι Μαζικης Αποβλακωσης", οι, κατ΄ευφημισμον, καλουμενοι Μ.Μ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και όπως έλεγε και ο Γκας Πορτοκάλος, στο έργο «Γάμος αλά Ελληνικά»: ... apples to oranges, there you go!!!

    Εμείς - οι καψεροί - που γεννήθκαμαν και ζούμε στο Ελλαδιστάν, ΜΟΝΟ «υψομετρικές διαφορές» μπορούμε να διακρίνουμε, τουλάχιστον από τα τηλεοπτικά προεκλογικά debate όπως π.χ. ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα (???,?? εκ.) και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (???,?? εκ.) (*), (χωρίς σκηνοθετικές καμερο-μαϊμουδιές... χαχαχα!) (GR), καθώς και ανάμεσα στην Hillary Clinton (162,56 εκ.) και τον Donald Trump (190,50 εκ.) (USA).

    (*) sorry αλλά στο Ελλαδιστάν, το ύψος του καθενός μας, προστατεύεται από το «ιατρικό απόρρητο»... χαχαχα!

    Τώρα ξέρουμε τι θα ψηφίσει το πρώην αφεντικό (συνιδρυτής και αρχισυντάκτης) της HuffPost (HP) Arianna (Στασινοπούλου) Huffington (νατουραλιζέ Αμερκάνα), που αρέσκεται μαζί με τους συνεργάτες της να κάνουν... άστοχες συγκρίσεις, όπως π.χ. πριν καιρό (160403) είχε η ίδια χαρακτηρίσει τον Donald Trump... «παλιάτσο» (“buffoon”) και «επικίνδυνο», συγκρίνοντάς τον μάλιστα με τον Βορειο-Κορεάτη Kim Jong-Un. Βέβαια του «την φύλαγε» η Arianna του τωρινού υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για την Προεδρία των ΗΠΑ, όταν ο Donald (@realDonaldTrump) πριν 4 χρόνια (120828 @ 07:54 AM) την είχε «καρφώσει» με ένα... «φονικό» tweet: «η @ariannahuff είναι μη-ελκυστική (άσχημη) τόσο εντός όσο και εκτός. Κατανοώ πλήρως γιατί ο πρώην σύζυγός της την άφησε για έναν άνδρα· πήρε μια καλή απόφαση (ο - κατά δήλωσίν του - bisexual Michael Huffington)».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://theantimedia.org/huffington-post-journalist-fired-and-scared-for-life-after-questioning-hillarys-health/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.