23/10/16

Ερντογάν: Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε προς την Αλ Μπαμπ στη Συρία - Συνεχίζονται οι τουρκικές επιχειρήσεις

Οι τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν προς την Αλ Μπαμπ στη Συρία, πόλη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να διώξει τζιχαντιστές και κούρδους μαχητές από το έδαφος κοντά στα σύνορά της. 
«Είμαστε υποχρεωμένοι, θα πάμε εκεί» είπε αναφερόμενος στην Αλ Μπαμπ. «Πρέπει να προετοιμάσουμε μία περιοχή που έχει καθαριστεί από τον τρόμο» σημείωσε.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία κατά των τζιχαντιστών και των κούρδων μαχητών συνεχίζονται. Ο στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις τελευταίες 24 ώρες επλήγησαν 70 στόχοι του PKK και του YPG, καθώς και 52 στόχοι του Ισλαμικού Κράτους.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Κύριε Καλεντερίδη αν μου επιτρέπεται, μερικές σκέψεις για τη κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή.

    1. Αυτό που είπε ο Ερντογάν είναι πιθανότατα μπλόφα/αντιπερισπασμός, εσείς εάν σχεδιάζατε να επιτεθείτε κάπου θα βγαίνατε να πείτε ανοικτά "θα κάνω επίθεση ΕΚΕΙ";

    2. Δυστυχώς ο Κουρδικός διάδρομος μπορεί να ανακοπεί όχι μόνο με κατάληψη της Al Bab αλλά και με επίθεση προς Tall Rifat και προς το ανατολικό Χαλέπι, πράγμα που θα έκανε πραγματικότητα ξανά την ένωση και από Βορρά με τις περιοχές που έχει ακόμα ο FSA. Επίσης με αυτή τη κίνηση θα αποκόπτονταν οι όποιες δυνάμεις του Afrin προωθήθηκαν προς Al Bab, με καταστροφικές για αυτούς συνέπειες.

    3. Κατά την άποψη μου δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα στη Συρία εάν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ Κούρδων και της Κυβέρνησης όπως υπάρχει και στο Ιρακ.
    Είναι τέτοια η φύση του εχθρού που ακόμη και αν η Ράκκα και η Μοσούλη γινόντουσαν αντίστοιχα οι Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Μέσης Ανατολής ο πόλεμος δεν θα σταματούσε, δεν υπάρχει λογική στην απέναντι πλευρά για να περιμένει κανείς συνθηκολόγηση.
    Ο μόνος τρόπος είναι με εκκαθάριση όλων των περιοχών, αλλά αυτό φυσικά προβλέπει μοίρασμα περιοχών και συνεργασία όπως στο Ιρακ και όχι αυτό που συμβαίνει τριγύρω από την Al Bab με τον Συριακό στρατό στα 10χλμ. και τους Κούρδους στα 20χλμ. και να μην κλείνουν έστω το πέρασμα και τον ανεφοδιασμό από τα Νότια της πόλης.
    Επίσης όσο δεν θα συνεργάζονται Κούρδοι και κυβέρνηση ο Ερντογάν θα ονειρεύεται την "απελευθέρωση" της Ράκκα και λογικό είναι αφού βλέπει μπροστά του έναν "κενό" διάδρομο κατά μήκος του Ευφράτη.

    4. Πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση για τις Κουρδικές δυνάμεις ο μόνος αγώνας δρόμου που θα έπρεπε να κάνουν είναι προς την Deir ez Zur, ώστε να σώσουν την πόλη και να έχουν κάνει το πρώτο βήμα για τη συνεργασία με τη Συριακή κυβέρνηση και άρα να κερδίσουν και την εύνοια της Ρωσίας.

    Μακάρι να διαψευσθώ αλλά δεν βλέπω θετικές τις εξελίξεις για τους Κούρδους και τη Συριακή κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββα, να θέσω κι εγώ έναν προβληματισμό. Η δημιουργία κράτους όλων των Κούρδων (Ιράκ-Ιράν-Τουρκία-Συρία) δεν ανατρέπει την συνθήκη της Λωζάνης που όλοι μας λέμε ότι πρέπει να τηρείται? Προσωπικά πιστεύω στην αυτοδιάθεση των λαών αλλά πέρα από το δίκαιο των Κούρδων, αυτό δεν δυναμιτίζει τις συνθήκες?? Και όταν καταρρεύσουν αυτές τότε δεν θα δοθεί έναυσμα στους Τούρκους να διεκδικήσουν και αυτοί τις "χαμένες τους πατρίδες" και τα σύνορα της καρδιάς τους όπως λέει ο Έρντο? Πιστεύω ότι εθνικό συμφέρον είναι η Τουρκία να είναι μια σταθερή χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν ξεσπάσει εμφύλιος στην Τουρκία αλα Συρία και να έχουμε χιλιάδες πλέον Τούρκους πρόσφυγες. Το σχέδιο διαμελισμού της Τουρκία, που πολλοί εύχονται, θα είναι μπουρλότο για την περιοχή μας. Νομίζω η καλύτερη λύση είναι σταθερότητα στην Τουρκία, ευρωπαϊκή προοπτική και φυσικά να της κοπεί η όρεξη για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτά πιστεύω θα γίνονταν μόνο αν η Τουρκία έμπαινε στην Ε.Ε., πράγμα μάλλον αδύνατο προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.