13/10/16

FT : Η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει το οικονομικό modus operandi για να επιτύχει το επίπεδο ζωής του ανεπτυγμένου κόσμου που θέλει να διατηρήσει.

Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν περιορίζονται στο ότι έχει ένα πολύ άκαμπτο νόμισμα. Τα θετικά μακροοικονομικά νέα επισκιάζονται από το δυσθεώρητο χρέος και τις διαρθρωτικές αδυναμίες.
Η κοινή πεποίθηση που διαμορφώνεται μετά από αναρίθμητες συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος είναι πως όσο πιο σκληρό αποδειχθεί το Brexit, τόσο πιο φτωχοί θα είναι οι Βρετανοί και τόσο ασθενέστερο θα είναι το νόμισμα τους.
Τουλάχιστον αυτό είναι πιο εύκολο από το να είσαι αναγκασμένος να οδηγήσεις χαμηλότερα τους μισθούς.
Η Ελλάδα, άλλη μια χώρα που δέχτηκε χτύπημα όταν ανακάλυψε πως είναι πιο φτωχή από ότι νόμιζε, θα μπορούσε να νιώθει φθόνο για τον σταθεροποιητικό αντίκτυπο της αποδυναμωμένης στερλίνας.
Θα ήταν κατανοητό, αλλά τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερα από το ότι έχει ένα πολύ άκαμπτο νόμισμα.
Τα τελευταία νέα για τη χώρα ήταν ευχάριστα. Η Citigroup, η τράπεζα που εφηύρε τον όρο «Grexit», δημοσίευσε σημείωμα τον περασμένο μήνα με το οποίο απέσυρε τον όρο, υποστηρίζοντας πως η πολιτική κατάσταση είναι λιγότερο τεταμένη από ότι τις ημέρες της κρίσης του 2015.

Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να εκταμιεύσουν την τελευταία δόση από το πρόγραμμα διάσωσης, κρίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει και τα 15 προαπαιτούμενα.
Υπάρχουν φωτεινά σημεία και σε μακροοικονομικό επίπεδο. Η απόδοση του 10ετους κρατικού ομολόγου βρίσκεται τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το Φεβρουάριο, αλλά παραμένει ακόμα στο 8,4%. Οι μετοχές στο Χ.Α. έχουν ενισχυθεί 25%. Ενδεχομένως τα ράλι αυτά να είναι δικαιολογημένα. Η χρεοκοπία είναι λιγότερη πιθανή, μετά από την συμφωνία του καλοκαιριού για διατήρηση του κόστους χρηματοδότησης της Ελλάδας κάτω από το 20% του ΑΕΠ.
Αυτό που είναι πιο δύσκολο να πιστέψει κανείς είναι πως πίσω από όλο αυτό το παζάρι βρίσκεται μια οικονομία που είναι σε θέση να αναπτυχθεί στο κοντινό μέλλον. Η χώρα βρίσκεται σε μια τόσο μνημειώδη κρίση που είναι λογικό να την κατατρέχουν οι μεγάλοι αριθμοί, όπως το χρέος των 284 δισ. ευρώ. Εξίσου ανησυχητικοί είναι και οι μικρότεροι όπως:
* Το 1 δισ. ευρώ της επένδυσης σε χρυσορυχείο που η κυβέρνηση μπλόκαρε για να ικανοποιήσει την αριστερή βάση της.
* Οι 1.580 ημέρες που χρειάζονται για να τεθεί νομικά σε ισχύ ένα συμβόλαιο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
* Το 50%, που είναι το ποσοστό είσπραξης φόρων σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
* Το κόστος εργασίας στη χώρα έχει πέσει κατά ένα τρίτο σε σχέση με την Γερμανία από το 2010, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. ναι...πολυ σοβαροι για να τους δινουμε σημασια...για την τουρκιά ουτε κουβεντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.