13/10/16

Εκλογές για τη Δούμα στη Ρωσία - 75% υπέρ της «Ενωμένης Ρωσίας»

Ο δρόμος του Πούτιν επιβεβαιώθηκε με συνταγματική πλειοψηφία
Robert Stelzl*, Horizons et débats (Ελβετία)
Στις 18 Σεπτεμβρίου, οι εκλογές διεξήχθησαν στη Ρωσία. Οι 450 θέσεις στην Κρατική Δούμα ανακατανεμήθηκαν σε μια γενικά τεταμένη περίοδο. 
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι εκλογές στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου αντιπροσωπεύουν μια τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση, δεδομένου των 12 ζωνών ώρας, των 110 εκατομμύρια ψηφοφόρων και των 90.000 εκλογικών τμημάτων. 
Σε ένα διεθνές κλίμα δυτικής προπαγάνδας εναντίον της Ρωσίας, που οφείλεται είτε στην Κριμαία, είτε στη Ντομπάς, είτε στη Συρία, είτε στον Edward Snowden είτε ακόμα στο Brexit, είναι ιδιαίτερα εκπληκτικό το γεγονός ότι οι χειρότερες επικρίσεις δεν έλαβαν χώρα αυτή τη φορά. 
Τι έχει συμβεί; 

Επιθετικό Άνοιγμα και Διαφάνεια πριν από τις εκλογές.
Μετά τις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των εκλογών της Ρωσικής Δούμας το 2011, επικεντρώθηκαν για την άψογη προετοιμασία των εκλογών του τρέχοντος έτους. Ήταν απαραίτητο να μην αφεθεί αμφισβήτηση για τη νομιμότητα αυτών των εκλογών σύμφωνα με τα πρότυπα που επικρατούν σε άλλες ανεπτυγμένες δημοκρατικές χώρες και το διεθνές δίκαιο. 

Για την παρακολούθηση των εκλογών, ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Sergei Narischkin, κάλεσε εγκαίρως τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κρατών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κρατών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ( CSTO), τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον πρόεδρο των κοινοβουλίων των κρατών της Mercosur (οικονομική κοινότητα που περιλαμβάνει διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής), τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας κλπ. Τελικά, πάνω από 1.000 εκλογικούς παρατηρητές ακολούθησαν την πρόσκληση να έρθουν στη Ρωσία. 

Ωστόσο, ο πιο σημαντικός παράγοντας νομιμοποίησης ήταν η ατμόσφαιρα εντός του πληθυσμού: ο τελευταίος σύλλαβε τις εκλογές αυτές ως ανοικτές και δίκαιες. 
Ενώ το 2011, σύμφωνα με το Κέντρο αναλύσεων Levada, μια ανεξάρτητη ρωσική ΜΚΟ κοινωνιολογικών ερευνών και μελετών, το 31% των ερωτηθέντων υποπτεύονταν εκλογική νοθεία, φέτος ήταν μόνο το 13%. Στη διάρκεια των φετινών εκλογών, 14 κόμματα κατάφεραν να εγγραφούν ως υποψήφιοι σε εθνικό επίπεδο  -περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού που καταγράφηκε το 2011. Το όριο για την είσοδο στη Δούμα μειώθηκε σημαντικά από το 7% στο 5 %. 

Φέτος όλες οι χάρες ή διευκολύνσεις για τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος είχαν σαφώς εξαλειφθεί. Η περίπτωση του ισχυρού κρατικού σύμβουλου της Δημοκρατίας της Γιακουτίας Αντρέι Μπορίσοφ (Ενωμένη Ρωσία) που δεν κατάφερε να εγγραφεί λόγω του ανεπαρκούς αριθμού έγκυρων υπογραφών υποστήριξης, παρατηρήθηκε σε όλη τη χώρα. Μη έχοντας λάβει καμία βοήθεια ή επιείκεια, ο Μπορίσοφ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. 
Τιμή και υποστήριξη της πατριωτικής πορείας του Πούτιν και όχι για τους "ευσεβείς πόθους" των δυτικών "δεξαμενών σκέψης".
Με το 54.28%, η «Ενωμένη Ρωσία» κέρδισε 140 έδρες και 203 άμεσες έδρες. Με 343 έδρες από τις 450 συνολικά, το προεδρικό κόμμα λαμβάνεται για πρώτη φορά μια συνταγματική πλειοψηφία με τα ¾ των εδρών. 

Μόνο οι κομμουνιστές, το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» και το «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας», του Ζιρινόφσκι, κατάφεραν επίσης να εισέλθουν στη Κρατική Δούμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, η σιωπή των συνήθως αντιρωσικών δυτικών μέσων ενημέρωσης είναι αρκετά περίεργη.
Αλλά καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν τόσο καθαρά την καλή διεξαγωγή των εκλογών αυτών, δεν υπήρξαν άλλοι ομιλητές για δηλητηριώδη σχόλια εκτός από την σύντροφο του Μπόρις Νέμτσοφv ή τη πολύ κλειστή λέσχη των υποστηρικτών των Pussy Riot. Η αποδοχή, ήδη πολύ οριακή, των οργανώσεων και των πολιτικών κόμματων που υποστηρίζεται από τη Δύση φαίνεται, μετά το κοινοβουλευτικό τέλος του Jablonko, τελεσίδικα τελειωμένη. 

Οι αυστηροί νόμοι σχετικά με τη διαφάνεια και την έλλειψη «επενδυτικών ευκαιριών»  -για να δημιουργήσουν αναταραχές και πορτοκαλί επαναστάσεις και όλα τα άλλα είδη "καλών  έργων" που αμείβονται υψηλά από τον κ Soros - απέτρεψαν οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση σε αυτές τις εκλογές. Αληθινά πρότυπα ενάντια στα "δυτικά πρότυπα". Και με αυτό τον τρόπο, οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας πραγματικής κοινωνίας των πολιτών μπορούσαν να εξελιχθούν με ησυχία.

Η πρωτοβουλία του Πούτιν για τη μεταρρύθμιση του νομικού συστήματος, η οποία επιταχύνθηκε από το 2011, είχε ως στόχο να διευκολύνει την υποψηφιότητα των κομμάτων στις εκλογές καθώς και η διαδικασία εγγραφής και ενθάρρυνε επίσης τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους. 

Περαιτέρω, η προεκλογική εκστρατεία ωφελήθηκε από τις εξαιρετικές οργανωτικές ικανότητες του υπαρχηγού της Προεδρικής Διοίκησης, Vyacheslav Volodin, έχοντας ήδη οργανώσει τις προεδρικές εκλογές του 2012 και τώρα τις εκλογές για τη Δούμα του 2016.

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συγκράτηση των διαφημιστικών μέσων.
Ακόμη και στη Μόσχα, δεν υπήρχαν αφίσες των διαφόρων κομμάτων. Η «Ενωμένη Ρωσία», εξήγησε τέτοια κατάσταση από τη τεταμένη οικονομική κατάσταση και επίσης διότι η σπατάλη χρημάτων για την εκλογή διαφήμιση δεν αντανακλά τη βούληση του εκλογικού σώματος. 
Πρόκειται για μια διαυγή και εμπνευσμένη προοπτική, ειδικά εάν παρατηρούμε την προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, όπου ο επίσημος προϋπολογισμός της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον είναι 250 εκατομμύρια δολάρια  -τροφοδοτημένος  από φημισμένες πηγές, όπως τις βιομηχανίες όπλων και τους Σαουδάραβες θεματοφύλακες των ιερών πόλεων της Μέκκα και της Μεδίνα-  για να μεταδώσει τις «δημοκρατικές αξίες», ή απλά για πληροφορήσει για την κατάσταση της υγείας της Χίλαρι Κλίντον. 

Η μεγάλη επιτυχία της «Ενωμένης Ρωσίας», αυτή τη φορά, επίσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι φέτος κάθε πολίτης με δικαίωμα ψήφου, είχε το δικαίωμα να εμφανιστεί στο εσωτερικό του κόμματός του, ως υποψήφιος σε μια απολύτως διαφανή διαδικασία επιλογής. Αυτό οδήγησε σε ένα μεγάλο αριθμό νέων υποψηφίων και εκλεγμένων βουλευτών. 
Ποτέ πριν, η σύνθεση της Δούμα δεν αντανάκλασε τόσο αντιπροσωπευτικά τον πληθυσμό, τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες και τα κοινωνικά στρώματα. 
Αυτό συνέβαλε επίσης σημαντικά στη νομιμοποίηση των εκλογών. 
Η ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα Ella Pamfilova, διεθνώς αναγνωρισμένη και άκρως σεβαστή στη Ρωσία, διεύθυνε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε ότι τα αποτελέσματα 9 εκλογικών τμημάτων (σε περίπου 90 000) έπρεπε να ακυρωθούν λόγω παρατυπιών  -ένα αποτέλεσμα που εμείς οι Αυστριακοί μπορούμε μόνο να φανταστούμε στα όνειρα μας, δεδομένου των προεδρικών εκλογών μας που απέτυχαν κατ 'επανάληψη.

Robert Stelzl, είναι ειδικός για τη Ρωσία στο "Ευρωπαϊκό Κέντρο Γεωπολιτικών Αναλύσεων της Βιέννης"

Μετάφραση από τα γερμανικά στα γαλλικά, Horizons et débats, Suisse.
Μετάφραση από τα γαλλικά στα ελληνικά, Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά, Ελλάς.

http://www.voltairenet.org/IMG/pdf/HD_22_2016.pdf

2 σχόλια:

  1. Θα ηταν ενδιαφερον,να γραφτει και ενα αρθρο για τις Αμερικανικες εκλογες.Η Χιλαρι,ηταν αυτη που κατηγορουσε την Ρωσια για νοθεια το 2011,χωρις στοιχεια.ΤΩρα ομως,το wikileaks,εχει αποδειξει με στοιχεια,την νοθεια που εγινε,για να μην παρει το χρισμα ο Σαντερς,αλλα η ΚΙλλαρυ.Και ποιος ξερει τι προκειται να γινει στις εκλογες τον επομενο μηνα.Αν και απ οτι δειχνει ο Τραμπ θα χασει μονος του,μ αυτα που λεει και κανει.ΚΑι να μην ξεχναμε και τον ρολο των ΜΜΕ και την σχεση τους με την Κλιντον.Ασχολιουνται πιο πολυ με το τι ειπε για μια γυναικα ο Τραμπ(λες και εκλεγουν Παπα και οχι προεδρο,βεβαια φταινε και οι Ρεπουμπλικανοι,που ελεγαν τα ιδια για τον Κλιντον), η με την Ρωσια(παλι χωρις στοιχεια) και την υποτειθεμενη αναμειξη της στις εκλογες.

    Τελος,καποιοι προσπαθουν να μας πεισουν οτι υπαρχουν σοβαρα οικονομικα προβληματα στην Ρωσια,τοτε γιατι πηρε τοσο μεγαλο ποσοστο ο Πουτιν.Νοθεια σιγουρα δεν μπορουν να επικαλεστουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε σχεση παντως με τα ποσοστα του κομματος ενωμενη Ρωσια να υπενθυμισω οτι απο τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισε μονο το 48% σε ολη τη χωρα και στη Μοσχα και την Αγια πετρουπολη (17 εκατομμυρια και η δυο μαζι) ψηφισε το 1/3 των εγγεγραμμενων ψηφοφορων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.