4/11/16

ΗΠΑ: Ο Αλ-Μπαγκντάντι χάνει των έλεγχο των μαχητών του στη Μοσούλη

«Διαβάζοντας» το μήνυμα του «χαλίφη»
Βαγδάτη 
Απόπειρα του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι να «συγκρατήσει» τους τζιχαντιστές στο μέτωπο της Μοσούλης «βλέπουν» οι ΗΠΑ πίσω από το ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον αυτοαποκαλούμενο «χαλίφη». Ο Αλ-Μπαγκνάντι χάνει τον έλεγχο των μαχητών του, λέει ο εκπρόσωπος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν διακρίνοντας επίσης εσωτερικές συγκρούσεις στο Ισλαμικό Κράτος.
Στο μήνυμα με το οποίο ο Αλ-Μπαγκντάντι έσπασε τη σιωπή του που κράταγε έναν χρόνο κάλεσε τους τζιχαντιστές να αγωνιστούν μέχρι τέλους, να γίνουν «μάρτυρες» για να υπερασπιστούν τη Μοσούλη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την όλο και πιο πιεστική πολιορκία των ιρακινών δυνάμεων.

Το μήνυμα «είναι αρκετά σαφές πως αποτελεί μια προσπάθεια του [αρχηγού του] Ισλαμικού Κράτους να επικοινωνήσει με τους μαχητές του» έκρινε ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, μιλώντας από τη Βαγδάτη.

Το γεγονός αυτό «πιθανόν δίνει μια σαφή ένδειξη ότι οι δυνατότητές του να διοικεί τους μαχητές του και να επικοινωνεί με αυτούς έχουν μειωθεί σημαντικά» συνέχισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διεθνής συνασπισμός έχει ενδείξεις κατά τις οποίες υπάρχουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη «οι οποίοι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ή αποπειρώνται να διαφύγουν» και η εξτρεμιστική οργάνωση έχει «εκτελέσει» μαχητές της που λιποτάκτησαν.

Ο Ντόριαν υποστήριξε ότι το μήνυμα του Μπαγκντάντι αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο ηγέτης των τζιχαντιστών απαιτεί από τους άντρες του να μην «μάχονται μεταξύ τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, επικαλούμενος μετάφραση στα αγγλικά του απομαγνητοφωνημένου μηνύματος.

«Αυτό είναι κάτι που λέει ένας αρχηγός, ο οποίος οδεύει να απολέσει τον έλεγχο» των ανδρών του, πάντως «δεν πιστεύουμε ότι θα έχει αποτέλεσμα», προσέθεσε ο Αμερικανός συνταγματάρχης.

Οι τζιχαντιστές δυσκολεύονται πλέον να κρατήσουν τη Μοσούλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του βόρειου Ιράκ που είχαν καταλάβει τον Ιούνιο του 2014 κι από όπου ο Μπαγκντάντι είχε ανακηρύξει την ίδρυση του «χαλιφάτου» του.

Δεκάδες χιλιάδες ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί, αλλά και Κούρδοι πεσμεργκά, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τη 17η Οκτωβρίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.