29/11/16

Σενέρ σε Ακιντζί: Μουσταφά, δεν είσαι εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων

Ο αξιωματικός, ο λοχίας και οι δεκανείς
του Σενέρ Λεβέντ
Τι είναι αυτή η διάσκεψη την οποία αποκαλείς πενταμερή μαζί με τον Τσαβούς;
Στην Ελβετία σού είπαν δεν γίνεται. Ενώ εσύ ακόμα προκαλείς δυσκολίες..
Είσαι και εσύ πλέον ένας υπάλληλος της Τουρκίας, Μουσταφά. Όπως οι άλλοι που πέρασαν από τη ζωή μας και ήταν μόνο ένα κόμμα. Δεν είσαι εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων. Καθόλου δεν είσαι ο ηγέτης τους. Κάνεις ό,τι πει η Τουρκία. Παίρνεις τις οδηγίες σου από την Άγκυρα και όχι από τον λαό σου. Σου φάνηκε γλυκιά η καρέκλα στην οποία κάθεσαι.
Θα μπορούσες να καθίσεις άλλα εκατό χρόνια. Κοίτα ποιοι σε χειροκροτούν τώρα. Εκείνοι που θέλουν προσάρτηση με την Τουρκία. Ένας Τσαβούς λοχίας που έρχεται από την Άγκυρα σου δίδει οδηγίες σαν σε έναν δεκανέα. Και χάλασες το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία μόλις ο τσαούσης λοχίας αυτός σου είπε «χάλασέ το». Εσύ είσαι δεκανέας. Εκείνος είναι λοχίας. Και σου έφερε τα χαιρετίσματα του αξιωματικού. Η πίεσή σου διορθώθηκε μέσα σε μια μέρα. Πέρασε ο πονοκέφαλος. Μας λες και εσύ αυτά που σου είπε ο λοχίας. Στέλνεις μήνυμα στον Νίκο: «Πενταμερής ή τίποτα!» Κλότσησες ενσυνείδητα την ευκαιρία που μας παρουσιάστηκε και τώρα μας παραμυθιάζεις ακόμα λέγοντας «να μην χάσουμε την ευκαιρία».
Δεν έφυγε η ελληνοκυπριακή πλευρά από το τραπέζι. Εσύ έφυγες.
Δεν είναι ο Νίκος που πήγε για κρίση. Εσύ ήσουν. Δεν βλέπω αυτά που γράφουν οι πατριδοκάπηλοι δημοσιογράφοι. Βλέπω αυτά που γράφουν οι δημοσιογράφοι, των οποίων η καρδιά χτυπάει πραγματικά για την ειρήνη.
Κοίτα, ιδού ο αγαπητός μου φίλος Γιώργος Κασκάνης. Που μέχρι σήμερα δεν επέδειξε καμία εχθρότητα προς εσένα. Μέχρι σήμερα επέκρινε πάντα τη δική του πλευρά, λυπόταν ακόμα και όταν σε επέκρινα στην εφημερίδα «Πολίτης» και ανησυχούσε λέγοντας «αμάν να μην πλήξουμε τη λύση και την ειρήνη».
Αλλά κοίτα πώς απογοητεύτηκε όταν είδε αυτά που συνέβησαν στην Ελβετία, λέει. Έψαχνες αφορμή, λέει, για να σηκωθείς και να φύγεις από εκείνο το τραπέζι. Και τα μεσάνυκτα ησύχασες επιτέλους όταν αναποδογυρίστηκε το τραπέζι. Κορόιδεψες, λέει, εκείνους που μαζεύτηκαν στο γήπεδο της Τσετίνκαγια για να φωνάξουν για τη λύση και την ειρήνη. Γιατί; Μήπως επειδή ο λοχίας σού είπε «να χαλάσεις αυτό το τραπέζι και να επιστρέψεις»;
Γιατί τους κατηγορείς επειδή θέλησαν να δουν την τελική μορφή του εδαφικού και του χάρτη στο τραπέζι; Αν ήμουν στη θέση του Νίκου, θα έκανα και εγώ το ίδιο πράγμα. Αν ήσουν εσύ, μήπως δεν θα το έκανες; Εσύ πήρες το έδαφος και εκείνος το κράτος. Εσύ θα του δώσεις έδαφος και εκείνος θα σου δώσει κράτος. Γιατί να σου δώσει το κράτος πριν να δει τι θα δώσεις; Επιπλέον, το έδαφος που ζητά δεν είναι δικό σου. Δικό του είναι. Και, κατά τη γνώμη μου, ανήκει σε όλους μας. Όλο ανήκει στους Κυπρίους.

Τι είναι αυτή η διάσκεψη την οποία αποκαλείς πενταμερή μαζί με τον Τσαβούς; Στην Ελβετία σού είπαν δεν γίνεται. Ενώ εσύ ακόμα προκαλείς δυσκολίες στην υπόθεση. Σώνει και καλά θα τους επιβάλεις τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Δεν τις δέχονται. Ούτε εγώ τις δέχομαι. Επιπλέον, έστω και αν τις αποδεχθεί ο Νίκος, δεν θα τις αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή κοινότητα. Μήπως η πρόθεσή σου είναι να βγάλεις από την κάλπη ένα «ναι» και ένα «όχι» όπως προηγουμένως; Μήπως είναι να ανοίξεις τον δρόμο της Τουρκίας όπως ο Ταλάτ; Βάλε τελεία εδώ. Είσαι ένας υπάλληλος της Τουρκίας πλέον, Μουσταφά. Υπηρέτης της Άγκυρας. Μόλις είπες 28% κ.λπ. στο εδαφικό, ο Τσαβούς σού τράβηξε το αφτί. Σάστισες πώς να φύγεις από το τραπέζι. Έκανες αφορμή γι’ αυτό τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν στον βορρά. Και έφυγες. Και ύστερα ξάπλωσες και κοιμήθηκες. Άφησες στον Μπαρίς να μας πει τα παραμύθια περί μαξιμαλισμού. Και εσύ λες ότι «η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει τον δρόμο της». Και η Άγκυρα λέει «θα γίνει επαρχία και θα συνεχίσει τον δρόμο της». Κατάλαβες; Υπέβαλαν αυτό το ερώτημα στον Τσαβούς τα κόμματά μας που συναντήθηκαν μαζί του; Ή μήπως απάντησαν «ο Αλλάχ μαζί σου» στον χαιρετισμό του αξιωματικού που τους έστειλε χαιρετίσματα λέγοντας «ο Αλλάχ μαζί σου»;

Εσύ είσαι δεκανέας. Εκείνος είναι λοχίας. Το φταίξιμο είναι των Ελληνοκυπρίων; Αν δεις τον αξιωματικό, να είσαι λογικός. Να μην είσαι μαξιμαλιστής!

 Εφημερίδα Πολίτης

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Ο Σενέρ Λεβέντ γεννήθηκε το 1948 στην Λευκωσία, όπου και ολοκλήρωσε την δημοτική και μέση εκπαίδευσή του. Το 1969 μετέβη στην Σοβιετική Ένωση για να σπουδάσει δημοσιογραφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ στην Μόσχα. Αποφοίτησε το 1975 αποκτώντας τον τίτλο «μάστερ». Από το 1979 μέχρι το 1990 διατέλεσε διευθυντής σύνταξης σε διάφορες εφημερίδες στην Κύπρο. Εργάστηκε στις εφημερίδες "Söz", "Kıbrıs Postası" και "Ortam". Το 1990 μετέβη ξανά στην Μόσχα ως διαπιστευμένος ανταποκριτής. Το 1997 επαναπατρίστηκε και εξέδωσε την εφημερίδα "Avrupa". Από το 2001 εκδίδει την εφημερίδα "Afrika".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.