24/11/16

Νίκος Αναστασιάδης: Δεν πάμε σε πολυμερή χωρίς επίλυση του εδαφικού

Νίκος Αναστασιάδης: Δεν πάμε σε πολυμερή χωρίς επίλυση του εδαφικού
Σε διακαναλική συνέντευξη που αρχίζει σε λίγα λεπτά(σ.σ. στις οκτώ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει το λαό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα για το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η διαπραγμάτευση στο Μον Πελεράν για το εδαφικό.  
Παρά την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μον Πελεράν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε απόψε την αποφασιστικότητά του, με σεβασμό πάντα στις εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος.
Στην αρχική του τοποθέτηση στο πλαίσιο διακαναλικής συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως δεν είναι επιθυμία του να εμπλακεί «στην όποια λογική επίρριψης ευθυνών, όμως την ίδια ώρα και δεν θα αφήσω αναπάντητους ισχυρισμούς που θέλουν την ευθύνη της αποτυχίας να βαραίνει την ε/κ πλευρά».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως είπε, παρέθεσε τα γεγονότα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το εδαφικό που δεν οδήγησαν τις συνομιλίες στο Μον Πελεράν σε αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα κατέστησε ξεκάθαρο «πως προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση που θα γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες θα πρέπει όχι μόνο να τηρούνται τα συμφωνηθέντα, αλλά και η λύση να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις αρχές και αξίες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και να επιτρέπει τη συγκρότηση ενός βιώσιμου, λειτουργικού και σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους».
*Δεν είναι πρόθεσή μου να εμπλακώ στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, αλλά δεν θα αφήσω αναπάντητους ισχυρισμούς με τους οποίους επιρρίπτεται η ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

*Ήταν επιθυμία του Τ/κ ηγέτη η μετάβαση στο εξωτερικό.
*Αποδέχθηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση για να βοηθήσω τη διαδικασία. 
*Επιτεύχθηκε αρχική συμφωνία για το έδαφος της κάθε πολιτείας (σ.σ. τουρκοκυπριακής πολιτείας 28.2% -29,2%), ενώ ύπηρξε πρόοδος και στην ακτογραμμή. 
*Ήμουν διατεθειμένος σε ένδειξη καλών προθέσεων να αποδεχθώ επιστροφή 78 000-92 000 προσφύγων.  
*Η τ/κ πλεύρα πρότεινε 55 000 και ακολούθως τις 65 000. Ήταν εμφανής η πρόθεση της τ/κ πλευράς για σύνδεση του εδαφικού με αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων.  
*Δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία η τ/κ πλευρά και αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούμε στη διακοπή. 
*Για να πετύχουμε λύση, πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα. 
*Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο από το σημείο που διακόπηκε στο Μον Πελεράν. 
*Αμέριστη η στήριξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων....
Συνεχής ενημέρωση στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE...
*Η θετική ρητορική της Τουρκίας θα πρέπει να μετατραπεί εμπράκτως σε στήριξη του Τ/κ ηγέτη για να πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει ο διάλογος είναι η συμβολή της Τουρκίας. 
*Στις δέκα το βράδυ θα επικοινωνήσω με τον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε. 
*Δεν νομίζω ότι χάθηκε η όποια ευκαιρία  στην πρώτη φάση των συνομιλιών στο Μον Πελεράν γιατί ο αρθμός των Ε/κ προσφύγων που θα επέστρεφαν δεν είχε συμφωνηθεί, αλλά υπήρχαν ενδείξεις.  
*Ήταν απαραίτητη η διακοπή για διαβούλευση με την Ελλάδα και ο σεβασμός προς την πολιτική ηγεσία που δεν μετέβησαν μαζί μου έχοντας τη δέσμευσή μου ότι θα τους ενημέρωνα. 
*Εξάντλησα κάθε όριο στη διαπραγμάτευση. 
*Έχουμε κάποια συμφωνία όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του εδαφικού. Για να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουμε ενδείξεις ότι η Τουρκία εμπράκτως θέλει επίλυση του Κυπριακού.  
*Δεν είναι πρόθεσή μου η αλλαγή το όσων από το 1977 έχουν συμφωνηθεί. 
*Η μη λύση του εδαφικού θα οδηγήσει σε διασύνδεσή του με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Δεν θα αποδεχθώ πολυμερή χωρίς επίλυση του εδαφικού. 
*Σε καμία στιγμή δεν δημιούργησε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις ο Έλληνας Πρωθυπουργός. 
*Καταβάλλονται προσπάθειες απ' όλους τους παράγοντες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και κατάληξη στο εδαφικό.
*Δεν έδωσα ποτέ την εικόνα πως είμαι εύκολος στις διαπραγματεύσεις. Προσπάθειά μου είναι να μην αποκλειστεί καμιά περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος για τους Ελληνοκύπριους. 
*Άριστη η σχέση και η συνεννόησή μου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. 
*Δεν είχα επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί με την επιστροφή μας στην Κύπρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Αν χρειαστεί θα υπάρξει επαφή και δεν νομίζω να έχει επηρεαστεί η διαπροσωπική σχέση. 
reporter.com.cy

1 σχόλιο:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    ΠΕΡΙ ΑΝΑΝΣΤΑΣΙΑΔΗ
    «Με λύπη μου επισημαίνω Μακαριώτατε, ότι η ευθύνη σας έναντι του Ελληνισμού της Κύπρου είναι τεράστια. Και ότι δεν έχετε πλέον το δικαίωμα να σιωπάτε καλύπτοντας με το κύρος Σας οποιονδήποτε. Που θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί. Αφού παρέβη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις έναντι του Ελληνισμού της Κύπρου, οδηγώντας τον σε Ανανιακό εκτουρκισμό.».

    Μακαριώτατε, Σεπτοί Ιεράρχες της ιστορικής Εκκλησίας της Κύπρου μας,
    Αγαπητοί συμπατριώτες,
    Από τον αναλυτή, έγκριτο δημοσιογράφο και συγγραφέα ("η αρπαγή της Κύπρου", "η Κύπρος σε παγίδα", εκδόσεις Λιβάνη) Έλληνα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο.
    Στην τελική φάση η συνωμοσίας κατά της Κύπρου
    http://greeknewsondemand.com/2016/11/23/%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BA/
    Προφανώς βάζει παρωπίδες και παγιδεύει τον λαό μας, όποιος υπεύθυνος ηγέτης θεωρεί ότι η λύση εξαρτάται μόνον από την Μόρφου και από την μη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο.
    Η επιβίωση του Ελληνισμού εξαρτάται μόνον από το είδος της λύσης.
    Και δεν είναι αποδεκτή λύση αυτή που δίδει ακτογραμμή στην Τουρκία.
    Αυτή με ανύπαρκτη κεντρική κυβέρνηση και αυτή που δεν προνοεί σε τακτό χρόνο την πραγματική ενοποίηση της Κύπρου. Και που προνοεί τον σε τακτό χρόνο σίγουρο εκτουρκισμό της Κύπρου μας..
    Αυτή είναι Μακαριώτατε η λύση του Αναστασιάδη, που διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία αφήνοντας την Κύπρο έρμαιο προτεκτοράτο της τουρκίας.
    Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η νεοταξική αυτή λύση αυτή της Νούλαντ που είναι χειρότερη ακόμα και από το σχέδιο Ανάν αποτελεί προδοσία εις βάρος του Ελληνισμού της Κύπρου και του Ελληνικού έθνους.
    Και σίγουρα αν αλλάξουμε πορεία, ως ανέφερε χθες και ο καθηγητής Γιαλτουρίδης, θα επιστρέψουμε ακόμα και στην Κερύνεια μας. Με μία λύση, πραγματικά ενοποιημένης για το καλό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Κύπρου.
    Που θα γίνει εφικτή στα πλαίσια των υφιστάμενων (Ισραήλ, Αίγυπτος κτλ) και αναμενόμενων διεθνών ανακατατάξεων.
    Με λύπη μου επισημαίνω Μακαριώτατε, ότι η ευθύνη σας έναντι του Ελληνισμού της Κύπρου είναι τεράστια. Και ότι δεν έχετε πλέον το δικαίωμα να σιωπάτε καλύπτοντας με το κύρος Σας οποιονδήποτε. Που θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί.

    Αφού παρέβη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις έναντι του Ελληνισμού της Κύπρου, οδηγώντας τον σε Ανανιακό εκτουρκισμό.
    Ευρής Μπίλλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.