15/11/16

Η «αληθινή» σημασία της επίσκεψης Ομπάμα

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος   
Το περιεχόμενο της επίσκεψης υπερβαίνει τις «μίζερες» ελληνικές συζητήσεις περί ελάφρυνσης χρέους
Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα έχει τεράστια σημασία. Ως συνήθως όμως, οι εν Ελλάδι ταγοί αντιλαμβάνονται διαφορετικά πράγματα από αυτά που διακυβεύονται. Είναι ένδειξη και αυτό της «καθυστέρησης» που μας χαρακτηρίζει, ιδιαίτερα μετά την παρακμή στην οποία έχει περιπέσει η χώρα μας από το 2010 και μετά… Ο απερχόμενος αμερικανός Πρόεδρος είναι, παρά την κριτική που θα μπορούσε να του ασκήσει κανείς, μία προσωπικότητα τεραστίου διαμετρήματος και «προϊόν» αυτού ακριβώς που υποτίθεται ότι θέλει να προασπίσει ο διάδοχός του: του «αμερικανικού ονείρου». Η επίσκεψή του στην Ελλάδα είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό διάστημα, αλλά με διαφορετική στόχευση. Πλέον όμως, το περιεχόμενο της επίσκεψης υπερβαίνει τις «μίζερες» ελληνικές συζητήσεις περί ελάφρυνσης χρέους οι οποίες, μετά βεβαιότητος, θα μας κατακλύσουν τις επόμενες 48 ώρες και όχι μόνο...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Ομπάμα θα πραγματοποιήσει την τελευταία διεθνή περιοδεία του υπό ένα σύννεφο αβεβαιότητας, αυτό το οποίο προκάλεσε η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Έπειτα από μία δύσκολη οκταετία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Ομπάμα επεχείρησε να επανακαθορίσει τη θέση της χώρας του στον κόσμο έπειτα από την καταστροφική θητεία του Τζορτζ Μπους, ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου βρίσκεται τώρα στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να καθησυχάσει τους εταίρους του - ευρωπαίους και άλλους - ότι όσα θα ακολουθήσουν δεν θα διαρρήξουν δεκαετίες συνεργασίας.

Από την άποψη αυτή, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στο πόσα θα επενδύσει στις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ομπάμα σε σχέση με το χρέος. Είναι σαφές πως όσο και αν επιθυμεί ο κ. Ομπάμα να στείλει ένα θετικό μήνυμα επί του ζητήματος αυτού, ουδείς μπορεί σήμερα με ασφάλεια να πει αν η πολιτική που ο ίδιος ακολούθησε θα συνεχιστεί απαράλλαχτη μετά τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τραμπ είχε πει προεκλογικώς ότι το θέμα του ελληνικού χρέους είναι κάτι που αφορά την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της - πρωτίστως τη Γερμανία - και όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντίθετα, η Αθήνα οφείλει να δώσει έμφαση κυρίως στην ομιλία που ο αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει και στην οποία, σύμφωνα με όσες πληροφορίες διακινούνται, θα επιδιώξει να καθησυχάσει για τις επιπτώσεις του φαινομένου Τραμπ και επίσης για τη σχέση δημοκρατίας και παγκοσμιοποίησης.

Η ελληνική πλευρά οφείλει «να διαβάσει» προσεκτικά την ομιλία, ώστε να διαγνώσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από πιθανές προσαρμογές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και τις πιθανές ευκαιρίες - αν υπάρχουν… Βασικά, θα πρέπει να αναλύσει προσεκτικά τα δεδομένα και να αφήσει στην άκρη την επικοινωνιολογία και τους εντυπωσιασμούς, ό,τι δηλαδή έπραξε και ο Ομπάμα τα προηγούμενα οκτώ χρόνια…
ΒΗΜΑ

11 σχόλια:

  1. Ο αρθρογράφος ξέρει ποιον έχουμε πρωθυπουργό στην Ελλάδα ετσι; Γιατί για να ακολουθήσει κάποιος αυτήν την την τακτική θα πρεπει να εχει στο μυαλό του το εθνικό συμφέρον, άρα να πιστεύει στο έθνος και στην ελληνικότητα του ελληνικού κράτους διαφορετικά γιατί να σκεφτεί ετσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με αυτό το σκεπτικό. Αν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός, θα υποστήριζε τα εθνικά συμφέροντα;

      Διαγραφή
    2. Θα είχε μια μεγάλη μερίδα βουλευτών και πολιτικών παραγόντων να τον πιέζουν προς αυτ'ην την κατεύθυνση, τώρα ο Τσίπρας έχει το σύνολο του κομματός του να τον πιέζει προς την διάλυση της χώρας, γιατί ο λαός δεν μετρά παρά μόνον σε προεκλογική περίοδο

      Διαγραφή
  2. Αντίθετα με την σπουδαιοφανή μπουρδολογία του Βήματος, "η αληθινή σημασία της επίσκεψης Ομπάμα" είναι ότι δεν έχει την παραμικρή σημασία. Ο ίσως χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ, που άρχισε την θητεία του με προσκύνημα στον Ερντογάν, την κλείνει (ως όχι Lame Duck αλλά ως βρασμένη πάπια, αποτυχημένος και ως εκλογικός ατζέντης της Χίλλαρυ), με μια επίσκεψη στη χώρα των νάνων, φορτωμένος με φραστικά καθρεφτάκια και χάντρες γι' ανταλλαγή με τον εδώ ομότεχνό του σαλτιπάγκο των κούφων λόγων, τον Τσίπρα. Τους είδατε, άνετα φιλαράκια, με αμοιβαία χτυπήματα στη ράχη και την οικειότητα του Ενικού, σαν δυο παληούς παπατζήδες της οδού Αθηνάς.
    ΄Ιδιος με τον Τσίπρα, ο Μπάρακ Χουσείν ανέλαβε πριν οκτώ χρόνια φορτωμένος με προσδοκίες ειρηνοποιού αναμορφωτή, μ' ένα βραβείο Νόμπελ ειρήνης σαν προκαταβολή, και έπνιξε στο αίμα την Λιβύη,την Συρία,το Ιράκ και την Υεμένη, εισήγαγε το σύστημα των δολοφονικών επιθέσεων με αεροπλάνα-ρομπότ με πολλές δεκάδες παράπλευρων θυμάτων, στρατικοποίησε την αστυνομία των ΗΠΑ καιτην εξόπλισε με τεθωρακισμένα και drones καιτην εξαπόλυσε εναντίων των ομοχρώμων του. Παγιοποίησε την συνεχή κατασκοπέία κάθε λόγου, σκέψης και κίνησης των Αμερικανών και των πολιτών του πλανήτη. Κάθε χρόνο ανήγγελε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, φεύγει τώρα και οι χωρίς δίκη κρατούμενοι μένουν εκεί να σαπίζουν. Η ιστορική προσφορά του συνίσταται στο ότιη περίπτωσή του απέδειξε
    πως οι Πρόεδροι στις ΗΠΑ, τουλάχιστον από τον Κλίντον και έπειτα, δεν ήσαν
    παρά κουρδισμένα ανδρείκελα στην υπηρεσία της ολιγαρχίας, και ότι ο ίδιος ήταν -όπως κι' ο Τσίπρας- μια υπάκουη μαριονέτα, υπάκουη και στους υπουργούς που είχε υπάκουα προσλάβει σύμφωνα με τον κατάλογο που του επέβαλαν οι τραπεζίτες.
    Στην Αθήνα ήρθε αβανταδόρος του Τσίπρα στο εμπόριο ελπίδας, πλασιέ της συμφωνίας για τουρκο-νατοποίηση της Κύπρου,σφίξιμο των λουριών του χαλιναριού στο ΝΑΤΟ και μια θεατρική ομιλία περί ιδανικών και Δημοκρατίας
    (ευτυχώς η Αθηνά ή η Παναγία έσωσε την Πνύκα από τέτοιο μαγάρισμα)για την αγορά υστεροφημίας.
    Μόνο λιμασμένοι ραγιάδες μπορούν να χάφτουν παρόμοιες μυίγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστος σε ολα. Πρωτα απο ολα, να μη ξεχναμε οτι ο Ομπαμα ηταν επιλογη του συστηματος για να γλυτωσει απο μια εξεγερση, την ντοπια ελιτ. Μετα το Μπους, το Τσενει, Γουλφοβιτς και Ραμσφεντ,η Αμερικη ηταν γονατισμενη απο τους πολεμους και μετα το 2008, επιλεον χρεοκοπημενη. Εκτος των ανω, ο πετυχημενος Ομπαμα καταφερε να διπλασιασει το χρεος απο 10τρις στα 20τρις. Σε 8 χρονια διπλασιασε το χρεος που ειχε το κρατος του, απο τη δημιουργια του, δηλ 220 ετων. Οσο για το εκληκτικο Obamacare,πολυ απλα, οι φτωχοι πληρωσανε υους ακομα πιο φτωχους και οι ασφαλιστικες εταιρειες και οι εταιρειες-νοσοκομεια εγιναν ζαπλουτοι.
      Οταν ανελαβε ο Ομπαμα, οι Ιρανοι εκαναν το πιο ευστοχο χαρακτηρισμο, που ομως τα δυτικογλυφα ΜΜΕ, αγνοησαν. Ειπαν λοιπον, οτι ο Ομπαμα δεν ειναι τιποτα αλλο απο εναν Houseneger.
      Οσο για το αστειο Ελληνικο πολιτικο συστημα και την αθλια οικονομικη ελιτ, που κλαινε ακομη για τη Χιλαρι, καλο θα ηταν να ξυπνησουν και να συνεργαστουν με τον Τραμπ και τους Ρωσους. Αλλιως θα μεινουν για παντα δουλοπαρικοι της Μερκελ. Καιρος για real politic

      Διαγραφή
  3. Ο Νομπελίστας Πρόεδρος της Αμερικής, όταν σχεδίασε το ταξίδι του για την παρακατιανή Ελλάδα έβαλε μέσα στην βαλίτσα του το γνωστό εμπόρευμα που πουλούσε αυτός για 8 χρόνια και οι προηγούμενοι για πολλά περισσότερα.

    Παγκοσμιοποίηση των Αμερικανικών εταιρειών, πολέμους και χάος, TTIP - CETA - TISA, ΝΑΤΟ, λύσσα για την Ρωσσία, αγάπη και σεβασμό για τους Τζιχαντιστές και γενικώς όλο το μενού για το οποίο χρόνια τώρα ξερνάει όλη η υφήλιος.

    Έλα όμως που τελευταία στιγμή ο Αμερικάνικος λαός του έκλεψε την βαλίτσα και ο δυστυχής από αναβαθμισμένος πωλητής ώς "τέως", καταλήγει σε περιφερόμενο σαρκίο άνευ εξουσίας.

    Κατά τα άλλα, το ΒΗΜΑ μας διασκέδασε για μία ακόμη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φίλοι μου, πατριώτης γεννιέσαι, από μικρός αγαπάς τον τόπο σου, τους φίλους σου , την σημαία σου, δίνεις και την ζωή σου για όλα αυτά !! Μετά της εκλογές αυτός (τσιπρας ) θα εξαφανισθεί από την Ελλάδα !! Να το θυμάστε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.