8/11/16

Δώρο Ερντογάν οι στολές της αλβανικής αστυνομίας (φωτο)

Νίκος Ελευθέρογλου
Για όσους αναρωτιούνται για ποιο λόγο ο Έντι Ράμα, έχει γίνει... γενίτσαρος κατά της χώρας μας, πήραν (μια ακόμη) απάντηση δια στόματος του ίδιου του Αλβανού πρωθυπουργού. Ο Ράμα, μιλώντας κατά την τελετή παρουσίασης της στολής της αστυνομίας σήμερα στα Τίρανα, απηύθυνε δημόσιες ευχαριστίες στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για τη στήριξη σε αυτό το έργο».
Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα, οι νέες στολές της αστυνομίας είναι πανομοιότυπες με αυτές της τουρκικής αστυνομίας.
Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα έξοδα κάλυψε με «ειδικά κονδύλια» ο Ερντογάν στο πλαίσιο της δημιουργίας δορυφόρων που θα δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίεργη σχέση είχε καταγγείλει, χωρίς να κατανομάσει την Άγκυρα ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας. Ο Σαλί Μπερίσα είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες για πρώτη φορά δημοσίως ότι «η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε μετά από την παρέμβαση ενός τρίτου παράγοντα».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην εκδήλωση της αστυνομίας (φωτ.: Saimir Tahiri / Facebook)
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ο Μπερίσα είχε τονίσει ακόμη: «Θέλω να πω στους Αλβανούς ότι σύντομα θα καταλάβουν ποια συμφέροντα εξυπηρετήσατε και σας το δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η ιστορία θα το αποδείξει».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, η κυβέρνηση του οποίου υπέγραψε τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα το 2009, δεν διευκρίνισε όμως ποιος είναι ο τρίτος παράγοντας. Ωστόσο, συχνά στα μέσα ενημέρωσης μεταδίδονταν η πληροφορία ότι πίσω από την αποτυχία της συμφωνίας (την οποία απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο) βρίσκεται η Τουρκία.

3 σχόλια:

  1. «Το σκάνδαλο με τις στολές της Κρατικής Αστυνομίας της Αλβανίας»

    Αναρτήθηκε στα Τίρανα (160922), από τον Edison Kurani (του Ανεξάρτητου Πρακτορείου Βαλκανικών Ειδήσεων, IBNA)

    Με μήνυση - που κατέθεσε στο γραφείο της εισαγγελίας - η αλβανική κυβέρνηση έχει καταγγείλει την σύμβασή της με μία αλβανο-τουρκική εταιρεία που ανέλαβε (κατόπιν διαγωνισμού) να προμηθεύσει στολές για το προσωπικό της Αστυνομίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε αναθέσει σε δύο εταιρείες, την αλβανική «Marsi & Al» και την τουρκική εταιρεία «Yakupoğlu Tekstil ve DERİ SAN.TİC.A.Ş.» την προμήθεια 27900 στολών της αστυνομίας αντί του ποσού του 1 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Ο λόγος της καταγγελίας ήταν η - εκτός προδιαγραφών - χαμηλή ποιότητα των προϊόντων που παρέλαβε η Αστυνομία· οι στολές που χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από το προσωπικό της Τροχαίας... ξέβαψαν, χάνοντας το 70% των χρωμάτων τους. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι το προϊόν (πρώτη ύλη, ύφασμα) που χρησιμοποιήθηκε για αυτές τις στολές ήταν κακής ποιότητας. Επίσης, τα τελωνειακά στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι στολές δεν έχουν γίνει στην Τουρκία, όπως όριζε η σύμβαση, αλλά στην Αλβανία.

    Τα... «εγκαίνια» των νέων στολών της Αστυνομίας έγιναν πριν από λίγες εβδομάδες με ένα πομπώδη τρόπο· μάλιστα ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποκάλυψε ότι οι νέες στολές της Αστυνομίας ήταν... δικής του σχεδίασης!

    Πηγή: http://www.balkaneu.com/scandal-state-police-uniforms-albania/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ίδιο έγινε πριν 20 χρόνια όταν η Τουρκία πράγματι αφού εκπαίδευσε, έδωσε και έντυσε τις ειδικές δυνάμεις της Αλβανίας με στολές παραλλαγής και τους μπλέ μπερέδες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων. Τότε είχα προτείνει όντας στην Αλβανία, να αναλάβουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να εκπαιδεύσουν και να ντύσουν ένα τάγμα Αμέσου Επέμβασης Έκτάκτων Αναγκών του Αλβανικού στρατού αφού βέβαια τους δίναμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό για σεισμούς, θεομηνίες απεγκλωβισμό ατόμων κ.λ.π Αυτό σε αντιδιαστολή με την Τουρκική βοήθεια. Τα είπα στον Ανώτερο Έλληνα Αξιωματικό Συνδεσμο στην Αλβανία καθώς και στον Ακόλουθο Άμυνας, αλλά το ΓΕΕΘΑ εκώφευσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχεις δικιο ειμαστε ακριβοι στ'αλευρι και φθηνοι στα πιτουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.