2/11/16

WSJ: H Ελλάδα «μπλόκαρε κυρώσεις» κατά της ιρανικής τράπεζας Saderat

Αγνόησε τις πιέσεις της Ουάσινγκτον και ευρωπαίων εταίρων της
Αθήνα 
H Ελλάδα απέκρουσε τις πιέσεις της Ουάσινγκτον και ευρωπαίων εταίρων της τον περασμένο μήνα και άσκησε βέτο σε απόφαση της ΕΕ για την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της μεγαλύτερης τράπεζας του Ιράν, Bank Saderat, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς, Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της WSJ, η απόφαση ελήφθη από ανώτερους αξιωματούχους στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως ανέφεραν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να ξαναχτίσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν έπειτα από την ιστορική συμφωνία του Ιουλίου του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα «η κίνηση είναι δυνητικά επικίνδυνη για την Ελλάδα, η οποία θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εντός του μηνός».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι κάθε επιχείρηση που έχει δοσοληψίες με τη Saderat θα μπορούσε να αποκοπεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το 2007, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Saderat με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες της οποίες οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατικές.

Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και κάθε σχέση της Saderat και άλλων οργανισμών με την τρομοκρατία.

Τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν κυρώσεις στην τράπεζα με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Την κίνηση αυτή ακολούθησε και η ΕΕ το 2010.

Σύμφωνα με την συμφωνία του Ιουλίου του 2015, ήρθησαν οι περισσότερες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη. Η Saderat ήταν μία από τις μόλις τρεις τράπεζες που παρέμειναν στη «μαύρη» λίστα των Βρυξελλών. Η Ουάσινγκτον διατηρεί τις κυρώσεις στην τράπεζα επ΄αόριστον.

Τι λένε διπλωμάτες στην Αθήνα


Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι για το θέμα έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε παράνομες τις εν λόγω κυρώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τα καταγγελλόμενα, τα στοιχεία ωστόσο που εδόθησαν αφορούσαν την προ του 2010 περίοδο. Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική διπλωματία ζήτησε απλώς την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.
ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ειναι αληθινη η ειδηση:
    1)Εξ΄αυτου αποδεικνυονται οι πραγματικες προθεσεις των δυτικων,οσον αφορα το Ιραν
    2)Δεν ξερω ποιες ειναι οι πραγματικες προθεσεις του Ισραηλ οσον αφορα το Ιραν.Φανταζομαι ομως οτι εναι αναλογες των δυτικων.
    3)Η τουρκια του ερδογαν θα χρησιμοποιηθει,οσον κιαν αυτο φαινεται ισως τραβηγμενο,εναντιον του συνασπισμου Ρωσιας,Ιραν,Συριας.Εξαλλου η εισβολη της στην Συρια αποδεικνυει την επιευξη μερος του σχεδιου.
    4)Η Ελλας οσον αυτο αφορα και ελεγχεται απ΄τους δυτικους θα μενει σε κατασταση αποσυνθεσης,διοτι αφενος δεν ξερουμε τις μυστικες συμφωνιες Ελλαδας-Ρωσιας και αφετερου αυτο βολευει τις απροσκοπτες επιχειρησες της τουρκιας στην Μ.Ανατολη οπου αυτη θα δρα με ασφαλισμενα τα νωτα της.
    5)Το κουρδικο ειναι παντα ενα χαρτι που μπορει να παιχθει απο ολους,ακομη και απο εμας,οπως επισης ,μπορει να χρησιμοποιηθει να ανασχεσει την συγκρουση της "Σουνιτικης" τουρκιας και του Ιραν.
    6)Ο τσιπρας ειναι ο καταλληλοτερος ολων να παιξει σαυτο το επιπεδο και γιαυτο επιλεγμενος απο ολους...
    7)Ολα τα υπολοιπα,περι μισθων,συνταξεων,ενδοτισμων,ΕΣΡ,μαυρων στα τσοντοκαναλα,αριστερων κ.ο.κ. ειναι απλοι αλλαλαγμοι αδαων κιεπικινδυνων ή φωνες με σκοπο να δημιουργηθει συγχηση οπου δει.
    7)Τελος, οι απλοι πολιτες,δεν φταινε μεν σε τιποτα,αλλα λυπαμαι να πω οτι απλα δεν σκεφτονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρα,τα περι μεταρρυθμισεων κιαλλων τινων συναφων ειναι καθαρες μπουρδες.
      Οσον αφορα την αντιδραση μας,μονο οι εκαστοτε κυβερνησεις που εχουν ολα τα δεδομενα ή τουλαχιστον πολυ περισσοτερα απο εμας,ξερουν τι πρεπει να γινει,εκτος αν απειλουνται ευθεως απο τους δυτικους,ειτε με την φυσικη εξοντωση τους,ειτε με ανταρτικο των παλιων και νεων μειονοτητων,ειτε με την "επανασταση" των ντοπιων...
      Και ειναι απολυτα σιγουρο,οτι οι δυτικοι θα βρουν ωτα ακουοντων οχι μονο μεταξυ των μειονητων αλλα κυριως μεταξυ των ντοπιων...

      Διαγραφή
    2. Εκτος,αν μπορει ο καθενας απο εμας να σταθει φρακτης μεταξυ των δυτικων μετα των διαφορων μεταναστων-κολαουζων τους και της συνοχης της πατριδας μας...
      κατι που δεν βλεπω να γινεται...

      Διαγραφή
    3. ΕΠΙΑΣΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ !...ΦΤΩΧΟΠΟΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΗ!!!....ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ΡΟΛΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ...ΠΟΛΙΤΗΚΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΠΑΤΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ!!!...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.