8/1/17

Η Κύπρος στα ζάρια; Κρεσέντο παρασκηνιακών διεργασιών στο παρά πέντε της Γενεύης

Χρήστος Μιχάλαρος
Δύο μόλις ημέρες πριν την έναρξη των εξαιρετικά κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και πέντε πριν την καθοριστική, όπως όλα δείχνουν, διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, όλοι οι εμπλεκόμενοι επιδίδονται σε ένα κρεσέντο επαφών, διαβουλεύσεων και διπλωματικών ελιγμών προκειμένου να ενισχύσουν τη διπλωματική τους θέση.
Έτσι, εμπλοκή φαίνεται ότι προκύπτει με το θέμα του επιπέδου της εκπροσώπησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων στη διάσκεψη, οι οποίες κάθονται στο τραπέζι των συνομιλιών την ερχόμενη Πέμπτη, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν συζητήσει τα θέματα εσωτερικής πτυχής.

Αν και μέχρι σήμερα η συμμετοχή στη διάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τερέζα Μέι, των επικεφαλής δηλαδή των τριών εγγυητριών δυνάμεων,  θεωρούταν εκ των ων ουκ άνευ, πλέον περνούν στην επισφάλεια.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε δηλώσει ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται ακόμα δεδομένο –πλην όμως όλα είναι πιθανά- σχετικά με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου. Επιπλέον, το CNN μεταδίδει από την Ελλάδα ότι ανώτατο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε πως το ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την παρουσία ή όχι του Ερντογάν στην Γενεύη.
«Όσο δεν επιβεβαιώνεται η συμμετοχή Ερντογάν δεν επιβεβαιώνεται και η συμμετοχή Τσίπρα», είπε αναφορικά με τη συμμετοχή ή μη του Έλληνα Πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι η Αθήνα επιθυμούσε εξ αρχής διμερή συνάντηση των δύο ανδρών, πριν τη Γενεύη, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη εφικτό. 

Πυρετωδώς εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση 
Την ίδια ώρα, το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου στην Ελλάδα για τη Γενεύη είναι μάλλον θετικό, καθώς κυβέρνηση και πρωθυπουργός εργάζονται για την 12η Ιανουαρίου, με την Αθήνα να είναι έτοιμη για υψηλή εκπροσώπηση, δεδομένου ότι η Τουρκία θα πράξει αναλόγως.
Επιθυμία για υψηλή εκπροσώπηση, εξάλλου, έχει εκφράσει και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Ωστόσο, οι επαφές που πραγματοποίησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέβησαν άκαρπες, καθώς δεν έγινε εφικτό «να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα», όπως ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς ανέφερε.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τους ενημερώσει για το Κυπριακό, με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, να έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Κάνει τρίπλες η Τουρκία
Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Τουρκία διαμηνύει ότι θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπρόσωπό της τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, με πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν ότι γι’ αυτό το λόγο ο Αντόνιο Γκουτέρες τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, η οποία επικαλείται πληροφορίες, οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στο συνομιλητή του ότι υποστηρίζει μία δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ερντογάν και Γκιουτιέρες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν στη Γενεύη τις επόμενες ημέρες αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. 
Επιπλέον, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού» ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι με βασικό θέμα της συζήτησής του το Κυπριακό, με τους δύο να εύχονται η διάσκεψη στη Γενεύη να καταλήξει σε μία δίκαιη και μόνιμη λύση.
Δευτέρα οριστικοποιείται η παρουσία Γκουτέρες
Τη Δευτέρα, δε, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει, χωρίς όμως ιδιαίτερη σιγουριά, ότι ο κ. Γκουτέρες θα είναι εκεί για να προεδρεύσει της διάσκεψης, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις επ’ αυτού μεθαύριο.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε διαπραγματεύσεις στα κεφάλαια ασφάλειας και εγγυήσεων, τα οποία θα εξεταστούν με την επιπρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Μέσω του έργου του κ. Έιντε και την υποστήριξή του, τα ίδια τα μέρη έκαναν μεγάλα άλματα. Αυτό το σημείο είναι για να είμαστε υποστηρικτικοί στη διαδικασία και να δούμε πως τα μέρη μπορούν τελικά να γεφυρώσουν τα τελευταία κενά» είπε.

Πανέτοιμη δηλώνει η Λευκωσία
Την ίδια ώρα στη Λευκωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα στη διεθνή διάσκεψη, αναλαμβάνοντας «ουσιαστικό ρόλο», ενώ υπογράμμισε εκ νέου ότι παρούσα θα είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία, καθότι κράτος-μέλος της Ένωσης.
«Μεταβαίνουμε στη Γενεύη με απόλυτη σοβαρότητα, με ετοιμότητα να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα, λύσεις που όμως δεν μπορούν να ξεφεύγουν των αρχών και αξιών της ίδιας της ΕΕ κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί σε σχέση με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού», είπε και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το όποιο ενδεχόμενο. Έχουμε ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια, αναλόγως και της συμπεριφοράς των άλλων συμμετεχόντων».
Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. "το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου στην Ελλάδα για τη Γενεύη είναι μάλλον θετικό, καθώς κυβέρνηση και πρωθυπουργός εργάζονται για την 12η Ιανουαρίου, με την Αθήνα να είναι έτοιμη για υψηλή εκπροσώπηση"
    "Yψηλή εκπροσώπηση" στη γλώσσα της εποχής Τσίπρα, Αναστασιάδη,΄Εϊντε, σε παλιά καλά ελληνικά μεταφράζεται εκπροσώπηση σε επίπεδο όχι νάνου αλλά σφουγγαρόπανου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.