15/3/17

Ρουμανία 2016: Χαμηλοί φόροι = Αύξηση μισθών, ΑΕΠ και επενδύσεων!

Την ώρα που στην Ελλάδα συμβαίνουν «τα καλύτερα» και η επιχειρηματικότητα κοντεύει να χαρακτηριστεί ποινικό αδίκημα, η Ρουμανία απέδειξε και το 2016 ότι οι χαμηλοί φόροι (μαζί με την πάταξη της διαφθοράς, που στηρίζεται από τον λαό) φέρνουν ευημερία για τους πολλούς. Σε μία χρονιά με πολλές προκλήσεις παγκοσμίως, η μεγαλύτερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «έτρεξε» με +4,8% αναπτυξη (πρώτη στην Ευρώπη), συνδυάζοντάς την με ραγδαία άνοδο των επενδύσεων, των εξαγωγών, των μισθών, της αγοραστικής δύναμης και παράλληλη μείωση της ανεργίας. Το ΑΕΠ της πέρσι άγγιξε τα 169 δις Ευρώ, ανεβαίνοντας 50% από το 2008 και έχοντας τριπλασιαστεί από το 2004!
Ποια ήταν λοιπόν τα οικονομικά αποτελέσματα σε μία χώρα που αύξησε τα έσοδά της με εργαλείο τους  χαμηλούς φόρους;
Μισοί φόροι / ίδια έσοδα με Ελλάδα
Την ώρα που στην Ελλάδα η φορολογία αυξάνεται κάθε χρόνο με στόχο να συνεχίσουν να εισπράτονται περί τα 50 δις Ευρώ φόροι, στη Ρουμανία πέρσι πέτυχαν το ίδιο αποτέλεσμα (52,5 δις Ευρώ έσοδα, αυξημένα κατά 8%), με λίγο μικρότερο ΑΕΠ, αλλά με «μισούς» φόρους: 1 – 3% επί του τζίρου για τις μικρές εταιρίες, 16% επί των κερδών για τις υπόλοιπεςχωρίς υποχρεωτική ασφάλιση για τον ιδιοκτήτη εταιρίας, 5% φόρο μερίσματος κλπ. 
Χρέη προς το Δημόσιο: Σχεδόν αμελητέα...
Ελάχιστο χρέος / ελεγχόμενο έλλειμμα / υψηλά διαθέσιμα
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρουμανίας κινήθηκε στο 2,96%, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία. Το χρέος της χώρας παρέμεινε κάτω του 40% επί του ΑΕΠ, ενώ η Κεντρική Τράπεζα έκλεισε το 2016 με διαθέσιμα περίπου 32 δις Ευρώ.

Για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

  1. Ναι αλλά δεν είναι κρίμα να στερηθούμε τις χρυσές μέρες που πέρασε η Ρουμανία επί και μετά Τσαουσέσκου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.