16/3/17

Δεν δίδουμε τη Μόρφου, μας χρειάζονται πορτοκάλια

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Έγραψα από τώρα το όνομά σου στην Ιστορία με τη φράση που είπες ότι «εμείς δεν είμαστε λαός ο οποίος θα μπορούσε να ζήσει χωρίς μητέρα πατρίδα».
Χαιρετίσματα στα παλικάρια στην Τουρκία που θεώρησαν ότι η γαλλική σημαία ήταν ολλανδική και την έκαψαν! Στα λιοντάρια που έστυψαν πορτοκάλια σαν να έστυβαν την Ολλανδία! Στον υπουργό των Εξωτερικών μας Ταχσίν, ο οποίος βρυχήθηκε λέγοντας «μάζεψε το μυαλό σου στο κεφάλι σου Ευρώπη»! Στην εκφωνήτρια, η οποία σε τηλεόραση στην Τουρκία είπε ότι «η ολλανδική Αστυνομία επιτέθηκε με ατομική βόμβα στους Τούρκους που διαδήλωναν στο Ρότερνταμ»! Στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι «όσοι στηρίζουν το όχι στηρίζουν την τρομοκρατία»!
Α, λίγο έλειψε να το ξεχνούσα. Χαιρετίσματα και σε εσένα Κεμάλ μου. Κανείς δεν σε κατάλαβε, αλλά εγώ σε κατάλαβα. Έγραψα από τώρα το όνομά σου στην Ιστορία με τη φράση που είπες ότι «εμείς δεν είμαστε λαός ο οποίος θα μπορούσε να ζήσει χωρίς μητέρα πατρίδα». Άσε να ζώνουν τα φίδια όσους ζώνουν τα φίδια. Άσε να ξύνονται όσοι ξύνονται, να σκάνε όσοι σκάνε. Εσύ είσαι ένας άνθρωπος με ελεύθερο πνεύμα, ελεύθερη σκέψη. Βγήκες σε εκείνη τη σκηνή με καθαρό μέτωπο, περήφανος. Και φώναξες με όλη τη δύναμη της φωνής σου: «Ναι…». Ναι ρε Κεμάλ μου, ναι…Δεν βλέπεις χαΐρι με το όχι! Μην ξεχάσεις ότι είσαι ο υπουργός Συγκοινωνιών μας. Εσύ είσαι υπεύθυνος για τα φορτηγά που είναι γεμάτα με πέτρες από τα λατομεία. Προηγουμένως διετέλεσες υπουργός Παιδείας διότι καταλαβαίνεις και από αυτή τη δουλειά. Κατά τη γνώμη μου, καταλαβαίνεις ακόμα και για το Διάστημα. Άδικα θύμωσαν μαζί σου όσοι θύμωσαν. Εσύ είπες τη γνώμη σου ανοικτά. Είπες ναι. Αλλά κοίτα που εκείνοι δεν μπορούν καν να εκφράσουν γνώμη. Ακόμα και να υποστηρίζουν το όχι, δεν μπορούν να πουν ότι είναι οπαδοί του όχι. Μήπως είδες έστω και έναν πολιτικό μας να λέει όχι; Εγώ δεν είδα. Ακόμα και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν έβγαλε άχνα. Όμως, κάποτε είχε πει ότι «αν ήμουν στην Τουρκία, θα ψήφιζα ΑΚΡ». Τώρα έπιασαν το τροπάρι ότι αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας και δεν μπορούν να ανακατευτούν, λένε! Κοίτα δικαιολογία! Εκφράζουν γνώμη για το Brexit στην Αγγλία, αλλά δεν μπορούν για το δημοψήφισμα της Τουρκίας μας! Γι’ αυτό σε εκτίμησα Κεμάλ. Θαρραλέε! Είμαι περήφανος για σένα. Πες. Να δώσω και τα δικά σου χαιρετίσματα σε εκείνους που νόμισαν ότι η γαλλική σημαία ήταν ολλανδική και την έκαψαν; Να στείλω και μερικές σακούλες πορτοκάλια από τη Λεύκα στους πατριώτες που έστυψαν την Ολλανδία σαν πορτοκάλι; Ησύχασα όταν είδα αυτή την εκδήλωση στυψίματος πορτοκαλιών. Κατάλαβα γι’ άλλη μια φορά ότι η Μόρφου είναι δική μας. Η Μόρφου είναι και θα παραμείνει τουρκική. Σε εμάς θα χρειάζονται περισσότερο τα πορτοκάλια. Κάτσε να δούμε ποιους θα στύψουμε ακόμα. Ποιων θα βγάλουμε το ζουμί. Θα στύψουμε και τη Δανία και την Αυστρία. Αν η Αμερική δεν κάνει αυτό που θέλουμε, θα τη βάψει και αυτή. Πες κύριε Ταχσίν. Να μαζέψει και η Αμερική το μυαλό της στο κεφάλι της, όπως η Ευρώπη. Να στείλουμε μερικά βαζάκια γλυκό καρυδάκι στον Τραμπ. Να τρώει προτού πλαγιάσει τα βράδια. Τώρα κατάλαβα καλύτερα γιατί ο Μουσταφά δεν άφησε τον Νίκο να πλησιάσει τη Μόρφου. Σε εμάς χρειάζονται τα πορτοκάλια. Θα τα στύψουμε όλα όπως στύβουμε τους χαμερπείς Ολλανδούς. Οι απόγονοι των ναζί. Οι φασίστες. Βάδισαν με άλογα εναντίον των καημένων των αδελφών μας στο Ρότερνταμ. Αν ήμασταν εμείς δεν θα πειράζαμε τρίχα από τα μαλλιά κανενός. Μάλιστα θα δίναμε και νερό σε όσους διψούσαν κατά τη διαδήλωση. Θα δίναμε σάντουιτς σε όσους πεινούσαν. Όλοι θα μιλούσαν όσο ήθελαν και θα έλεγαν ό,τι επιθυμούσαν. Διότι εμείς έχουμε δημοκρατία, ελευθερία έκφρασης. Εμείς δεν είμαστε φασίστες σαν αυτούς. Δεν έχουμε Φύρερ εμείς. Έχουμε ηγέτη!
Γιατί να σαστίζει κανείς επειδή κανένας πολιτικός μας που υποστηρίζει το όχι δεν εξέφρασε την άποψή του; Μήπως πάντα έτσι δεν ήμασταν εμείς; Όπως ήταν παλιά τα πράγματα, έτσι είναι και τώρα. Μας ενέπνευσε τόσο ο Ραούφ Ντενκτάς όσο και ο δρ Κιουτσιούκ. Διάβασα ένα άρθρο του δρος Κιουτσιούκ. Γράφτηκε το 1943. Δηλαδή έναν χρόνο μετά που εξέδωσε την εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί». Τι λέει ο γιατρός μας; Ο Άγγλος Κυβερνήτης έκλεισε την εφημερίδα για τρεις μήνες επειδή θεώρησε επικίνδυνη την κυκλοφορία της. «Εμείς δεν είμαστε κατά των Άγγλων», λέει ο γιατρός. Δεν του πέρασε καν από το μυαλό αυτό, λέει. Αλλά κάποιοι προσπαθούσαν να τον παρουσιάσουν έτσι, λέει. Άρα είχαν πιάσει δουλειά από τότε οι καταδότες μας, μην τους ματιάσω. Όμως, δεν είναι αυτό το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι δεν ήταν κατά των Άγγλων. Ιδού η πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι περνάμε πολύ καλά με όλους τους κατακτητές μας, όλους τους αποικιοκράτες μας. Τώρα μήπως υπάρχει κανείς που δεν περνάει καλά με την Τουρκία μας; Κοίτα πόσο ευγενικοί και ευγενείς είναι όλοι. Ακόμα και στο θέμα αυτού του ευλογημένου του δημοψηφίσματος κανείς δεν εκφράζει την άποψή του. Όλοι κρατάνε την άποψή τους μυστική. Όλοι εκτός από εσένα Κεμάλ. Ποιος δικαιούται να θυμώνει μαζί σου;

Πηγή: http://politis.com.cy/article/den-didoume-ti-morfou-mas-chriazonte-portokalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.