4/3/17

Τι κρύβει η αντιπαράθεση Άγκυρας-Τεχεράνης

Σε κρίση, που προς το παρόν είναι ελεγχόμενη, οδηγούνται οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν, όχι μόνο λόγω των διαφορετικών στοχεύσεων στην Συρία αλλά και λόγω του Κουρδικού, καθώς οι κινήσεις της Τεχεράνης για στήριξη του Άσαντ και το «κλείσιμο του ματιού» στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Βόρειου Ιράκ προκαλούν ένταση και εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Η αντίθεση είναι σοβαρή καθώς η Τουρκία ως σουνιτική χώρα και λειτουργώντας για μεγάλο διάστημα υποστηρικτικά στην προσπάθεια των Σουνιτών από τις χώρες του Κόλπου να εμπεδώσουν  την επιρροή τους στην σουνιτική κατά το πλείστον Συρία, έρχονται σε αντίθεση με το σιϊτικό Ιράν που μέσω του Άσαντ και της Χεζμπολάχ αλλά και του Σιϊτικου Ιράκ επιχειρεί να μονιμοποιήσει την παρουσία του στην περιοχή, προκαλώντας «εφιάλτες» όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και στην Τουρκία και τους συμμάχους της στις σουνιτικές χώρες του Κόλπου. Στο Ιράκ οι σιϊτικές πολιτοφυλακές που χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται από το Ιράν ,υιοθετούν όλο και πιο απόλυτες  θέσεις σε σχέση με την έντονη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο ιρακινό έδαφος.
Πρόσφατα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε στο Συνέδριο Ασφάλειας του Μονάχου ότι το Ιράν «επιθυμεί να μετατρέψει την Συρία και το Ιράκ σε σιϊτικά κράτη», προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι ενάντια σε οποιεσδήποτε πολιτικές σεχταρισμού στην Μέση Ανατολή και έχει καλέσει το Ιράν να σταματήσει να απειλεί την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.