2/3/17

Υπέρ της εξασφάλισης των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία οι Λόρδοι

Με ψήφους 358 έναντι 256 η Βουλή των Λόρδων υπερψήφισε την τροπολογία επί του νομοσχεδίου για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 που προβλέπει μονομερή εξασφάλιση εντός των επόμενων τριών μηνών των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στη Βρετανία για την περίοδο μετά από το Brexit.
Την τροπολογία στήριξαν τα περισσότερα μέλη της Άνω Βουλής που πρόσκεινται στους Εργατικούς και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι περισσότεροι ανεξάρτητοι και λίγοι λόρδοι των Συντηρητικών. Το κυβερνών κόμμα δε διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Λόρδων. Σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία, το νομοσχέδιο πρέπει να επιστραφεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία είχε απορρίψει παρόμοια τροπολογία στο πρώτο στάδιο εξέτασης του νομοσχεδίου.
 
Η κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, με την Υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ραντ να σημειώνει σε επιστολή της προς τους Λόρδους πριν από την ψηφοφορία ότι η παροχή εγγυήσεων για τους Ευρωπαίους στη Βρετανία χωρίς αντίστοιχες εξασφαλίσεις για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ δημιουργεί κινδύνους ενόψει των διαπραγματεύσεων του Brexit.
 
Το πιθανότερο αυτή τη στιγμή είναι η τροπολογία να απορριφθεί εκ νέου από τους βουλευτές, αν και τρεις Συντηρητικοί βουλευτές την είχαν υπερψηφίσει την πρώτη φορά. Αν και εκτιμάται ότι τελικά το νομοσχέδιο θα περάσει  όταν επανέλθει στη Βουλή των Λόρδων στο πλαίσιο αυτής της νομοθετικής διαδικασίας που είναι γνωστή ως «πινγκ-πονγκ», η σημερινή ήττα της κυβέρνησης προκαλεί μία μικρή καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από την Πρωθυπουργό.
 
Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η Τερέζα Μέι σχεδίαζε να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ενεργοποιεί το Άρθρο 50 στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας. Η επιπλοκή στη Βουλή των Λόρδων σημαίνει ότι η ειδοποίηση από την Πρωθυπουργό μετατίθεται πιθανότατα κατά μία εβδομάδα.
 
Οι Λόρδοι θα ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα επί περισσότερων τροπολογιών, με κάποιες εκτιμήσεις να μη θεωρούν απίθανη και δεύτερη ήττα της κυβέρνησης, αυτή τη φορά επί της τροπολογίας που ζητά «ουσιώδη ψηφοφορία» στο κοινοβούλιο επί της τελικής συμφωνίας του Brexit.
 
Η κ. Μέι έχει πει ότι η τελική συμφωνία θα υποβληθεί σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία, αλλά απόρριψή της θα σημαίνει άτακτο Brexit. Οι βουλευτές και οι λόρδοι ζητούν ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας να υποχρεώνει την Πρωθυπουργό να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους για να διεκδικήσει άλλους όρους εξόδου από την ΕΕ.
 
ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.