9/3/17

H Τουρκία κάνει μάθημα στον Προκόπη Παυλόπουλο για τη Συνθήκη της Λοζάνης!

(Φωτ.: EPA / Janos Marjai)
Το «για δες ποιος μιλάει» ισχύει απόλυτα για την Άγκυρα που έχει καταπατήσει συνθήκες, έχει αγνοήσει αποφάσεις του ΟΗΕ, και είναι ένα συνεχές παρατράγουδο σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα σε κάθε επίπεδο. Τώρα ήρθε το τουρκικό ΥΠΕΞ να απαντήσει στα όσα είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος για το δικαίωμα της Ελλάδας να προασπίζεται τα νησιά της στο Αιγαίο.

Το τουρκικό υπουργείο δηλώνει ικανοποίηση για την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διατήρηση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του, παρατηρεί «με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου».
Ακόμα, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η συνθήκη της Λοζάνης προβλέπει την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, κάτι που ορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας να αντιδράσουμε στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι δικαίωμα μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και χρέος μας για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».
Η Άγκυρα αναφέρεται και στη συνθήκη των Παρισίων που, όπως υποστηρίζει, «καθόρισε το status του Αιγαίου», ενώ χαρακτηρίζει θεμελιώδες δικαίωμα της Τουρκίας να αντιτίθεται στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Να θυμίσουμε ότι  Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο από την Κάλυμνο όσο και από  την Ψέριμο είχε δηλώσει πως η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία, αλλά είναι αποφασισμένη με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα.

1 σχόλιο:

  1. όποιος πλερωνει,απαιτει και διδασκει,αν θεωρει οτι αυτο τον αναβαθμιζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.