6/3/17

Λαβρέντι Μπέρια Το Κατίν, η NKVD και η διαδικασία

Στα περιθώρια της σελίδας βρίσκονται οι υπογραφές με μπλε μολύβι των Ι. Στάλιν. Κ. Βοροσίλοφ, Α. Μικογιάν, με απλό μολύβι του Ν. Μόλοτοφ.
Στα περιθώρια της δεύτερης σελίδας, προφανώς, από τον γραμματέα του Στάλιν «Καλίνιν - υπέρ».
 Φυλάσσεται στο Κρατικό Αρχείο Νεότερης Ιστορίας της Ρωσίας,
No 216
1940
Νωρίτερα της 5ης Μαρτίου, Μόσχα.

Σημείωμα του Λ. Π. Μπέρια προς τον Ι. Β. Στάλιν.
Πρόταση εκτέλεσης των πολωνών αξιωματικών, χωροφυλάκων, αστυνομικών, εποίκων και άλλων από τρία ειδικά στρατόπεδο για αιχμαλώτους πολέμου και κρατούμενους των φυλακών των δυτικών περιοχών της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.
Το έγγραφο αυτό βρίσκεται στον απόρρητο φάκελο, ενός από τα 16.000 σφραγισμένα πακέτα, τα οποία αποτελούν μέλος τα συλλογής του Αρχείου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον τομέα VI του Γενικού Τμήματος τα Κ.Ε. ΚΚΣΕ. Σε αυτή τη μορφή φυλάσσονταν στο Γενικό Τμήμα της Κ.Ε του ΚΚΣΕ ορισμένα ιδιαιτέρως απόρρητα και μυστικά έγγραφα. Το άνοιγμα και η αποσφράγιση τους γίνονταν προσωπικά από τον εκάστοτε προϊστάμενο του Γενικού Τμήματος της Κ.Ε. Σύμφωνα με εντολή που δόθηκε από τον Μπορίς Γιέλτσιν στις 15 Ιουλίου 1992, σχηματίστηκε επιτροπή με επικεφαλής τον προσωπάρχη της Προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Πετρόφ, το σύμβουλο του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Βολγκογκόνοφ, τον γενικό διευθυντή των Κρατικών αρχείων της Ρωσίας Ρ. Πιχόι και τον διευθυντή του Αρχείου Α. Κοροτκόφ. Στόχος της επιτροπής ήταν να μελετήσει τα υλικά που βρίσκονταν σε αυτά τα σφραγισμένα πακέτα.



Νο 794/Б
Άκρως Απόρρητο
Προς την Κ.Ε. του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι)
Προς το σύντροφο Στάλιν

Στα στρατόπεδα για αιχμαλώτους πολέμου του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ και στις φυλακές των δυτικών περιοχών της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας κρατείται αυτή την περίοδο ένας μεγάλος αριθμός πρώην αξιωματικών του πολωνικού στρατού, πρώην στελεχών της πολωνικής αστυνομίας και των κατασκοπευτικών της υπηρεσιών, μελών των πολωνικών αντεπαναστατικών κομμάτων, μελών αντεπαναστατικών οργανώσεων που αποκαλύφθηκαν, φυγάδες κλπ. Όλοι αυτοί είναι ορκισμένοι εχθροί της σοβιετικής εξουσίας, γεμάτοι μίσος για το σοβιετικό καθεστώς.
Οι αιχμάλωτοι πολέμου αξιωματικοί και αστυνομικοί, κατά την παραμονή τους στα στρατόπεδο προσπαθούν να συνεχίσουν την αντεπαναστατική τους δράση, κάνουν αντισοβιετική αγκιτάτσια. Ο καθένας από αυτούς περιμένει να απελευθερωθεί για να αξιοποιήσει την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα κατά της σοβιετικής εξουσίας.
Από τα όργανα της NKVD στις δυτικέ επαρχίες της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας έχει αποκαλυφθεί μια σειρά αντεπαναστατικών στασιαστικών οργανώσεων. Σε όλες αυτές τις αντεπαναστατικές οργανώσεις ενεργό καθοδηγητικό ρόλο έπαιξαν πρώην αξιωματικοί του πολωνικού στρατού, πρώην αστυνομικοί και χωροφύλακες.
Ανάμεσα στους κρατούμενους φυγάδες και παραβάτες των κρατικών συνόρων έχει εντοπιστεί, επίσης, ένας σημαντικός αριθμός προσώπων, οι οποίοι συμμετείχαν σε αντεπαναστατικές κατασκοπευτικές οργανώσεις.

Για τη συνέχεια  samizdatproject2

14 σχόλια:

  1. Η γνησιότητα του εγγράφου αμφισβητείται, πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ποιον; Από τον Περισσό;

      Η ΕΣΣΔ πήγε αρχικά να φορτώσει το έγκλημα στην Γερμανία, η οποία απεκάλυψε τούς τάφους. Όμως, "το 1989, ερευνητές από τη Ρωσία απέδειξαν ότι πραγματικά ο Στάλιν είχε δώσει την εντολή για την ομαδική θανάτωση των Πολωνών. Έτσι ένα χρόνο μετά, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραδέχτηκε ότι υπεύθυνη για τη σφαγή ήταν η NKVD και εξέφρασε τη «βαθιά συγγνώμη» της Ρωσίας. Το 1992 ο Μπορίς Γέλτσιν εμφάνισε στον Πολωνό ομόλογό του επίσημα αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της Ρωσίας ως προς τη σφαγή του Κατίν. Τα έγγραφα ήταν : Ένα κείμενο του Μπέρια στο οποίο πρότεινε την εκτέλεση 25.700 Πολωνών και φέρει υπογραφή και του Ιωσήφ Στάλιν, ένα απόσπασμα από τη διαταγή του Πολιτικού Γραφείου για την εκτέλεση και ένα σημείωμα του επικεφαλής της Κα Γκε Μπε, Σελέπιν, προς τον Νικίτα Χρουστσόφ, σχετικά με την εκτέλεση 21.857 Πολωνών και την ανάγκη καταστροφής των σχετικών εγγράφων. Παρά την αποδοχή των κατηγοριών από πλευράς Ρωσίας και παρά τα περισσότερα από 20.000 θύματα, η σφαγή του Κατίν δε συγκαταλέγεται στα εγκλήματα πολέμου και τις γενοκτονίες....

      Διαγραφή
    2. Υπάρχουν βάσιμες αντιρρήσεις ως προς τη γνησιότητα των εγγράφων, τα οποία άλλωστε όταν ζητήθηκαν τα πρωτότυπα για εξέταση δεν δόθηκαν ποτέ. Και στην ίδια την πηγή που παραπέμπεις γράφονται περιληπτικά ορισμένες από αυτές.

      Διαγραφή
    3. Εσύ μπορείς να δώσεις κάποια πηγή, που να στηρίζει τούς ισχυρισμούς σου;
      Στην πηγή που δίνω εγώ, φαίνεται ποιος το αμφισβητεί (Μπογιόπουλος) και γράφοντας, όπως εσένα, δηλαδή χωρίς πηγές.
      Είναι εμφανές, άλλωστε, από πού αντλείς τις πληροφορίες σου (π.χ. "τα πρωτότυπα για εξέταση δεν δόθηκαν ποτέ").

      Διαγραφή
    4. Γιατί, η "μηχανή του χρόνου" που παραπέμπεις εσύ παρουσιάζει καμιά και μου διέφυγε; Αυτά που λέει ο Μπογιόπουλος έχουν γραφτεί και αναλυθεί πολλές φορές, δεν τα έβγαλε από το κεφάλι του. Για πες μας (με πηγές) ποιος πήρε και εξέτασε τα πρωτότυπα "ενοχοποιητικά" έγγραφα και τι έχει να πει για τις επιφυλάξεις ως προς τη γνησιότητά τους; Αν δεν έχεις κάτι να πεις άστο...

      Διαγραφή
    5. Δεν έχεις ακόμη μάθει να κάνεις διάλογο, ή προσπαθείς με τρικς, φτηνά και γνωστά, να πετάξεις το μπαλάκι στον άλλον.

      Δεν είμαι υποχρεωμένος εγώ να σού πω "ποιος πήρε και εξέτασε τα πρωτότυπα "ενοχοποιητικά" έγγραφα και τι έχει να πει για τις επιφυλάξεις ως προς τη γνησιότητά τους", αλλά εσύ που ισχυρίζεσαι ότι η γνησιότητα αμφισβητείται, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο.

      >Αυτά που λέει ο Μπογιόπουλος έχουν γραφτεί και αναλυθεί πολλές φορές<

      Σοβαρά; Πες μου μία.

      Διαγραφή
    6. Πρώτον δεν σου απευθύνθηκα πρώτος, ούτε με ενδιαφέρει να κάνω κανένα διάλογο μαζί σου. Δεν είμαι "υποχρεωμένος" σ' εσένα για τίποτα.
      Δεύτερον, τον ξέρω αυτόν το "διάλογο" που μόνο ο άλλος πρέπει να αναφέρει πηγές και στοιχεία και εσύ όχι. Υπάρχουν πολλά άρθρα και κείμενα (και στα ελληνικά) από έρευνες που έχει κάνει το ΚΚ Ρωσίας. Εκεί υπάρχουν και τα στοιχεία και αν σε ενδιαφέρει μπορείς να ψάξεις να τα βρεις. Αλλά εσύ τα ξέρεις όλα και δεν έχεις ανάγκη. Οπότε άσε καλύτερα το "διάλογο"...που απαντάς σε ότι σε βολεύει!

      Διαγραφή
    7. Πρώτον, όταν γράφεις σε δημόσιο διάλογο, δεν επιλέγεις εσύ τούς συνομιλητές σου. Τι τι σ' ενδιαφέρει και τι όχι, μ' αφήνει παγερά αδιάφορο. Και βέβαια είσαι υποχρεωμένος να τεκμηριώνεις αυτά που λες, άλλως δεν μπορεί κανείς να σε πάρει στα σοβαρά.

      Δεύτερον, πηγές οφείλει να αναφέρει όποιος ισχυρίζεται κάτι. Εσύ ισχυρίζεσαι ότι υπάρχουν τα στοιχεία, ΕΣΥ ΟΦΕΙΛΕΙΣ να τα προσκομίσεις.

      Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι επιπέδου το πολύ δημοτικού.

      Διαγραφή
    8. Πρώτον, δε γράφω σε κανένα "δημόσιο διάλογο", σχολιάζω μια ανάρτηση σε ιστολόγιο. Εμένα να δεις πόσο παγερά αδιάφορο με αφήνουν αυτά που λες. Και στα σοβαρά με ενδιαφέρει να με παίρνουν οι σοβαροί.

      Δεύτερον, αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι για το Κατίν φταίνε οι Σοβιετικοί πράγματι πρέπει να το αποδείξουν και οι "αποδείξεις" τους έχουν αμφισβητηθεί βάσιμα χωρίς καμία απάντηση.
      Όποιος θέλει να βρει τις σχετικές δημοσιεύσεις μπορεί, εκτός αν δεν είναι καν στο επίπεδο του δημοτικού.

      Διαγραφή
    9. Απορία ψάλτου, βηξ, Γιαννάκη.

      Διαγραφή
    10. Στου κρεμασμένου το σπίτι δε μιλάνε για σκοινί, ανώνυμε μικρούλη.

      Διαγραφή
  2. Εδώ από τους αριστερούς αμφισβητείται η ίδια σφαγή του Κατιν. Οπότε δεν θα αμφισβητείσεται το έγγραφο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενας φίλος μου Πολωνός μου εξηγούσε οτι το Κατύν έγινε για να χτυπηθεί η πολωνική κοινωνία χάνωντας σημαντικό αριθμό μορφωμένων ανθρώπων,που αργότερα θα ήταν αντιδραστικοί στη λαίλαπα του κομμουνισμού που θα ερχόταν σε λίγο καιρό.Οτι έκαναν δηλαδή και εδώ από το 43-44.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.