11/3/17

«To λόμπι που άσκησα ίσως βοήθησε την Τουρκία» παραδέχεται ο Φλιν

Ο παραιτηθείς σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ Φλιν. AP Photo/Evan Vucci, File
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο αποπεμφθείς σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, κατέθεσε την Τρίτη τα απαραίτητα, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, έγγραφα στο ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης με τα οποία δηλώνει ότι ασκούσε λόμπι για τα συμφέροντα άλλων χωρών έναντι αμοιβής.
Η δήλωσή του αφορά το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2016 και η αμοιβή του ήταν 530.000 δολάρια. Βάσει των εγγράφων που κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του οι υπηρεσίες που προσέφερε «μπορεί να ερμηνευθούν ότι ωφέλησαν την Δημοκρατία της Τουρκίας».

Οταν ολοκληρώθηκε η εργασία που είχε αναλάβει η εταιρεία του Φλιν, για λογαριασμό μιας τουρκικής εταιρείας, ο Φλιν συμφώνησε να μην ασκήσει λόμπι για πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και ποτέ ξανά να μην εκπροσωπήσει ξένες κυβερνήσεις.
Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, οι Αμερικανοί πολίτες οι οποίοι ασκούν λόμπι για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων ή πολιτικές οντότητες, θα πρέπει να αποκαλύπτουν τη δουλειά τους αυτή στο ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η μη δήλωση τέτοιων δραστηριοτήτων θεωρείται αδίκημα, ωστόσο το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης σπανίως ασκεί διώξεις για τέτοιες υποθέσεις.
Ο Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος προσέλαβε την εταιρεία συμβούλων του Φλιν, είπε στο πρακτορείο «Αssociated Press» ότι οι τροποποιημένες καταθέσεις που έγιναν την Τρίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του Φλιν έγιναν ως απάντηση σε πιέσεις που είχαν ασκηθεί από το συγκεκριμένο υπουργείο τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο επιχειρηματίας, Εκίμ Αλπτεκίν, μιλώντας τηλεφωνικά στο «ΑΡ» από την Κωνσταντινούπολη είπε ότι η κατάθεση έγινε λόγω «πολιτικών πιέσεων» και ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την κίνηση του Φλιν.
«Διαφωνώ. Θα ήταν διαφορετικό αν εγώ εργαζόμουν για την τουρκική κυβέρνηση. Εγώ όμως δεν παίρνω εντολές από καμιά κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος επιχειρηματίας.
Ο δικηγόρος του Φλιν δεν απάντησε στα ερωτήματα του «ΑΡ» για το αν το υπουργείο Δικαιοσύνης ή το FBI είχαν επικοινωνήσει με τον Φλιν για τις δραστηριότητες που είχε αναπτύξει ως προς το λόμπι.
Η συμβουλευτική εταιρεία του Φλιν, η Flynn Intel Group είχε αποκαλύψει κατά το προηγούμενο διάστημα στο Κογκρέσο όταν εργαζόταν για την Inovo BV, μια εταιρεία που έχει την έδρα της στην Ολλανδία και η οποία ανήκει στον Αλπτεκίν. Ωστόσο, ούτε ο Φλιν, ούτε η εταιρεία του είχαν καταθέσει κατά το παρελθόν τα σχετικά έγγραφα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις δραστηριότητες που ευνοούν ξένες κυβερνήσεις.
Εκπρόσωπος πάντως του Φλιν δήλωσε ότι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας είχε προσληφθεί από την Inovo, προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση του επιχειρηματικού κλίματος εμπιστοσύνης σε κύκλους στις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικλ Φλιν είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί στα μέσα του περασμένου μήνα από τη θέση του συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη ότι συζήτησε το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ προτού ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία και ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις συνομιλίες αυτές.
Στην επιστολή παραίτησής του ο Φλιν παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς, εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού που τρέχουν τα γεγονότα, άθελά μου έδωσα στον εκλεγμένο αντιπρόεδρο και σε άλλους ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με τις τηλεφωνικές μου συνομιλίες με τον Ρώσο πρεσβευτή. Εχω ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο και την έχουν δεχθεί».
Ο Φλιν, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, υποστήριζε από νωρίς τον Τραμπ και την άποψή του ότι πρέπει να αλλάξει το κατεστημένο στην Ουάσιγκτον. Συχνά είχε προκαλέσει έκπληξη σε παλαίμαχους της εξωτερικής πολιτικής εξαιτίας των προσπαθειών του να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να αναθερμάνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία.
Πηγή: Ελ. Κήρυκας

2 σχόλια:

  1. Στις ΗΠΑ σταδιακά δεν θα επιβιώσει κανείς ο οποίος στηρίζει την Τουρκία. Όποιος θέλει μέλλον ας υπηρετήσει την αναβίωση του παγκόσμιου πολιτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παρηγορο στην εποχη Τραμπ είναι ότι όταν κατηγορηθηκε ο Φλιν για οικονομισια,τον αναγκασαν να παραιτηθεί ενώ μια ζωη για σεσημασμένους υπερτουρκοφιλους λομπιστες δεν ιδρωνε το αυτι κενενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.