23/8/17

Άγκυρα και ψευδοκράτος προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις για το Κυπριακό

Τουρκία και κατοχικό καθεστώς προετοιμάζουν τις επόμενές τους κινήσεις στο Κυπριακό ενόψει των επαφών που θα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο μήνα. Είναι όμως εμφανές ότι η Άγκυρα θέλει να έχει τον πρώτο λόγο και να καθορίσει στη βάση των δικών της επιδιώξεων την πάρα πέρα πορεία των πραγμάτων. Κάτι όμως που προκαλεί αντιδράσεις στα κατεχόμενα, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς, όχι όμως από τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος συνεχίζει να κινείται εντός ενός πλαισίου που τέθηκε από την Άγκυρα.
Οι νέες δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ καταδεικνύουν τις στοχεύσεις της Άγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό. Παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός πήγε να διορθώσει κάπως προηγούμενές του τοποθετήσεις δεν απέκρυψε πως αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι να περάσει το μήνυμα πως η διαδικασία ως είχε δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω ευθύνης της ε/κ πλευράς.
Σύμφωνα με τον Ομέρ Τσελίκ, στο Κυπριακό έχουν συζητηθεί όλα και για τη διαδικασία από ‘δω και πέρα θα γίνει διαβούλευση μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Τσελίκ μιλούσε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, όπου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. Κληθείς να εξηγήσει τι εννοούσε με τη δήλωσή του ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις έχουν τελειώσει, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι τη διαδικασία των συνομιλιών σαμπόταραν οι Ε/κ. «Μια ασαφής κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται σε μια διαπραγμάτευση χωρίς τέλος. Όλα έχουν συζητηθεί». Σύμφωνα με τον Ομέρ Τσελίκ, για το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, το πώς θα προχωρήσουν, θα το διαβουλευθούν από κοινού ψευδοκράτος και Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματος των Τ/κ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος, λέγοντας πως στόχος όλων όσοι θέλουν ειρήνη στην Κύπρο είναι να χτίσουν γέφυρες μεταξύ των δύο πλευρών για το μέλλον. Στη γραπτή του δήλωση το ΚΕΚ σχολιάζει δήλωση του Τσελίκ ότι όλα στο Κυπριακό έχουν συζητηθεί. «Αυτή η διαδικασία έφτασε στο τέλος της, η δουλειά μας δεν είναι να δημιουργήσουμε γέφυρες ή να χτίσουμε τοίχους». Εάν στο κρίσιμο στάδιο που βρισκόμαστε η δουλειά μας δεν είναι να δημιουργήσουμε γέφυρες, τότε τι είναι, διερωτάται στην ανακοίνωσή του το τ/κ κόμμα, θεωρώντας ότι στόχος είναι να συνεχίσουν άμεσα οι συνομιλίες και να σωθούν από το καθεστώς που αφανίζει τους Τ/κ. «Η κυβέρνηση του ΑΚΡ στην Τουρκία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στην Κύπρο λες και είναι όμηρος». Η Τουρκία συμπεριφέρεται στην Κύπρο εκβιαστικά προς δικό της όφελος, καταλήγει το τ/κ ΚΕΚ, διερωτώμενο για πόσο ακόμα θα μένουν σιωπηλοί έναντι σε αυτή την κατάσταση.

Ζητούν απομάκρυνση Αταλάι
Οι εξελίξεις στο θέμα του Ταλίπ Αταλάι θα καταδείξουν και το πόσες αντιστάσεις έχουν απομείνει στον Μουσταφά Ακιντζί σ’ ό,τι αφορά απαιτήσεις της Άγκυρας. Ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν ζήτησε από τον κατοχικό ηγέτη την απομάκρυνση του Ταλίπ Αταλάι από τα καθήκοντα του «υπουργού θρησκευτικών υποθέσεων». Η Γενί Ντουζέν δημοσίευσε χθες την επιστολή Οζγκιουργκιούν που περιλαμβάνει μόνο δύο προτάσεις-παραγράφους και περιλαμβάνει τη «νομοθεσία» στην οποία βασίζεται για να προτείνει την απομάκρυνση Αταλάι, χωρίς να καταγράφεται ο λόγος. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές μέρες μετά την εντατικοποίηση των ερευνών στα κατεχόμενα για τον εντοπισμό ατόμων που πιστεύεται ότι είναι μέλη της οργάνωσης ΦΕΤΟ. Οι έρευνες που διεξάγονται με εντολές και υπό την επίβλεψη της Άγκυρας είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δύο ιμάμηδες του Κιόνελι. Ο ίδιος ο Αταλάι είχε συλληφθεί τον Ιούλιο με την κατηγορία της συμμετοχής του στη ΦΕΤΟ, όταν μετέβη στο Ντιγιάρμπακιρ για να επισκεφθεί την οικογένειά του, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την κατάθεσή του και επέστρεψε στα κατεχόμενα. Να σημειωθεί ότι ο Ταλίπ Αταλάι είναι Τούρκος υπήκοος και διορίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση στη θέση του «υπουργού θρησκευτικών υποθέσεων», όπου βρίσκεται από τις 20/6/2011 με συμβόλαιο.
Σε δηλώσεις του στη Γενί Ντουζέν, ο Ταλίπ Αταλάι ανέφερε ότι ο «πρωθυπουργός» δεν είχε ποτέ με τον ίδιο μια τέτοια κουβέντα και χαρακτηρίζει την ενέργεια Οζγκιουργκιούν περίεργη. «Περίεργη υπόθεση, το αιτιολογικό δεν εξηγείται.» Ο κ. Αταλάι επικρίνει και το γεγονός ότι αυτή η επιστολή είδε το φως της δημοσιότητας, χωρίς ο ίδιος να έχει προηγουμένως ενημερωθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιστολή δόθηκε από το γραφείο του «πρωθυπουργού».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 
Με τον απερχόμενο και τον νεοδιοριζόμενο «διοικητή» των «ειρηνευτικών δυνάμεων», όπως ονομάζουν τον κατοχικό στρατό, συναντήθηκε χθες το πρωί ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο αντιστράτηγος Ομέρ Πατς θα συνταξιοδοτηθεί και ο υποστράτηγος Γιλμάζ Γιλντιρίμ αναλαμβάνει τώρα τη διοίκηση του τουρκικού στρατού, ενώ πριν ήταν στις «δυνάμεις ασφαλείας». Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί θα έχουν σήμερα και άλλες συναντήσεις με την τ/κ πολιτική ηγεσία. Αμέσως μετά, ο κ. Ακιντζί είχε συνάντηση και με τον Ιταλό πρέσβη στην Κύπρο Guido Cerboni, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στο νησί.
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.