2/8/17

Οι ΗΠΑ «αδειάζουν» την Τουρκία για τη NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Τα κεντρικά γραφεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Mike Theiller)
Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση της Λευκωσίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο «δεν έχει ζητηθεί η έκδοση της όποιας οδηγίας Νavtex, προς ναυτιλλόμενους, όπως η Τουρκία έχει πράξει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε ότι πολλά αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή λόγω των εξελίξεων, ειδικότερα στη Συρία.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι αναμένεται να υπάρξει και πιο συγκεκριμένη και πληρέστερη ενημέρωση από αμερικανικής πλευράς. Η απάντηση των ΗΠΑ ακολούθησε διάβηματης Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με βάση αυτή την ενημέρωση συνάγεται ότι η Τουρκία προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση με δική της πρωτοβουλία για επικοινωνιακούς λόγους. 
Πάντως μετά τις κινήσεις της Λευκωσίας η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για την ίδια ακριβώς περιοχή, λέγοντας αυτή τη φορά ότι θα διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις από το τουρκικό και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τις αρχικές εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, ότι πρόκειται για κοινή άσκηση των δύο χωρών, πιθανότατα υπό τη στέγη του ΝΑΤΟ, τις οποίες η Τουρκία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί για να δημιουργήσει ένταση.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.