1/11/17

29χρονος Ουζμπέκος ο δράστης στο Μανχάταν – Ήταν «μοναχικός λύκος» (φωτο, βίντεο)

  • Το μοιραίο φορτηγάκι που σκόρπισε το θάνατο στην καρδιά του Μανχάταν (φωτ.: EPA / Jason Szenes)
Ισχυρό σοκ έχει προκαλέσει στην αμερικανική κοινή γνώμη η επίθεση που πραγματοποίησε, την Τρίτη το μεσημέρι (τοπική ώρα), ο Σαϊφούλο Χαμπιμπουλάεβιτς Σάιποφ, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, την πρώτη στην αμερικανική μητρόπολη μετά το χτύπημα των Δίδυμων Πύργων, το 2001, και ενώ μικροί και μεγάλοι προετοιμάζονταν για τον εορτασμό του Χάλοογουιν. Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης σκόρπισε το θάνατο σε οκτώ άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 12 (κάποιοι μιλούν για 15 τραυματίες).

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως από το 2010 που μετανάστευσε στις ΗΠΑ, είναι κάτοικος της Τάμπα στην Φλόριντα, και κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μπήκε στον ποδηλατόδρομο, στο ύψος της οδού Χιούστον, γύρω στις 15:05 τοπική ώρα, και συνέχισε να οδηγεί για 17 τετράγωνα παρασύροντας ποδηλάτες και πεζούς. Στη συνέχεια συγκρούστηκε με ένα σχολικό λεωφορείο και μετά κρατώντας ένα αεροβόλο και ένα όπλο του paintball βγήκε έξω από το όχημα φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ». Τρομοκρατημένοι πολίτες που δεν γνώριζαν ότι τα όπλα είναι ψεύτικα άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι για να απομακρυνθούν από το σημείο.

Σωστικά συνεργεία μεταφέρουν τη σορό ενός εκ των θυμάτων μετά την επίθεση (φωτ.: EPA / Jason Szenes)
Άμεσα έσπευσαν στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας που πυροβόλησαν τον δράστη στην κοιλιακή χώρα και έτσι κατάφεραν να τον συλλάβουν. Εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος Νέας Υόρκης ανέφερε πως στο φορτηγάκι του Σαΐποφ βρέθηκαν φωτογραφίες με σημαίες του ISIS και χειρόγραφο σημείωμα, γραμμένο στα αγγλικά, όπου έγραφε πως έκανε την επίθεση για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Σαϊφούλο Σαΐποφ διέθετε άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα», και δούλευε ως οδηγός για την Uber, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που διευκρίνισε πως ο άνδρας βρισκόταν ήδη «στο ραντάρ» της αστυνομίας.

Ο 29χρονος Ουζμπέκος Σαϊφούλο Σάιποφ (φωτ.: NYPD)
Τα θύματα
Πέντε πολίτες της Αργεντινής βρίσκονται μεταξύ των οκτώ νεκρών. Τα θύματα ήταν φίλοι που είχαν πάει στη Νέα Υόρκη για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από το τέλος των σπουδών τους στην πολυτεχνική σχολή του Ροσάριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Αργεντινής. Νεκρή είναι και μια υπήκοος του Βελγίου από το Ρουλέρ της δυτικής Φλάνδρας που επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη με τη μητέρα και την αδερφή της. Τα υπόλοιπα θύματα είναι Αμερικανοί πολίτες.
Τα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας τζιχαντιστικής επίθεσης, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια επίθεση αυτού του είδους και τέτοιας βαρύτητας αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο. Ήδη έδωσε εντολή «στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να ενισχύσει το ήδη πολύ αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων» των ξένων που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ» έγραψε στο Twitter του.
Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η επίθεση ήταν μέρος κάποιου μεγαλύτερου σχεδίου.
«Η νέα τρομοκρατική τακτική, και έχουν απευθύνει δημόσιο κάλεσμα για αυτό, είναι για τους μοναχικούς λύκους να προχωρούν μόνοι τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις» σημείωσε. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έκανε λόγο για «άνανδρη πράξη».

Ο δράστης τη στιγμή της επίθεσης (βίντεο: Storyful News)

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.