13/11/17

Στο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
2
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, στις 28 Μαΐου 2016, η ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα ήταν πολύ πιο θερμή από σήμερα. 
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποβιβαζόταν στις Καρυές του Αγίου Aρους από την πολυτελή θαλαμηγό «Κύκνος 1» του Πολεμικού Ναυτικού για να συνεχίσει το δεύτερο και, όπως φάνηκε και τότε, πολιτικά σημαντικότερο γι’ αυτόν, σκέλος της επίσκεψής του στην Ελλάδα. 
Εκείνο το πρωί σημειώθηκε ένα περιστατικό, το οποίο ενόχλησε έντονα την Αθήνα, αποσιωπήθηκε για λόγους διπλωματικούς και αποκαλύπτει σήμερα η «Κ». Στην Ουρανούπολη, αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματούχων, συνοδευομένων από τη φρουρά τους, επιχείρησε να επιβιβαστεί στη θαλαμηγό η οποία θα μετέφερε τον κ. Πούτιν στις Καρυές και στο Αγιον Ορος.

 Εκεί βρίσκονταν ήδη οι πάνοπλοι άνδρες της φρουράς του Ρώσου προέδρου, κάνοντας σαφές ότι δεν μπορεί να επιβιβαστεί στο σκάφος οποιοσδήποτε πέρα από τον κ. Πούτιν και τη συνοδεία του. Μάλιστα, οι Ρώσοι επισήμαναν ότι δεν μπορούσε να επιτραπεί ούτε η επιβίβαση Ελλήνων ενόπλων αστυνομικών. Αρχικά δημιουργήθηκε ένταση, ωστόσο η αυστηρή στάση της ρωσικής φρουράς δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Το επεισόδιο δεν έλαβε διαστάσεις αποκλειστικά και μόνο λόγω της διακριτικότητας που έδειξε η ελληνική πλευρά. Ωστόσο, ήδη από το προηγούμενο βράδυ και τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε φανεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε ως μοναδικό στόχο να προειδοποιήσει τους Δυτικούς από μια πρωτεύουσα χώρας της Ε.Ε. για την αντιπυραυλική ασπίδα.

Το συγκεκριμένο κλίμα αναβίωσε πριν από λίγες ημέρες, αυτή τη φορά λόγω διαρροών από τη ρωσική πλευρά για τη μετάβαση στη Μόσχα του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου. Οι δύο υπουργοί επρόκειτο να μεταβούν στη Μόσχα, όπου θα συνεδρίαζε η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας. Λίγο προτού αναχωρήσουν από την Αθήνα, έγινε γνωστό ότι στο τραπέζι της Επιτροπής θα κάθονταν και τέσσερις αποκαλούμενοι «βουλευτές» από την Κριμαία. Η Αθήνα απάντησε ότι υπουργοί χώρας της Ε.Ε. δεν μπορεί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους συγκεκριμένους «βουλευτές», καθώς δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Την επόμενη ημέρα έγινε προσπάθεια να σχεδιαστεί ξανά η συνεδρίαση, ωστόσο οι Ρώσοι επέμειναν ότι οι τέσσερις «βουλευτές» της Κριμαίας θα κάθονται στο τραπέζι. Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά σταμάτησε οποιαδήποτε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και η Διυπουργική ανεβλήθη για άγνωστη ημερομηνία.

Η απόσταση αυξάνεται

Η επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων δεν περιορίζεται μόνο σε επεισόδια όπως αυτά που μόλις προαναφέρθηκαν. Μετά το «ινδιάνικο καλοκαίρι» του πρώτου εξαμήνου του 2015 (όταν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συμμετείχε ακόμα η ρωσόφιλη πτέρυγα Π. Λαφαζάνη, Νάντιας Βαλαβάνη κ.ά.), άρχισε να γίνεται σαφές ότι η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τη Μόσχα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο φαίνεται. Η συγκεκριμένη απόσταση προέκυψε παρά τις αρχικές, σοβαρές προσπάθειες της Αθήνας να διαδραματίσει κατά το δυνατόν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας στην Αθήνα προσπαθούσαν να διαχειριστούν όσο πιο διπλωματικά γινόταν υψηλού συμβολισμού ρωσικές κινήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, όπως η δραστηριοποίηση συλλόγων παλιννοστούντων, προκειμένου να φανεί το ρωσικό αποτύπωμα στην περιοχή μέσω εορτασμού αμφιβόλου ιστορικής πραγματικότητας, από την Αλεξανδρούπολη έως τη Δυτική Μακεδονία. Ηδη τότε για την ελληνική διπλωματία δημιουργούσε πολύ σοβαρά προβλήματα και το «σκληρό» παιχνίδι που παίζεται με επίκεντρο το Πατριαρχείο της Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι τον κ. Πούτιν στο Αγιον Ορος και στη Μονή Παντελεήμονος συνόδευε τον Μάιο του 2016 και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Εκπαίδευση πιλότων

Ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα για την Αθήνα άρχισαν μετά τον Ιούλιο του 2016 και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Η προσέγγιση Αγκυρας - Μόσχας έχει φθάσει σε ένα τέτοιο σημείο που προκαλεί ενόχληση στην Αθήνα. Η πιθανή πώληση πυραύλων S-400 στην Τουρκία ανησυχεί την Αθήνα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε καμία προκαταβολή, καθώς ζητούν και τεχνολογία, κάτι το οποίο οι Ρώσοι αρνούνται να παρέχουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Αντιθέτως, οι Ρώσοι έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμοι στους Τούρκους στον τομέα της εκπαίδευσης. 
Οι Τούρκοι πιλότοι που έχουν απομείνει στην Πολεμική Αεροπορία της γειτονικής χώρας εκπαιδεύονται στη Συρία από τους Ρώσους. 
Οι πιλότοι αυτοί επιστρέφουν μετά στο Αιγαίο πέλαγος, έχοντας αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις και ικανότητες, εκπαιδευμένοι στο πλευρό μιας από τις πιο σημαντικές αεροπορίες του κόσμου. Επίσης, δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Μόσχα εκπαιδεύει και περίπου 600 Τούρκους επιστήμονες στην πυρηνική τεχνολογία. Αν και η πρόοδος στον σχεδιασμό και, πολύ περισσότερο, στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στον βορρά και τον νότο της Τουρκίας είναι ακόμη πολύ αργή, πρακτικά η Αγκυρα ήδη αρχίσει να επιμορφώνει την πρώτη γενιά δικών της πυρηνικών επιστημόνων.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται δέκτης πιέσεων από τη Μόσχα και για τον σχεδιαζόμενο Turkish Stream. Οι Ρώσοι προφανώς έχουν θορυβηθεί από τη σχεδιαζόμενη αμερικανική επένδυση στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι η αναβλητικότητα στη λήψη μιας οριστικής απόφασης για τη στάση που θα ακολουθήσει έναντι του Turkish Stream θα οδηγήσει στον ανασχεδιασμό του αγωγού και τη στροφή του προς βορρά και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία. Η γειτονική χώρα, βέβαια, όπως και ακόμη βορειότερα, η Ρουμανία, είναι στενά προσδεδεμένες στο άρμα του ΝΑΤΟ και δύσκολα θα προχωρούσαν σε μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Ακόμη περισσότερο, η Αθήνα δεν μπορεί να λάβει μια τέτοια απόφαση ερήμην της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως και οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το εγχείρημα του Turkish Stream είναι μη βιώσιμο. Ακόμη ένα στοιχείο έντασης ανάμεσα στην Μόσχα και την Αθήνα είναι και τα Ναυπηγεία της Σύρου, για τα οποία –θεωρητικά τουλάχιστον– υπήρχε ρωσικό ενδιαφέρον. Δεδομένου ότι αυξάνονται οι πιθανότητες απόκτησης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων από μια εταιρεία ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, η ρωσική εμπλοκή έχει πρακτικά ακυρωθεί.

19 σχόλια:

  1. Σιγά-σιγά οι ρώσσοι καταλαβαίνουν πως θα έχουν σοβαρές συνέπειες οι ανθελληνικές θέσεις τους. Φαντασιώθηκαν αφελληνισμό του Αιγαίου υποδαυλίζοντας την σύγκρουση με την τουρκία, αλλά αν δεν επικρατήσουν οι τούρκοι στα επεισόδια που έρχονται, δεν θα τολμούν να περάσουν από το Αιγαίο, οι ρώσσοι.
    Όσο για τον turkish stream, it was just a blue dream... ο putin θα μείνει με την μάνικα στο χέρι στον Έβρο. Εδώ είμαστε ΕΕ και είμαστε και ΝΑΤΟ και τον ρώσσο ρίχνουμε στου πηγαδιού τον πάτο.
    Αρκετά όμως με τα συναισθηματικά. Για να το πούμε και λίγο πιο σοβαρά : Η ρωσσία και η κίνα προσπαθούν να χτυπήσουν το πετροδολλάριο με τις ρήτρες χρυσού, να επαναφέρουν δηλαδή τον κανόνα του χρυσού στις πετρελαϊκές συναλλαγές, τουλάχιστον στον ζωτικό τους χώρο την ASEAN. Αυτό, είναι θανάσιμη απειλή για την αμερική και την Δύση, η οποία δεν δίστασε να κουρελιάσει την λιβύη του καντάφι όταν ο τελευταίος πήγε να καθιερώσει το χρυσό δηνάριο.
    Είμαστε σε σημείο καμπής λοιπόν και δύο αντίπαλες συμμαχίες αναδύονται και παίρνουν θέσεις μάχης.
    Η μία του δυτικού κόσμου των δυτικών αξιών και της ελεύθερης οικονομίας ευρω-δολλαρίου/πετροδολλαρίου.
    Η άλλη είναι η συμμαχία των αυταρχικών κρατικά ρυθμιζόμενων οικονομιών, με πολιτισμικές αξίες που δεν αποδέχονται την ελευθερία του ατόμου.
    Ρωσσία-Κίνα-Ιράν-τουρκία, βρίσκονται σε συμμαχική σύγκλιση, ενώ το τι θα κάνει το πακιστάν και η ινδία, είναι αβέβαιο. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο κόσμος πλέον αποφασίζει πλευρά.
    Εμείς ανήκουμε και θα ανήκουμε στην Δύση, επειδή είμαστε η ρίζα της και αυτό μας συμφέρει, η αμερική εγγυάται και θα εγγυάται την ακεραιότητα μας, επειδή την συμφέρει, ως ένα σημείο και η ρωσσία είναι θανάσιμος εχθρός μας, επειδή ξεχάσαν να διαλυθούν, μέχρι νεωτέρας... προφητείας.
    κι αν με τους ρώσσους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, τα δύσκολα για μας θα αρχίσουν με τους κινέζους και την OBOR τους, που από την στιγμή που σήκωσαν κεφάλι στην αμερική, πάμε ολοταχώς για πόλεμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Δύση βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη. ¨Βρωμάει¨ θάνατο. Εαν επιμείνουμε να ανήκουμε εκεί θα πεθάνουμε μαζί της.

      Αναφορικά με το ότι είμαστε η ρίζα της, ναι, μέχρι όμως την στιγμή που ο λεγόμενος Διαφωτισμός οδήγησε τελικά στον απόλυτο σκοταδισμό. Μία Ευρώπη χωρίς αρχές, ηθική και το κυριότερο χωρίς Χριστό.

      Διαγραφή
    2. Ταϋγέτη.

      Καὶ τὶ καλὸ εἴδαμε ἀπὸ τὴν παρηκμασμένη Δύσι στὴν ὁποία δυστυχῶς ἀνήκωμεν,ὅπως ἔλεγε ὁ δῆθεν "ἐθνάρχης";

      Καί νὰ μὴν εἶσαι καὶ τόσο σίγουρος ὅτι ἡ Ἀμερικὴ ἐγγυᾶται τὴν ἐδαφική μας ἀκεραιότητα·παράδειγμα ἡ ἀναγνώρισις ἀπὸ μέρους της, τῶν Σκοπίων ὥς Μακεδονία.

      Ἡ χώρα μας δὲν πρέπει νὰ ἀνήκει πουθενὰ ἀλλὰ νὰ κυττᾶ τὸ συμφέρον της,ὅπου καὶ νὰ βρίσκεται αὐτὸ.

      Διαγραφή
  2. Οι Ρωσοι δηλαδη θα ηθελαν η Ελλάδα να φυγει απο την ΕΕ,να αποσυρθει απο το ΝΑΤΟ,να γινει ο αποδιοπομπαιος τραγος των Βαλκανιων,να κλεισει την Σουδα κλπ για να της προσφερει η Ρωσσια,τι ;,.
    Για να μην ανατρεξω την Ιστορια που πολλες φορες μας αφησαν στα κρυα του λουτρου,ειτε σφυριζοντας αδιαφορα αφου μας ειχαν ξεσηκωσει.ειτε ακομα μεχρι προσφατα που θα εστελνε αεροπλανα και τανκς ο Σταλιν στον Ζαχαριαδη ενω οι υπ'αυτον 'δημοκρατικες δυναμεις' παιδομαζωναν για λογαριασμο οχι της Ελλαδος,ενω ιδρυαν την 'μακεδονια' του Τιτο και του Πιριν,ενω...ενω..,.ενω.. ουκ εστι αριθμος.
    Αυτα θελει να επαναλαβουμε ο ομοδοξος Βραδυ-μοιρος ;.
    Στο κατω κατω οταν πηγε ο Λαφαζανης στην Μοσχα και φιλισε το χερι του αντιπροεδρου τους ελπιζοντας στην πολυδιαφημισμενη βοηθεια των 5 δις.γιατι δεν ανοιγε την πορτοφολα του ο Πουτιν να κερδισει την πρωτη φορα αριστερα που τουλαχιστον,για να ειμαστε ειλικρινεις,στην Ρωσια εκανε την πρωτη της επισκεψη και οχι στις ΗΠΑ.
    Ποσο γρηγορα ξεχαστηκανε τα προσκυνηματα στο Αγιο Ορος,οι ομοθρησκοι δεσμοι (με τον Ρωσο Πατριαρχη να θελει να αρπαξει την Οικουμενικη Πατριαρχια απο την Κωνσταντινουπολη).
    Παληος Καγκεμπιτης κανει καινουργια περπατησια ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναιας
      Αυτα που λες τα εκανε ολα μθα ηγεσια στην ρωσια...που δεν ηταν ρωσοι...ειχαν αλλαξει ονοματα σε ρωσικα...και εκσναν πραξικοπημα...στον σβερκο του ρωσικου λαου...Ναι τα εκαναν ολα οσα λες....αλλα δεν ηταν ρωσοι...στο αιμμα.Ηταν κστι αλλο...Κατα συμπτωση....εντελως....απ το ιδιο φυλλο.....ειναι και η αρχουσα ταξη....της Δυσης....ιδια φυλη....Αυτο το λεω γιατι δεν βρησκεις μομφη για οσα εκαναν οι ιδιοι σε μας...απο δυο μεριες...αλλα μονο απ την μια...Αυτην την απλοικη..πουστια ...την παιδικη..σαν πραξη...την εκαναν αλλαζοντας απλα...ονοματα...αυτοι...της φυλης αυτης...παιρνοντας ντοπια...μια δηλωση στο δημαρχειο και αλλαξαν...ολοι νομιζαν μετα οτι ηταν..ντοπιοι...Παιδικο τρυκ εε...??..κι ομως...
      επιασε...διοτι κανεις δεν μπορουσε να δεχτει οτι ενα τοσο απλο κολπο...θα επιανε....ολοι ψαχναν κατι πιο..πολυπλοκο...ηταν αδιανοητη η απλοτητα...θελεις να αρχισουμε να λεμε τα αληθινα τους ονοματα...?? Κοιτα πρωτα τα μικρα τους ονοματα...και στην ρωσια και στην αμερικη..και στην Γαλλια...κλπ..

      Διαγραφή
    2. Και μην νομιζεις οτι στοχοποιω μια συγκεκριμενη γνωστη φυλη....διοτι δεν ειναι..ουτε αυτης της φυλης...κι εκει πουστια εκαναν...απλοικη...αλλαξαν και..θρησκεια...για ξεκαρφωμα...κι ετσι την ...ξαναπατησαμε ολοι....Κοιταζα μια μερα...ποιοι εχουν οικονομικα τα ποστα ολα...και στην δικαιοσυνη...στην Τουρκια...ειδα ονοματα τουρκικα...αλλα περιεργα ..φατσες...οχι τουρκικες...και ψαχνοντας...καταλαβα...οτι ...ενα ισλαμικο κρατος ...το κανουν κουμαντο αυτοι...αρα και το σνθελληνικο μενος...ειναι δικο τους...οι τουρκοι αυτους τους καμοφλαρισμενους...σε ονοματα..και θρησκεια...τους λεγαν Ντονμεδες...Εδω στην Ελλαδα..εχει πολλους αριστερους ..οπως και δεξιους...παντα ειχα την απορια...γιατι πι αριστεροι οπαδοι δεν ρωτησαν..ποτε..η εψαξαν..και η ηγεσια τους...δεν προβαλε ποτε τα ονοματα των ιδρυτων του κομματος...οπως θαταν φυσιολογικο να τους προβαλει...τιμης ενεκεν...Πληρης σιωπη...Ετσι ο απλος οπαδος πιστευε οτι ...ο λαος ιδρυσε την αριστερα...αυθορμητα...Ρωτησε εναν απλο αριστερο....ποιοι εφτιαξαν το κομμα...θα ξαφνιαστεις...δεν ξερει....Ειναι αφυσικο....Δεν θα ξαφνιαζομουν αν ηταν ...οπως οι Ντονμεδες στην τουρκια...η οπως οι πραξικοποιματιες στην ρωσια...η οπως ...οι τραπεζιτες στην αμερικη... με αλλα ονοματα ντοπια...και με μια δηλωση αλλαγης ονοματος ...στο δημαρχειο...Τοσο απλα....που κανενος ο νους δεν παει...Παιδικο εε...?? Κι ομως πιανει παντου...σαν γαργαρα...

      Διαγραφή
  3. Θεωρῶ ὅτι τό ἀνωτέρω ἄρθρο διαπνέεται ἀπό στυγνό μίσος κατά τῶν Ρώσων καί τῆς Ρωσίας. Ἄλλο ἡ ἀντικειμενική καί ρεαλιστική ἀνάλυση τῶν κινήσεων τῆς Ρωσίας στήν περιοχή μας, καί ἄλλο ἡ παρουσίαση τῆς Ρωσίας καί τῶν Ρώσων ὡς ἐχθρῶν μας.
    Π.χ. Λέει: "Οι Ρώσοι προφανώς έχουν θορυβηθεί από τη σχεδιαζόμενη αμερικανική επένδυση στην Αλεξανδρούπολη". Ἐδῶ κόντεψαν οἱ Ἀμερικάνοι νά σκοτώσοουν τόν Πρωθυπουργό τῆς Ἑλλάδος ἐπειδή θά γινόταν συνεργασία μέ Ρώσους ἀκριβῶς στόν ἀγωγό Μπουργκάς -Ἀλεξανδρουπόλεως, πού θά ἦταν καί Ρωσικῶν συμφερόντων καί Ἑλληνικῶν καί Εὐρωπαϊκῶν, καί τώρα , "ἔχουν θορυβηθῆ" οἱ Ρῶσοι γιά τό ἀντίοθετο σχέδιο, λές καί θέλουν νά παρέμβουν δόλια στήν περιοχή μας καί στούς ἀγωγούς; Ἁπλῶς ἔχουν ἀντίθετα συμφέροντα καί πιό καθαρό ἠθικό παρελθόν στό συγκεκριμένο θέμα.
    Ὕστερα, ἀπό ποῦ κι ὡς ποῦ, νά ἀκολουθεῖ ἡ Ἑλλάδα τίς ἀκρότητες τῶν Εὐρωπαίων καί τῶν Ἀμερικάνων στό θέμα τῆς Ρωσικῆς Κριμαίας. Ἡ Κριμαία, εἶναι Ρωσική ούσιαστικῶς ἀνέκαθεν. Τό ὅτι περιελήφθη στήν Οὐκρανία ἐπί Κρουτσώφ, δέν ἀποτελεῖ σημαντικότερο γεγονός ἀπό τό ὅτι ἔχει συντριτπική πλειοψηφία Ρωσικοῦ πληθυσνοῦ ἀπό αἰώνων. Οἱ παπούδες μου, πῆγαν τό 1917, ὅπως μοῦ ἔλεγαν, στήν Γιάλτα τῆς Ρωσίας ὄχι τῆς Ουκρανίας. Καί θά ὑπαγορεύσῃ ἡ Ἑλλάδα σήμερα, στήν Ρωσία, ἀνιστόρητα καί ταπεινωτικά καί γιά τήν Ρωσία καί γιά τούς Ρώσους, καί δή καί τούς Ρώσους τῆς Κριμαίας, μέ ἀποκλεισμούς ἐκπροσώπων τῆς Κριμαίας μέσα στό ἔδαφος τῆς Ρωσίας, ὅτι ἡ Κριμαία πρέπει νά εἶναι Οὐκρανική, καί δή ὑπό κυβερνήσεις γενοκτονικῶς ἀντιρωσικές τῆς Οὐκρανίας; Ἔχουμε χάσει τόν μπούσουλα;
    Καί τό ἀνέδκοτο: Ὅταν οἱ Δυτικοί προσπαθοῦν καί τό λένε πολλοί ἀπό αὐτούς, ὅτι πρέπει νά φύγῃ ἀπό τήν μέση ὁ Πούτιν, πῶς οἱ Ἑλληνικές ἀρχές διανοοῦνται νά τόν θέσουν ὑπό τήν "προστασία", μέσα στήν ἴδια τήν θαλαμηγό του καί τήν τελευταία στιγμή, προσώπων πού δέν ἔχουν ἐγκριθῆ ἀπό τήν ἀσφάλειά του;
    Ὅλα αὐτά δέν τά ἤξερε ὁ ἀρθρογράφος; Δέν τά καταλάβαινε; Ντροπή.
    Καί οἱ Ρῶσοι εἶναι ἀδέλφια μας ὅταν δέν εἶναι ἐθνικιστές, καί οἱ ἀμερικανοί τῶν ΗΠΑ καί οἱ δυτικοευρωπαῖοι εἶναι φίλοι μας ὅταν τό σέβονται αὐτό.
    Ἀλλά, προπαγάνδες μίσους κατά τῶν Ρώσων, μέσα στήν Ἑλλάδα,
    α) εἶναι ἀνήθικες, ὅσο θά ἦσαν ἀνήθικες, ὑποθετικῶς, προπαγάνδες μίσους κατά των Ἀμερικανῶν ἤ τῶν Εὐρωπαίων, καί
    β) βλάπτουν ἄμεσα καί πολύ τά ἐθνικά μας συμφέροντα καί αὐτήν τήν ἴδια τήν ὑπόστασή μας ὡς ἔθνους.
    Ἀντιρωσσικοῦ μίσους ἄρθρα, καί δή στήν Ἑλλάδα, εἶναι τό ἴδιο καταστροφικά ὅσο οἱ βόμβες τῶν ἀναρχικῶν. Ἀσκοῦν πνευματική καί ἰδεολογική τρομοκρατία, στήν βάση: Μήν ταυτίζεσθε μέ τούς Ρώσσους σέ τίποτα, ἀλλά μισεῖτε τους, γιά νά περνᾶτε καλά μέ τούς δυτικούς.

    Αὐτό, ὅμως, εἶναι η πεμπτουσία τῆς τρομοκρατίας: Νά καλούμεθα νά μισοῦμε καί νά βλέπουμε μέ καχυποψία καί μέ μίσος, αὐτούς πού τρομοκράτες ἤ προπαγανδιστές (παλαιότερα ἀνατολικοί καί κουμμουνιστές, σήμερα δυτικοί καί καπιταλιστές) μᾶς ὑποδεικνύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετική ανάλυση. Αν και θα περίμενα να προσθέσει ο κ. ALEXANCRINOS και την απόπειρα "δουλέματος" των Ρώσσων από την κυβέρνησή μας κατά τις διαπραγματεύσεις του 2015, όταν επιχείρησε να την χρησιμοποιήσει σαν φόβητρο κατά των ευρωπαίων, χωρίς καμμία απολύτως πρόθεση σοβαρής προσεγγίσεως.

      Διαγραφή
    2. Είμαι φιλορώσσος, δεν είμαι τυφλος.Πόσους πρωθυπουργούς της ΕΕ και του Νάτο σκότωσαν ως τώρα οι ΗΠΑ.Μαλλον κανέναν.Αλλα θα σκότωναν τον Καραμανλή ε;Θα αλλα δεν.Ισως να ηθελαν να τον τρομάξουν.Αλλα ποιός μας το είπε αυτό;Οι Ρώσσοι.Γιατί λοιπόν να μην ήθελαν οι ίδιοι οι Ρώσσοι να τον τρομάξουν ωστε να πέσει στην αγκαλιά τους;Και πώς έφτασαν οι ίδιοι οι Ρωσσοι να αλωνίζουν;Ας αφήσουμε λοιπον τις δολοφονίες, τις θαλαμηγούς και τα μυθιστορήματα.Κι ας αφήσουμε και τις ιστορικές αναφορές και το ήθος των υποτιθέμενων ορθοδόξων γιατί αν πιάσουμε απο Βουλγαρική Εξαρχεία, απο κατασκευή ''Μακεδονικού'' έθνους,Μικρασία και Κομμουνιστική ανταρσία δεν έχουν τελειωμό τα καλά τους...
      Η Ελλάδα έχει και υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ και στο Νάτο.Δέν τους φταίει η Ελλάδα αν την έπαθαν στην Ουκρανία και να μη ζητάν απίθανα πράγματα απο μας.Η Ρωσσία όχι μόνο δεν νοιάζεται για τα ζόρια της Ελλάδος αλλα την πιέζει αφόρητα και δρά απροκάλυπτα εναντίον μας σε μείζονα για την ασφάλεια μας ζητήματα όπως οι εξοπλισμοί και τα πυρηνικά.
      Οι Ρώσσοι όμως όπως και οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι ας έχουν στο νού τους οτι αν ανάμεσα στα σύνθετα παιχνίδια τους δεν βρούν τρόπο να κοντύνουν αποφασιστικά την Τουρκία θα αμφισβητήσει και τους ίδιους.

      Διαγραφή
    3. @ SOCRATES.
      Σεβομενος εξαιρετικα την γνωμη σας,δεν μπορω ομως να αποδεχτω την πονηρια του σχολιου σας αναφορικα με το 'στυγνο μισος κατα των Ρωσων και της Ρωσιας'.
      Καταλαβαινετε πολυ καλα οτι ιοι 'Ρωσοι' που αναφερει ο αρθρογραφος δεν ειναι ο Ρωσικος λαος αλλα οι κυβερνωντες.
      Χαμηλωσατε πολυ το 'υψος' σας.

      Διαγραφή
  4. Σάββα για την εκπαίδευση πιλότων που γράφει είναι επιβεβαιωμένο;Μου φαίνεται μούφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαινεται...υπαρχει στραβισμος σε ολα...και δεξια και αριστερα...
    Καποιος ..ξεστωμισε...αβιαστα......ανοικουμε....χωρις
    ντροπη...σαν αντικειμενα...στην περιουσια
    αλλων... Πσντως ο αχταρμας καλα κρατει...συγχιση..χυλος...αναλογα με την ιδεολογια μας...Καποιοι ειπαν σχεδον οτι οι ρωσοι ειναι ο διαβολος...και οι δυτικοι οι αρχαγγελοι του αγαθου Θεου...Κσποιοι δεν εχουν ματια....δεν εχουν ακοη...δεν εχουν αισθητηρια... τιποτε αντικειμενικο...μονο ονειρωξεις... τι καλα να σε πηδαει η υπερδυναμη ..80 χρονια...και να ...φοβασαι μην σε πηδηξει ...μια ασθενεστερη δυναμη ...που ανερχεται...Λεει ο πηδηχτης....κατσε ησυχα..να σε πηδηξω...γιατι αν θαρθει ο αλλος ..θα σε πηδηξει πιο πολυ...κι εσυ καθεσαι...παντα στον πρωτο...μην τυχει...το αλλο κακο...Ακουσα απιθανα...οτι το Σκοπιανο ..τοκσναν οι ρωσοι...μιλαμε..ταχασα...δεν μπορει ειπα...Μα αν ειναι ετσι...ποιος πιεζει για λυση..ΝΑΤΟ...ποιος εχει βασεις εκει...γιατι δεν τους αρπαζει να αποσυρουν τον αλυτρωτισμο..εμεις δεν ειμαστε συμμαχοι απ το 1945 ...εναντιον των φασιστων...δεν δωσαμε εκατομμυρια νεκρους...??? Μιλαμε για πληρη διαστροφη της πραγματικοτητας...Και ποιος κανακευει τους ...ουδετερους στον πολεμο τουρκους...εναντιον των συμπολεμιστων...?? Οι ...ρωσοι...
    Αλλα παιδια εσεις δεν εχετε ματια...ουτε το αστεροσκοπιο του Αρεσιμπο...δεν φτανει την βλαβη του οπτικου σας κεντρου...Εκτος .ομως απ τους ..κολασμενους ρωσους...μηπως τελικα...φταινε και οι εξωγηινοι...??..Μηπως.....ανοικουμε ...( !!! ) κι εκει...?? ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΝΟΙΚΟΥΜΕ...ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ...ας ανοικουμε σε ενα κομοδινο καπου στον γαλαξια...παρα στην Βαβυλωνα...την πορνη των εθνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην πει κανεις ..οτι η Αμερικη δεν ειναι η ιδια η Βαβυλωνσ...αυτοπροσωπως.....Διοτι θα γελαει....ο Χαμουραμπι..... κι ο Αχουρα Μασδα....κι ολη η ...Χαλδαια.....Το επωμενο καλο που θα κανει η Αμερικη στον πλανητη....θαναι ενα χρυσο βοδι....να το προσκυναμε....σαν βοδια που ειμαστε....ηδη το ετοιμαζουν....Τετοιους παλιανθρωπους...που πολεμησες μαζι τους...διαλυθηκες...εχασες ενα εκατομμυριο νεκρους...ριμαξες την χωρα σου γιαυτους...και για ...ευχαριστω...σε πηδηξαν σαν πορνη....για να κανουν .κοληταρια τους...εχθρους μας...τους εχθρους τους....Δεν ξαναδα στην ιστορια....Τετοια ξετσιπωσια....τετοια υβρη....τετοια διαστροφη....τετοιο ανηθικο κρατος....Ισως η Βαβυλωνα ναταν και λιγο καλυτερη....Τωρα οι ρωσοι......τριχες...τρια πουλακια....και επτα καρδερινες.....στου Διακου το ταμπουρι....Δεν ειμαι φιλορωσος...Μαλακας δεν ειμαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκτροπος
    Πας να καταργησεις καποτε ολη την Ελληνικη λογικη των προγονων μας... τι ελευθερες οικονομιες...και ατομα λες...τι αξιες δυτικες λες...κακοποιοντας την λεξη αξια...τι ανελευθερα καθεστωτα....αλλα......κλπ.... Καθε λεξη ελληνικη εχει μια ετοιμολογια...δεν ειναι ηχος μονο...οπως ολες οι δυτικες...Εχει καμμια αξια η δυση...που να ανταποκρινεται στην ενοια της λεξης που χρησιμοποιει..?? Αν ναι......πες μια αξια...που ανταποκρινεται στην εννοια.....Εχει ελευθερια στην οικονομια...?? Αν ναι.....πες αν μπορεις εσυ ελευθερος να γινεις επικινδυνος στην δουλεια μιας πολυεθνικης.....πες αν θα ζεις μετα..... πες εσυ οτι βρηκες νερο να καιει το αυτοκονητο....ποσο λες θα ζησεις...?? Δεν συνεχιζω...δεν εχει νοημα...οχι δεν θα μας καταργησεις εσυ την λογικη των προγονων.... Ποιος παραβιαζει το Αιγαιο ολη μερα και ορεγεται τα νησια...?? Οι τουρκοι..τι ειναι οι τουρκοι...??Συμμαχοι στο ΝΑΤΟ...ποιος ηγειται εκει..?.Η αμερικη.Γιατι τους αφηνει...!??Για την ...ελευθερια του ...ατομου....σε σχεση..με ...ανελευθερα καθεστωτα..Ποιος δημοσιευει χαρτες εως την ...Πρεβεζα...?? ΟΙ Αλβανοι.Τι τους θελει η αμερικη στο ΝΑΤΟ..?? Εμεις δεν ειμαστε συμμαχοι ??Γιατι τους αφηνει...?? Θα πεις ...τα συμφεροντα...οκ...Αλλα κι εμεις εχουμε ιδια...Ωστε τα συμφεροντα εε???Ωστε ...οι αξιες που ελεγες....παπαλα....εεε...??..Πανε οι αξιες που....προειπες πως εχουν...!!! Εχουν τελικα...η οχι...??? Αυτη την λογικη των προγονων κοροιδευεις εεε...?? Οι ρωσοι....αχχχ....εισαι ...ταχεις χαμενα...Πιθανον οι ρωδοι δεν ταχουν το ιδιο χαμενα...αλλα ουτε χαρτες νε την μιση χωρα εκαναν...ουτε τα σουχοι παραβιαζουν το αιγαιο καθε μερα...ουτε ..ειπαν τα νησια δικα τους ...ουτε παιζουν θεατρο πως εχουν...αξιες...κι ...ελευθερια στην οικονομια...και στο κατω κατω πανε και στην εκκλησια...κι οχι στην στοα ..της κολασης..... και δεν ειναι και μαλακες μαλλον να αυτοπαραμυθιαζονται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε περνάς δύσκολα ε;....Ολοι μας.Βλέπε σκάααααααι,Αλφα,Αντ1 ή ότι άλλο θές...λίγο, θα βρείς τη δοσολογία μόνος σου,απαραιτήτως 2 φορές τη μέρα να σε φέρει στα ίσα σου.Μετά έχουμε και τρελό νερό.Το ηλεκτροσοκ και η λοβοτομή είναι ύστατες λύσεις.Α και μην κάνεις κουβέντες έξω από αυτό το χώρο γιατί θα σε κοιτάνε παράξενα,κάποιοι θα σε πούν φασίστα και συνεργάτη των Γερμανών άσε που θα πρέπει να μαζεύεις και τους αφρούς που βγάζουνε και να ψάχνεις να τους βρείς φούντα να καλμάρουνε.

      Διαγραφή
    2. Κ.Νικηταρα
      Δεν καταλαβα ακριβως τι λετε..συγνωμη...αλλα δεν καταλαβα..Σε μενα μιλησατε..?? Αν εισαστε λιγο πιο απλος θα καταλαβαινα....μην νομιζεται οτι ειμαι πολυ εξυπνος..δεν ειμαι....

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.