24/12/17

Επί Γης ποια ειρήνη;

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
          Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η εορτή της ειρήνης και της ελπίδας. Βέβαια η αδιάκοπη τρεχάλα και η κατακλυσμιαία υλιστική και  καταναλωτική προπαγάνδα  ελάχιστα περιθώρια αφήνουν στον σύγχρονο άνθρωπο να κατανοήσει το νόημα του κοσμοϊστορικού γεγονότος. Το μόνο που ο σύγχρονος άνθρωπος κατανοεί είναι πως το μήνυμα του Χριστού για ειρήνη καταπατάται συνέχεια.
Το έτος τελειώνει με γεμάτες τις ημέρες του από βία, αίμα και δάκρυ. Στο απερχόμενο έτος από τα 194 κράτη – μέλη του ΟΗΕ στα 54 άρχισαν ή συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις. Στο ίδιο έτος υπήρξαν 31 τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, με δεκάδες θυμάτων. Το 2017 προστίθεται στα έτη, που δεν υπήρξε ειρήνη στον πλανήτη. Ο Ιβάν Μπλοχ (Νόμπελ Ειρήνης το 1901) είχε υπολογίσει πως στα περίπου 3400 χρόνια  ιστορίας, ειρήνη υπήρξε στα 240 και πολεμικές συρράξεις στα 3.260. Ο, μετά τον υπολογισμό του Μπλοχ, 20ός αιώνας είναι ο αιματηρότερος στην παγκόσμια ιστορία. Κατ’ αυτόν συνέβησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, πολλές εμφύλιες συγκρούσεις, δεκάδες επαναστάσεων και πραξικοπημάτων, καθώς και επιβλήθηκαν απάνθρωπα ολοκληρωτικά  καθεστώτα. Σε κάθε ημέρα του  προηγούμενου αιώνα  χυνόταν άφθονο αίμα σε πολλά μέρη του πλανήτη.
          Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο να μην ακολουθεί το μήνυμα  της νύχτας εκείνης στη Βηθλεέμ και να μην επιδιώκει την ειρήνη, όταν μάλιστα, το άλλο μήνυμα του Θεανθρώπου είναι πως η βία φέρνει βία; Από τον Ηράκλειτο έως τον Μακιαβέλι και τον Μαρξ ο πόλεμος και η βία θεωρούνται ως  στοιχεία της φύσης του ανθρώπου.... Η μελέτη της ιστορίας και η εξέταση των τρεχόντων γεγονότων δείχνουν ότι πολέμους διεξάγουν και βία ασκούν οι οπαδοί εκείνης της ιδεολογικής αθεΐας, που έχει στη φύση της το μίσος προς τον συνάνθρωπο. Παράδειγμα η Γαλλική Επανάσταση, που επέφερε τη γενοκτονία της Βανδέας και τα θύματα της  γκιλοτίνας, όπως επίσης τα εκατομμύρια των αθώων θυμάτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα γκουλάγκ των αθεϊστικών καθεστώτων του 20ού αιώνα. Επίσης χρησιμοποιούν τη  βία όσοι ακολουθούν την πρακτική αθεΐα και κυριαρχούνται από το πάθος της με κάθε μέσο επικράτησης των   συμφερόντων τους, που προκαλεί τις αιματηρές συγκρούσεις  με τους φορείς των αντίπαλων συμφερόντων.
 Ο σύγχρονος άνθρωπος υποφέρει από τους πολέμους και τις τρομοκρατικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει το μέρος εκείνο του Ισλάμ, που πιστεύει ότι η ειρήνη θα επέλθει όταν νικηθούν και εκλείψουν οι άπιστοι, όπως  επίσης βιώνει την πρακτική της Παλαιάς Διαθήκης, του «οδόντα αντί οδόντος».
          Η Εκκλησία είναι κατά της βίας και των πολέμων και δικαιολογεί μόνο τη νόμιμη άμυνα και την υπεράσπιση της Πατρίδας... Το Βατικανό, την ιστορία του οποίου επικαλούνται οι άθεοι, πράγματι εξελίχθηκε σε ένα κοσμικό κράτος, με παντοδύναμο ηγεμόνα, τον Πάπα, που παλαιότερα διέθετε στρατό και διεξήγε πολέμους. Την εκκοσμικευμένη  συμπεριφορά του περιγράφει εξαιρετικά ο Ντοστογιέφσκι στον ιεροεξεταστή των «Αδελφών Καραμάζοφ».-


14 σχόλια:

  1. Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τους αριστερούς και τους άθεους, κάθε άλλο. Πόλεμοι και σφαγές έγιναν και στο όνομα των διαφόρων θρησκειών (κυρίως των τριών μονοθειστικων). Ας μην απλοποιουμε τα πράγματα το σύμπαν και η ανθρώπινη κοινωνία είναι συστήματα εκ φύσεως συγκρουσιακά. Ο Ηράκλειτος δεν ήταν σε καμία περίπτωση πολεμοκαπηλος απλά αντιλήφθηκε την συμπαντική πραγματικότητα. Τώρα αν μπορούμε να σταματισουμε τη δύναμη την φθοράς του ολέθρου και της εντροπίας είναι κάτι που σηκωνει πολλή συζήτηση η δε απαντηση θα είναι μοιραία υποκειμενική στα πλαίσια της μεταφυσικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως πόλεμοι και άσκηση βίας έγιναν μόνο στο όνομα των τριών μονοθεϊστικών (γιαχβικών) θρησκειών και αυτό έχει εξήγηση. Οι θρησκείες αυτές δεν ωρίμασαν μαζί με τούς λαούς, δεν βγήκαν μέσα από τις μακροχρόνιες παραδόσεις τους, αλλά τούς επιβλήθηκαν κι ενέχουν το στοιχείο τού φανατισμού. Γι αυτό είχαν και έχουν την τάση επιβολής, που άλλες θρησκείες (π.χ. 12θεο) δεν είχαν. Τον φανατισμό αυτόν τον διαπιστώνεις και σήμερα, συζητώντας (ή μάλλον προσπαθώντας να συζητήσεις, διότι μ' αυτούς διάλογος δεν γίνεται) με τέτοια κολλημένα με την θρησκεία άτομα. Κι εδώ μέσα, μια "ματιά" θα σε πείσει.

      Διαγραφή
    2. Α) Νά παύσῃ ἐπί τέλους τό οἰκουμενιστικό καί ἰουδαϊστικό παραμύθι των "τριῶν μονοθεϊστικῶν θρησκειῶν", δηλαδή τῆς ἑξῆς "ἀρχέγονης" : τοῦ Θεοῦ τῶν ἀπογόνων τοῦ Ἀβραάμ..... Διότι, μία εἶναι ἡ ὀρθή περί τοῦ ἀληθινοῦ (Ζῶντος ἀποκεκαλυμμένου Τριαδικοῦ) Θεοῦ πίστη, ὄχι δεκατρεῖς οὔτε τρεῖς.
      Β) Νά παύσῃ καί τό νεο-εἰδωλατρικό παραμύθι, ὅτι τάχα τούς θρησκευτικούς πολέμους τους προκάλεσαν οἱ "τρεῖς μονοθεϊστικές θρησκεῖες", ἐπειδή "δέν ἀνέχονται πολλούς θεούς". Διότι, γνώρισε καλά ἡ ἀνθρωπότητα, καί τούς πολέμους τῶν πολυθεϊστικῶν λαῶν, ὅπως καί τῶν κανίβαλων, ἀλλά καί τῶν βαρβάρων μέ τήν ἀνεικονική ἀρρωστημένη καί ἀντίθεη θρησκευτικότητα τοῦ "ἀληθινοῦ πιστοῦ" ("πιστοῦ" εἴτε ἀτόμου εἴτε "περιούσιου λαοῦ").
      Γ) Πολύ ἐπιφανειακό τό ἀνωτέρω ἄρθρο, ἀλλά καί τό σχόλιο τοῦ Νάτιβιστ:
      Ἡ εἰρήνη τοῦ Χριστοῦ, δέν εἶναι ὅπως ἡ εἰρήνη τοῦ κόσμου τούτου. Εἶναι ἄλλης τάξεως. Ἄλλο ἡ εἰρήνη τοῦ Χριστοῦ, καί ἄλλο ὁ πόλεμος κατά τῆς Ἐκκλησίας καί τοῦ Χριστοῦ καί τῆς ἀνθρωπότητος, ὑπό τῶν δαιμόνων, τῶν ὑπηρετῶν τους καί τῶν ἐμπαθεστάτων ἀνθρώπων. Ὁ νοῶν, νοείτω.
      [Βιβλιογραφία: Βίοι τῶν ἁγίων, τῶν ὁσίων καί τῶν ἁγίων μαρτύρων, τῆς Ὀρθοδόξου - Μιᾶς Ἁγίας, Καθολικῆς καί Ἀποστολικῆς - Ἐκκλησίας]

      Διαγραφή
    3. Α) Πώς να παύση, αφού δεν είναι παραμύθι; Θα κόβομε και ράβομε στα μέτρα σου την ιστορία;

      >Διότι, μία εἶναι ἡ ὀρθή περί τοῦ ἀληθινοῦ (Ζῶντος ἀποκεκαλυμμένου Τριαδικοῦ) Θεοῦ πίστη, ὄχι δεκατρεῖς οὔτε τρεῖς<

      Μπορείς να αποδείξεις αυτά που λες; Συνεχώς ισχυρίζεσαι ότι εσύ και μόνον κατέχεις την εξ αποκαλύψεως αλήθεια. Πώς αποδεικνύεται αυτό;

      Β) Πολέμους έκαναν οι πολυθεϊστικοί λαοί, αλλά όχι για θρησκευτικούς λόγους. Μήπως δεν κατάλαβες τα σχόλια;

      Γ) Επιφανειακό το δικό μου σχόλιο, ή οι δικές σου αυθαίρετες απόψεις, με δαίμονες και ... καλικαντζάρους, που αξιούν να ληφθούν σοβαρά υπ' 'όψιν. Χαρακτηριστικό των γιαχβικών θρησκειών είναι ο δογματισμός και η οφειλομένη σ' αυτόν τυφλή υπακοή. Ποιος είναι εδώ ο εμπαθής;


      @ Πετρακας

      Τι σού έλεγα;

      Διαγραφή
    4. Dear Socrates, we took a local divinity and transformed it to a global religion which turned around and destroyed its creators. Alexandria was the melting pot where east met the west. Not an ideal marriage if you ask me. As far as the superiority of Christianity and its "true" god, would it even be considered a monotheistic religion if it was not for Hermes and Mythras?

      Διαγραφή
    5. And to add to Nativist's comment, all 3 monotheistic religios seek out an Armagedon to fullfill their prophicies not carring of the consequences and deatruction.

      Διαγραφή
    6. Δεν είχα σκοπό να δημιουργήσω αντιπαράθεση ούτε να προσβάλω τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Όπως έλεγε ο Κικκερων σέβομαι τις θρησκευτικές παραδόσεις των (άμεσων) προγόνων μου ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν λογική υπόσταση. Σεβαστές οι θρησκευτικές και μεταφυσικές πεποιθήσεις του καθενός απλά αυτό που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι και ειδικά στο χωρο την εκκλησίας είναι ότι αυτά τα θέματα δεν χωράνε επιχειρηματολογία καθώς είτε πιστεύει κανείς είτε όχι. Το να προσπαθεί κάποιος να επιχειρηματολογησει χρησιμοποιώντας μάλιστα μονόπλευρες πηγές απλά ρητορευει χωρίς να πείθει ειδικά ανθρώπους με ευρεία αντίληψη. Όσο αφορά το άρθρο μακάρι να ζούσαμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο. Δυστυχώς οι ενδείξεις δείχνουν ότι ζούμε σε έναν κόσμο χαοτικό και συγκρουσιακό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούμε να ανάβουμε ένα κερί πολεμώντας το απέραντο σκοτάδι. Η ελπίδα άλλωστε πεθαίνει τελευταία. Ίσως να ισχύει αυτό που έλεγε ο Καζαντζάκης ότι είναι σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα, πολλά κεφάλια θα σπάσουν, ίσως στο τέλος να σπάσουν και τα σίδερα. Με αγάπη προς όλους τους Συνελληνες (όλων των πεποιθησεων), καλά Χριστούγεννα και Χρόνια πολλά.

      Διαγραφή
    7. Ἀντί πολλῶν ἄλλων, μόνον αὐτά τά δύο :
      Α) Θεολογικῶς: Καλά Χριστούγεννα, διότι Χριστός ἀνέστη!
      Β) Ἐθνικῶς: Δεῖτε στήν Μικρά Ἀσία, πῶς ἔχουν γίνει , χωρίς τόν Κύριο ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστό καί χωρίς τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, δηλαδή χωρίς τόν ἀληθινό (Ζῶντα, Τριαδικό) Θεό, οἱ πρώην Ἕλληνες.

      ΥΓ. Ὑπάρχει ἕνα πολύ καλό ἄρθρο (ἀπό ὁμιλία) τοῦ πατρός Βασιλείου Γοντικάκη, περί Ἠρακλείτου ὡς προδρόμου, στόν Ἑλληνικό χῶρο, τῆς Ὀρθοδοξίας.

      Διαγραφή
    8. Εξοχο σχολιο το πρωτο κ.Πετρακα...Δυστυχως στην χωρα μας δεν εχει χωνεψει ο κοσμος οτι η φυση ειναι συγκρουσιακη...ανταγωνιστικη...πολικηαν θες...κι οτι αυτο ειναι φυσικος νομος αναγκαιος...Οι πολλοι θεωρουν την ειρηνη νομο....Κατα ενα πσραξενο τροπο ειναι και τα δυο...Δεν μπορεις να κερδισεις...δεν μπορεις να πατσισεις...δεν μπορεις να παψεις να προσπαθεις....Αυτα τα τρια ειναι ο απλοποιημενος νομος της εντροπιας.....Η ουτοπικη ειρηνη δεν υπαρχει...σαυτον τον κοσμο...η το δεχεσαι...η εισαι εκτος τοπου και χρονου..Τα σνωτερω τρια υπαρχουν..ταυτοχρονα..Απαγορευεται να μην προσπαθεις αιωνια...απαγορευεται να κερδιζεις αιωνια...απαγορευεται να πατσιζεις αιωνια...Ο Ηρακλειτος αληθινα καταλαβε ολα πρωτος...

      Διαγραφή
    9. @ SOCRATES ALEXANDRINOS24 Δεκεμβρίου 2017 - 10:52 μ.μ.

      Α) Θεολογικῶς: Αντεύχομαι, αλλά διότι Χριστός γεννάται (εκείνο το "ανέστη" θα έλθει αργότερα, ή λάθος κάνω;).

      Β) Ἐθνικῶς: :-))))))))))))))) Δηλαδή ... πώς έγιναν; Κι αν είχαν τον Κύριο ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστό, πώς θα ήσαν;

      Γ) Διαλεκτικώς: Δεν απάντησες σε τίποτε από τα παραπάνω, που σε ρώτησα.

      Τελικά, αποτελείς την καλύτερη απόδειξη αυτών που γράφω στο σχόλιό μου 24 Δεκεμβρίου 2017 - 2:03 μ.μ. Με επιβεβαίωσες πλήρως!

      @ Πέτρακα

      Αυτό ακριβώς είπα κι εγώ: Προσπαθούν να βάλουν στον διάλογο δόγματα, τα οποία δεν έχουν λογική απόδειξη. Υπάρχουν διάφορα είδη φανατισμού, αλλά ο θρησκευτικός φανατισμός είναι ο χειρότερος όλων, γι αυτό προκάλεσε και τόσες καταστροφές.

      Διαγραφή
    10. Τώρα πού εἶδα ὅτι ἡ ἀνἀῥτηση πέρασε στά παλαιότερτα, μία προσωπική ἀπάντηση σέ σένα κε Νάτιβιστ. Καί ἄν τήν δεῖς καλῶς, ἄν ὄχι ἐπίσης καλῶς.
      _Καλά, δέν πειράζει, πού τά ὑπέρλογα (πού φυσικά δέν γίνονται πλήρως ἀντιληπτά παρά μόνο "ἐν αἰνίγματι", σέ ὅσους δέν ἔχουν ἀποκαλυφθῆ περισσότερο ἀπό τόν θεόν, γιά λόγους πού κυρίως ὁ Θεός γνωρίζει, ἀλλά καί λίγο γνωρίζει σχετικῶς καί ἡ συνείδησή τους ἐνώπιόν Του), τά ταυτίζεις λογικά μέ τά παράλογα. Αὐτό εἶναι πολύ διαδεδομένο, ἰδίως στίς μερες μας.

      Ὡστόσο, ἀφοῦ σέ ἄλλα σχόλιά σου φαίνεσαι ὅτι ἐμφορεῖσαι ἴσως καί ἀπὀ ἀγἀπη πρός τήν Ἑλλάδα, ὡς Ἕλληνας δέν ἀντιλαμβάνεσαι ὅτι χωρίζοντας ἐπίμονα τόν Ἑλληνισμό ἀπό τήν Ὀρθοδοξία (πέραν τοῦ ὅτι αὐτό εἶναι ἀνιστόρητο πράγματι, κι ἄς μήν τό παραδέχεσαι, ὅπως φαίνεται μέ βάση ἀντίστροφα δικά σου δόγματα), κόβεις τό κλαδί πάνω στό ὁποῖο κάθεσαι;

      Φαντάζεσαι, ἕναν πατέρα, π.χ., νά λέῃ στά παιδιά του, παιδιά, ξεχάσθε τήν μάνα σας, μόνος γονιός σας εἶμαι ἐγώ;
      Ἤ ἐσύ, ὡς προσωπικότητα, εἶναι δυνατόν νά ὑπάρχῃς ὁλόκληρος ψυχολογικά καί νά μήν καταρρεύσῃς, ἤ νάμετατραπῆς σέ αὐτοείδωλο, ὅταν δέν λαμβάνεις ὑπ' ὄψιν σου τό μισό παρελθόν σου; Καί δή τό ποιοτικῶς πλέον σημαντικό; Δέν θά νιώθεις τότε, καί δέν θά εἶσαι, ἀγιάτρευτα κουτσουρεμένος;

      Αὐτά, ἀκόμη καί ἄν ξεχάσουμε ὅτι "πρός κέντραν λακτίζεις".

      Διαγραφή
    11. >Τώρα πού εἶδα ὅτι ἡ ἀνἀῥτηση πέρασε στά παλαιότερτα..<

      Γιατί τώρα; Ντρέπεσαι να γράψεις αυτές τις ασυναρτησίες όταν είναι ακόμη ... στα νεότερα; Αυτό δείχνει ότι κατά βάθος έχεις μίαν κάποια συναίσθηση ότι γράφεις ανοησίες.

      Καταλαβαίνω ότι μόνον "ἐν αἰνίγματι" απαντάς, διότι δεν μπορείς να δώσεις λογική απάντηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εσύ είσαι ένας απ' αυτούς, στους οποίους ο θεός αποκάλυψε περισσότερα... Μόνο που εσύ δεν μπορείς να μού αποκαλύψεις πώς σού τα αποκάλυψε! Εδέχθης την κλήσιν εξ ουρανού, ως ο Παύλος και είδες το φως το αληθινόν; Να γιατί αφήνεις την ανάρτηση να περάσει στα παλαιότερα. Σωστά;

      Ως καλός Χριστιανός, αν δεν ήσουν ένας τυφλωμένος από εμπάθεια ταλιμπάν, θα είχες είχες ζητήσει ήδη συγγνώμη, που προσβάλλεις τόσο κόσμο στερώντας του την ιδιότητα τού Έλληνα, επειδή τολμά να αμφιβάλει για τα όσα μη αποδείξιμα ισχυρίζεσαι, τα οποία κουβαλάς εντούτοις μέσα σ' ένα ιστολόγιο, στο οποίο γίνεται διάλογος και, ως γνωστόν, ο διάλογος απαιτεί επιχειρήματα. Στα συγκεκριμένα, εσύ δεν έχεις, διότι δεν μπορείς να έχεις.

      Ο Ελληνισμός φανερώνει έναν πολιτισμό, η ορθοδοξία είναι ένα παρακλάδι μιας θρησκείας prêt-à-porter, που επιβλήθηκε (και) στους Έλληνες. Καμμία σχέση το ένα με το άλλο. Ελληνισμός σημαίνει το φιλέρευνο πνεύμα, αυτό που διαρκώς αναζητά την αλήθεια δι αποδείξεων και δεν δέχεται δόγματα, όπως οι μεσοποταμίτικες γιαχβικές θρησκείες. Ο Έλληνας αγαπά την γνώση, είναι "φίλος τής σοφίας", ήτοι φιλοσοφεί. Εσύ έρχεσαι και λες, αυτό είναι έτσι, διότι το λέω εγώ, που μού το αποκάλυψε ο Θεός!! Για ποια, λοιπόν, "ἀντίστροφα δικά μου δόγματα" μιλάς, ή μάλλον ... παραμιλάς, διότι τα όσα γράφεις δεν είναι παραληρηματικής μορφής, η οποία εμπίπτει στον χώρο της ψυχιατρικής.

      Εγώ ποτέ δεν είπα ότι δεν είσαι Έλληνας, καίτοι, όπως φαίνεται από τα παραπάνω, δεν σκέφτεσαι με τρόπο ελληνικό. Εσύ γιατί προσβάλλεις εμένα, στερώντας μου το δικαίωμα να είμαι Έλληνας, παρά το ότι γνωρίζεις και αναγνωρίζεις την αγάπη μου προς την Πατρίδα μου (αδυνατείς να γνωρίζεις τι έχω πράξει γι αυτήν), επειδή βρίσκω τα θρησκευτικά σου "επιχειρήματα" (=> παραληρήματα) αστήρικτα, διότι αστήρικτα είναι εκ τής φύσεώς των; Να αναφερθώ ξανά στον Περικλή Γιαννόπουλο, ο οποίος, κατά την γνώμη σου, δεν πρέπει να είναι Έλληνας, αφού, ως έλεγε, μόνη του θρησκεία ήταν η Ελλάδα; Αν έχεις ίχνος αυτοσεβασμού (μάλλον απίθανο για ιδεοληπτικό άτομο, παρασυρμένο στα σκοτάδια γιαχβικών άμπρα-κατάμπρα), αν πιστεύεις όντως στην ταπείνωση, που διδάσκει ο Χριστός, τότε περιμένω μία έντιμη απάντηση και μία ακόμη πιο έντιμη συγγνώμη εκ μέρους σου. Έχεις τα κότσια;

      Τούτων ούτως εχόντων, τα υπόλοιπα που γράφεις είναι συνέχεια τού παραληρήματος και τίποτε άλλο. Σ' αφήνω στην ζάλη σου από τα λιβάνια, αλλά πίστεψέ με, το "πρός κέντραν λακτίζειν" δεν είναι η περίπτωσή μου, δεν με αφορά, διότι εγώ δεν ελάκτισα τίποτε. Συμβαίνει απλώς να απέχω θρησκευτικών φανατισμών και να μην θεωρώ ως επιχείρημα κάτι, το οποίο δεν βασίζεται στην λογική, διότι επιχείρημα χωρίς λογική δεν είναι επιχείρημα.

      Σε τούτο το ιστολόγιο γίνονται, επαναλαμβάνω, διάλογοι, "με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας" και σε τέτοιους διαλόγους δεν χωρούν δογματισμοί θρηκευτικού τύπου.-

      Δεν ξέρω αν, μέσα στην παραζάλη σου, καταλαβαίνεις τι σού λέω, αλλά προσβλέπω σε αντίλογο και, προπαντός, μία συγγνώμη για την ύβρη (εκτός κι αν δεν καταλαβαίνεις ότι είναι ύβρις) να μού στερείς την ιδιότητα τού Έλληνα. Εμένα και πολλών άλλων, νεκρών και ζωντανών.

      Διαγραφή
    12. Διόρθωση: "διότι τα όσα γράφεις δεν είναι παραληρηματικής μορφής" => διότι τα όσα γράφεις δεν είναι παρά παραληρηματικής μορφής

      Διαγραφή
  2. Ωραίο άρθρο ! Χρονια πολλα σε όλους επι τη ευκαιρία μιας και ειμαστε μερικες ώρες πριν τα Χριστούγεννα ! Υγεία σε όλους και ο,τι επιθυμεί ο καθένας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.