22/6/18

Στα σκαριά τετ α τετ Τραμπ - Πούτιν

Μητροπούλου Ειρήνη   
Ο αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί διακαώς μια συνάντηση με τον ρώσο ηγέτη και πιέζει τη διστακτική ομάδα του για να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Βιέννη – Οι φόβοι και οι ανησυχίες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
Στα σκαριά τετ α τετ Τραμπ - Πούτιν
Οι διαπραγματεύσεις για τη συνάντηση κορυφής Τραμπ - Πούτιν άρχισαν σοβαρά, από τότε που ο Τραμπ αγνόησε την προειδοποίηση των συμβούλων του «ΜΗΝ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΡΕΙΣ» στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν τον Μάρτιο
Μετά το «ιστορικό» πυρηνικό τετ α τετ με τον Κιμ της Β. Κορέας, ο Ντόναλντ Τραμπεπιθυμεί διακαώς μια διάσκεψη κορυφής με τον Βλαντίμιρ Πούτιν - η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρων αμερικανικών ΜΜΕ ενδέχεται να γίνει τον Ιούλιο στη Βιέννη.
«Μια συνάντηση με τον Πούτιν φαίνεται σαν η τέλεια επόμενη πράξη στο πολιτικό σόου ενός προέδρου των ΗΠΑ που έχει αγκαλιάσει την προσωπική διπλωματία με τους αυταρχικούς αντιπάλους της Αμερικής ως υπογραφή της εξωτερικής πολιτικής του» γράφει ο «New Yorker».Πληροφορίες της «Washington Post» και της «Wall Street Journal» συγκλίνουν ότι μετά τη διάσκεψη κορυφής της Σιγκαπούρης με τον σταλινικό δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Τραμπ πιέζει την (διστακτική) ομάδα του να διοργανώσει άλλο ένα θεαματικό τετ α τετ, αυτή τη φορά με τον «τσάρο» του Κρεμλίνου, μέσα στο καλοκαίρι. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Από την επανεκλογή του Πούτιν τον Μάρτιο για άλλη μία εξαετή θητεία, ο Τραμπ λέγεται πως πιέζει για μια συνάντηση κορυφής με τον ρώσο πρόεδρο, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις των συμβούλων του σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους μιας τέτοιας συνάντησης, δεδομένης και της συνεχιζόμενης έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για ενδεχόμενη συμπαιγνία του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. 

Λόγω και αυτής της επιπλοκής, ο Τραμπ δεν μπόρεσε να έχει την επίσημη σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν πέρυσι, όπως θα ήθελε - οι δυο τους είχαν μόνο δύο σύντομες συναντήσεις στο περιθώριο διεθνών συνόδων. Αλλά φαίνεται πως ο αλλοπρόσαλλος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παραιτήθηκε από τον στόχο της εκστρατείας του για στενότερους δεσμούς με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, τον οποίο ο Τραμπ έχει συχνά εγκωμιάσει. 


Θαυμάζει τον «τσάρο»


Στην πρόσφατη σύνοδο του G7 στον Καναδά, ο Τραμπ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τον Πούτιν. Αφήνοντας πολλούς με το στόμα ανοιχτό, δικαιολόγησε την προσάρτηση της Κριμαίας (τον λόγο της επιβολής των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2014) και πρότεινε να επανενταχθεί η Ρωσία στο G7 (κάτι που απορρίφθηκε αμέσως από Μέρκελ, Μέικαι Μακρόν).

Τώρα, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της συνόδου κορυφής των προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας, η οποία πιθανότατα θα γίνει τον Ιούλιο, όταν ο Τραμπ θα είναι στην Ευρώπη για την ετήσια σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, παραδοσιακών συμμάχων της Αμερικής, οι περισσότεροι εκ των οποίων θεωρούν τον Πούτιν υπ' αριθμόν ένα αντίπαλο, και έχουν απελάσει ρώσους διπλωμάτες κατηγορώντας το Κρεμλίνο για την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ με νευροτοξικό παράγοντα στη Βρετανία.

Οι διαπραγματεύσεις για τη διάσκεψη κορυφής Τραμπ - Πούτιν άρχισαν σοβαρά, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, από τότε που ο Τραμπ αγνόησε την προειδοποίηση των συμβούλων του «ΜΗΝ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΡΕΙΣ» στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Τραμπ όχι μόνο συνεχάρη τον ρώσο ηγέτη για την επανεκλογή του, αλλά προσκάλεσε τον Πούτιν στον Λευκό Οίκο.

Φαίνεται όμως πως ο «τσάρος» επιθυμεί να διεξαχθεί η σύνοδος σε μια τρίτη χώρα. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο Πούτιν ζήτησε από τον νέο, σκληρό δεξιό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς να διοργανώσει το τετ α τετ του με τον Πούτιν στη Βιέννη, και ο Λευκός Οίκος εξετάζει σοβαρά αυτή την πρόταση.

«Γκρεμίζει κάθε κανόνα»


Μια διάσκεψη κορυφής με τον Πούτιν πριν από τη σύνοδο με τους ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ «θα γκρεμίσει κάθε κανόνα που είχαμε ποτέ», δήλωσε ανωνύμως ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ. Θα πρόκειται, είπε, για καταφανή παραβίαση του πρωτοκόλλου που σίγουρα θα εξοργίσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι ήδη θυμωμένοι για τις επικρίσεις του Τραμπ ότι δεν πληρώνουν αρκετά για την άμυνά τους στο ΝΑΤΟ, αλλά και για τις δημόσιες δηλώσεις του υπέρ του αυταρχικού Πούτιν, λένε αναλυτές. 

Πολλοί διαπιστώνουν ότι ο Τραμπ αποξενώνει τους ιστορικούς, δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες-συμμάχους των ΗΠΑ (απειλώντας τώρα με εμπορικό πόλεμο ΕΕ και Καναδά) την ώρα που κάνει ενθουσιώδη ανοίγματα σε αυταρχικούς αντιπάλους (Κιμ και Πούτιν).

Επιπλέον, αρκετοί θεωρούν ότι μια σύνοδος με τον Πούτιν δεν θα είναι παρά άλλο ένα πολιτικό σόου για τις κάμερες καθώς λέγεται ότι ο Τραμπ δεν έχει σαφείς στόχους για την ατζέντα, πέρα από την έντονη επιθυμία του να λάβει χώρα μια τέτοια συνάντηση κορυφής.

Αμερικανοί ειδικοί ανησυχούν ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει να εξασφαλίσει σημαντικές παραχωρήσεις από τον Τραμπ, όπως τη χαλάρωση των σκληρών οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016. Και ο Τραμπ, φοβούνται, μπορεί να κάνει παραχωρήσεις (αν και η πλειοψηφία στο Κογκρέσο στήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μόλις πέρυσι).

Κατά άλλους, η επιμονή του Τραμπ για μια νέα «ιστορική» σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν φαίνεται πως πηγάζει από την ακλόνητη πεποίθησή του ότι οι δυο τους μπορούν να επιλύσουν «εύκολα και γρήγορα» τα σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη (Συρία, αντιτρομοκρατία, Ουκρανία κ.λπ.).
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.